ET-lehden toimituspäällikkö Aira Väisänen jäi eläkkeelle ja muutti talveksi Sveitsiin. Aira kuvaa kännykällään keskieurooppalaista elämänmenoa. Viimeiset kuvat: on Suomeen paluun aika.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielenkiintoiset kuukaudet Sveitsissä ovat nyt takana. Tuntuu haikealta, vaikka paluu Suomen kesään maistuu tosi makealta.

Talvi ja kevät Bodenseen rannalla tarjosivat huikean loikan työelämästä eläkkeelle ja vapaaksi kirjoittajaksi.Tutustuin uusiin ihmisiin ja opettelin kahta vierasta kieltä.

Parhaimmillaan paljon ja aina ei ole pakko mennä kauas. Ehkäpä lähden joskus "vaihtariksi" Pohjanmaalle, jota en juurikaan tunne.

Tässä kuvia Bodenjärven rannoilta. Järven laineet ulottuvat Sveitsiin, Saksaan ja Itävaltaan.

Itävallan Bregenzissä pidetään joka kesä oopperajuhlat. Bodenjärven päälle rakennetulla näyttämöllä nähdään tänä vuonna Taikahuilu.

Saksalaisen Meersburgin linnan tornista avautuu kaunis näkymä järvelle.

Tämäkin kuva on otettu Saksan puolelta Friedrichshafenista, jossa sijaitsee kuuluisa Zeppelin museo. Rannalla ja lautalla on mukava katsella veden toisella puolella kohoavia Sveitsin Alppeja.

Leppeä alkukesän päivä Sveitsin rannikolla.

Mitä kaikkeen kukat pystyvät!

Genevessä kukista syntyy kello.

 Mainaun saarella tallustavat kukkiva riikinkukko ja kokonainen ankkaperhe.

Luonnon villiä kauneutta: valkoisia tähtiä Liechtensteinin metsässä.

Puutarhan kasvit eivät kukit ja tuota, jos niihin iskevät etanat. Muoviset kaulukset tiputtavat etanat kyydistä.


Tuhansia kukkia

Toukokuun alussa katsastin Mainaun saaren palmutalossa pidetyn valtaisan orkideanäyttelyn. Tuhannet orkideat kauniine "kasvoineen" tervehtivät tulijaa.

Tässä muutama kaunotar.

 

huhtikuun lopulla:

Kevät on Sveitsissäkin tänä vuonna kuukauden myöhässä. Pitikin sattua juuri tänä vuonna! Huhtikuun lopussa luontoemo otti maalipensselinsä esiin. Ja taas tapahtui tuttu ihme, joka  tuntuu aina uudelta.

Vaaleanpunaiset ja keltaiset pensaat ovat kotini vieressä. Magnolia ja japaninkirsikkapuu kukkivat ystäväni talon pihassa.

Valkoisen puun kuvasin Stein am Rheinin kaupungissa. Tarkkasilmainen näkee kuvassa myös pilkahduksen Reinistä.

Kukkakaupan kuvasin Itävallan puolella. Kukkakauppias oli mennyt ruokatauolle, mutta ulos nostetut kukat saivat olla rauhassa. Ihmisiin voi yhä luottaa.   

Huhtikuun alku:

Kun lähdin Sveitsiin, haaveilin pääseväni Glacier Expressin kyytiin Alppeja katsomaan.

Matkan jälkeen syttyi uusi haave. Nämä maisemat haluaisin nähdä myös kesällä, kun puut komeilevat vihreän monissa sävyissä ja vuorten rinteet hehkuvat erilaisten kukkien väreissä. Ja alppijärvet peilaavat vuoria pintaansa.

Tässä jo ensimakua alppimaisemista. Olemme Thunin lähellä.

Zermattissa hotelliin voisi matkata sähköautolla.

Matterhorn on kuuluisa vuori, joka on lainannut pyramiidimaisen muotonsa myös Tobleron-suklaapatukkaan.

Suut makeiksi Zermattissa.

Pilvisenä päivänä maisema on kuin mustavalkokuva.

 

Mainaun saarella maaliskuun alussa.

Saaren varhainen omistaja rakasti puita ja perusti Mainaun arboretumin. Puuveteraaneilla on jo reippaasti ikää.

