Lepovapina ja lihaskivut pelottavat 60-vuotiasta Ulpukkaa. Voiko niiden takana olla Parkinsonin tauti? ET:n omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Pelkään Parkinsonia


Olen vuonna 1954 syntynyt nainen. Pelkään, että sairastan Parkinsonin tautia. Oikeassa kädessäni ja osin jalassakin on ollut pitkään lepovapinaa. Sen lisäksi aamuisin lihaskivut ovat melkoiset. Voisiko tämä tosiaan olla Parkinsonia?


Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulpukka


Omalääkäri Risto Laitila vastaa:

 

Lepovapina on kyllä yksi Parkinsonin taudin oireista. Vapina on selvästi hidaslyöntisempää laadultaan kuin siroa kahvikuppia asetillaan kalisuttava jännitysvapina. Jos tällaisen vapinan lisäksi liikkeet hidastuvat tai lihakset muuttuvat kankeiksi ja jäykiksi, niin Parkinsonin taudin epäily on jo hyvin vahva.


Se näkyy vaikkapa niin, ettei tuolilta nousu enää onnistu ketterästi, askelmitta lyhenee ja kirjoitusjälki alkaa kutistua. Kasvojen entinen eloisuuskin alkaa kadota. Lihaskivut ovat sen verran yleinen oire, ettei se vapinastasi Parkinsonia vielä tee, mutta tottahan sitäkin on lääkärin vastaanotolla tutkittava. Ja vapinaakin, tottakai.


Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia terveydestä

Sekä lihaskivut, lepovapina, että Parkinsonismi aiheutuvat kofeiinin kertymisestä elimistöön, joka aiheuttaa systeemisen myrkytyksen stressihormonien ylituotannolla. Pystyn todistamaan tämän potilailla ja hävittämään oireet hyvin nopeasti. Isälläni oli sama vika, samoin itselläni. Pahimmillaan vapinan liikerata oli 10 senttiä. Nyt ei vapise enää milliäkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla