Valtiosihteeri Raimo Sailas jäi helmikuussa eläkkeelle 67-vuotiaana. Hän patistaa omaa sukupolveaan pysymään töissä pidempään ja kantamaan vastuuta.

- Kyllä tässä tarvitsee vedota sukupolvien väliseen solidaarisuuteen, että töissä pysyttäisiin nykyistä pidempään, eihän täällä riitä muuten maksumiehiä, Sailas aloittaa.

Työväenaatteen hän omaksui jo lapsuudenkodissaan, kuten myös kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin.

– Kun opin lukemaan, luin kaiken, mitä meiltä löytyi. Isälle tuli Maalaiskuntien liiton lehti. En tiedä, miksi sitäkin jo alle kouluikäisenä tankkasin!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Emme me tarvitse kuin vanhuuseläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen, muuten homma menee epäjohdonmukaiseksi, Sailas sanoo ja muistuttaa, ettei korkeampi eläkeikä ole mikään uusi keksintö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1980-luvulla kehiteltiin yksilöllinen varhaiseläke, joka johti siihen, että jopa 55-vuotiaana saattoi päästä eläkkeelle. Se oli virheratkaisu, ylilyönti, sillä jo silloin tiedettiin, miten kärjellään väestörakenne vielä tulisi seisomaan.

Sailas on usein penännyt kansalaisilta vastuuta. Hänen mielestään monien kanssakulkijoiden näkemys oikeuksien ja velvollisuuksien suhteesta on nykyään aika hämärtynyt. Ei hän silti pelkästään ihmisiä velttoudesta syytä, järjestelmässäkin on vikansa.

– Ainainen omien oikeuksien penääminen on eräänlainen hyvinvointivaltion sivutuote, kaikkeenhan tottuu, Sailas miettii. Ja kyllä häntäkin potuttaa, jos järjestelmä ei toimi.

– Tosiasiahan on, että meillä on komea lainsäädäntö myös sosiaali- ja terveyspuolella, muttei rahaa sen ylläpitämiseen. Minua raivostuttavat laittomat leikkausjonot, sillä jos lakeja säädetään, niitä pitää myös noudattaa.

Imusolmukesyövästä vastikään toipunut Sailas jaksaa kuitenkin kehua suomalaista terveydenhuoltoa. Vuosi parjatun HUS:in asiakkaana vakuutti hänet siitä, että erikoissairaanhoidon taso on meillä korkea. Sinne vain on tyrkyllä Sailaksen mielestä ihan liikaa asiakkaita.

– Terveyskeskukset ovat edelleen liian pieniä ja usein täynnä keikkalääkäreitä, jotka eivät mitenkään ehdi perehtyä asiakkaittensa vaivoihin. Silloin tulee herkemmin lähe­te erikoissairaanhoitoon, ehkä turhaankin, ja se jos mikä maksaa.

Raimo Sailas

  • Syntynyt 1945 Nivalassa. Asuu Espoossa.
  • Vaimo, ei lapsia.
  • Valtiotieteiden kandidaatti. Helsingin kauppakorkeakoulun ja Aalto yliopiston kunniatohtori.
  • Työskennellyt vuodesta 1971 valtiovarainministeriössä mm. vanhempana suunnittelijana, budjettipäällikkönä ja vuodesta 1995 valtiosihteerinä.
  • Harrastaa sienestystä, marjastusta ja shakkia.

Lue haastattelu ET-lehdestä 5.

Joo, kyllähän me tekisimme töitä jos työnantajat antaisivat. Minut itse "potkittiin pois" juuri ennen 60-vuotispäivää, olen täysin terve, pitkä työkokemus, n 35 v, 0= sairaspäivää, osaston tulos mitattiin vuosittain, hyvä ja kiitettävä palaute asiakkailta, työntekijöiltä ja johdolta, silti sain ehdotuksen antaa nuorempien päästä virkaani. Lopulta saivat minut ylipuhutuksi ja olen ns. eläkeläinen vastoin tahtoani. Uutta työpaikkaa ei ole löytynyt, vaikka on haettu aktiivisesti vuosikaudet.
" virkamies/ osastopäällikkö"

Sisältö jatkuu mainoksen alla