Helmikuussa odotetaan jo pääsiäistä

Kukkakaupat virittäytyvät jo pääsiäiseen. Konstanzessa kukat olivat simpukka-astioissa (pääkuvassa).

Sipulikukat heräilevät lasiastioissa.

Kreuzlingenin co-op-supermarket lupaa, että 16 tulppaanin kimppu säilyy heleänä viisi päivää. (10 frangia on noin 8 euroa.)

Hapsureunaiset, herkät tulppanit ovat suosikkejani.

Helmikuiset karnevaalit toivat Konstanzen kaduille väriä ja vipinää. Kun karnevaali on talvella, kenenkään ei tarvitse hytistä kesähepenissä, kuten Vappua viettävien suomalaisten. 

Useimmat kaupat ja ravintolat olivat suljettuina. Se lienee myös turvallisuusasia, koska naamioituja ihmisiä ei voi läheskään aina tunnistaa.

 

On mukavaa ja turvallista, että jalankulkijoilla, pyöräilijöillä ja autoilla on omat kaistansa. Täällä ei näe aikuisten ajavan pyörällä jalkakäytävillä.

Kiireisen pelastus? Supermarkeista voi ostaa ympäri vuoden keitettyjä, valmiiksi maalattuja munia. Niitä käytetään esimerkiksi retkieväinä ja salaateissa, sillä näiden munien keltuaisten ympärykset eivät tummu, vaan ne säilyttävät raikkaan värinsä. Siellä ne ovat hyllyssä muiden munien joukossa, ja keitetyiksi ne tunnistaa juuri värin vuoksi.

Täälläkin lototaan. Pitäisköhän yrittää?

Tammikuussa bensan hinta liikkui näissä lukemissa.

Laihdutuskirjat keikkuvat tietokirjojen myyntilistojen kärjessä. Minäkin haluaisin laihtua nukkuessani, kuten oikeanpuoleinen kirja lupailee.

Kreuzlingen, jossa asun, on maalaiskaupunki. Rakennukset ovat kotoisen matalia.

Milloin nämä saadaan Suomeen? Sveitsiläisessä supermarketissa ei tarvitse tiirailla olemattoman pieniä tuoteselosteita. Jokainen ostoskärry on varustettu kunnon suurennuslasilla. Johan näkyy.

Yrtit "tiputuksessa" ruokakaupassa.

Saksan puolella Konstanzessa talot kasvavat korkeammalle.

Sveitsissä loppujätteelle on aivan omat, harmaat tai mustat säkit. Keltainen merkki viestii, että olet maksanut jätemaksun. Sininen pompula kadulla näyttää paikan, johon säkin voi kadulla jättää tiettynä viikonpäivänä.

 

Kuvia joulukuulta:

Lähes puoli miljoonaa ihmistä käy näillä markkinoilla, joilla myydään kaikkea ihanaa. Itsetehtyjä käsitöitä, koristeita, juustoja, makkaroita, hilloja, viinejä, jopa suomalaisiakin tuotteita. Itse ihastuin taatelilikööriin.

Sveitsissä leivotaan jouluksi kanelitähtiä.

Joulu saapuu Keski-Euroopan lemmikeillekin.

Terveisin

Aira Väisänen
ET:n toimituspäällikkö, joka jäi eläkkeelle ja lähti kokeilemaan eläkearkea Sveitsiin.

Lue Airan kolumni ET-lehdestä.

Lainaus:

Heti menee maku vaikka olisi kuinkakin mielenkiintoinen esitys, kun joku besservisser (tuli varmaan väärin kirjoitettua) tulee ruotimaan. (Eipä tuo lauseeni sanajärjestyskään ollut paras mandollinen! No, saahan joku nipottaja päivänsä pelastettua!)

Kiitos aloittajalle, oli hyvää niin kauan kuin kesti!


Minua taas piristävät ja naurattavat nuo huomautukset, ovat kuin mauste sopassa.

Heti menee maku vaikka olisi kuinkakin mielenkiintoinen esitys, kun joku besservisser (tuli varmaan väärin kirjoitettua) tulee ruotimaan. (Eipä tuo lauseeni sanajärjestyskään ollut paras mandollinen! No, saahan joku nipottaja päivänsä pelastettua!)

Kiitos aloittajalle, oli hyvää niin kauan kuin kesti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla