Hauska ja persoonallinen puhe kruunaa juhlan kuin juhlan. Näillä neuvoilla onnistut.

1. Mieti puheesi ydinviesti.

Sano se tiiviisti ja selkeästi. Puhetta ei juuri koskaan koeta liian lyhyeksi, mutta liian pitkäksi turhankin usein.
 
Puhe on lahja päivänsankarille, hääparille, eläkkeelle lähtijälle… Puheen on tarkoitus ilahduttaa ja liikuttaa – ei saada ketään tuntemaan itseään vaivautuneeksi tai ulkopuoliseksi. Unohda siis sisäpiirin vitsit ja ”paljastukset”.

Juhlakalun ohella puheesi pitäisi kiinnostaa ja koskettaa myös muita vieraita.

2. Harjoittele ennakkoon.

Autoa ajaessa, tiskatessa, metsälenkillä… Monen on helpompi jäsennellä ajatuksiaan kirjoittamalla. Itse puhetta varten luonnoksesta kannattaa kirjata lapulle vain avainsanat. Ne ovat tukipuusi, joihin ”nojaamalla” selviät perille silloinkin, jos ajatus hetkeksi katkeaa. Ei muuta kuin hymyillen eteenpäin!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Panosta alkuun.

Sano jotakin yllättävää! Kerro tarina. Lausu runo tai soita katkelma musiikkia. Tai ole rohkeasti hetki hiljaa – myös kesken puheen. Mikään ei tiivistä tunnelmaa tehokkaammin kuin hallittu paussi.
Jos käytät apuvälineitä, varmista niiden toimivuus etukäteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Muista kehon kieli.

Pidä puhe aina seisaaltaan. Pieni jännitys kuuluu asiaan, mutta älä tyrkytä epävarmuuttasi kuulijoille. Kohenna ryhtiä, rentouta hartiat, hengitä rauhallisesti ja hymyile. Katso yleisöä – ei paperia. Voit luottaa siihen, että kuulijat ovat puolellasi. Varmasti!

5. Ole oma itsesi.

Puhu niin kuin sinulle on luonteenomaista. Jätä vitsien vääntäminen niille, joiden suuhun se sopii. Onnistunut puhe on aina puhujansa kuuloinen. Ja vähän ujo voi olla jopa sympaattisempi kuin joku omasta äänestään lumoutuva suupaltti.

6. Päätä ytimekkäästi.

Sama pätee kirjoihin, elokuviin, näytelmiin… Kohottava loppu piirtyy mieliimme iäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla