Suomessa on 203 kuntaa, joissa on Alkon myymälä. Alkoholin myynnissä on hurjia kuntakohtaisia eroja. Kuivinta vappua juhlintaan näillä mittareilla Hausjärvellä.

Siinä missä Utsjoella alkoholia myydään yli 60 litraa per asukas, Hausjärvellä jano sammuu alle viidellä litralla per asukas. ET listaa vapun kunniaksi Suomen kuivimmat kunnat, joissa pitkäripaisen ovipumppu laulaa hitaita.

Suomessa myytiin viime vuonna sataprosenttista alkoholia asukasta kohden noin yhdeksän litraa. Tämän lisäksi alkoholin tilastoimattomaksi kulutukseksi arvioidaan 2,5 litraa per asukas eli yhteensä suomalainen perusjeppe tai -jenni juo alkoholia 11,6 litraa vuodessa.

Kun kulutuksen purkaa kaupan pakkauskokoihin ja niiden alkoholipitoisuuksiin, yksittäinen kansalainen kumoaa vuodessa kurkkuunsa lähes kolmesataa pulloa olutta, 20 pulloa viiniä, korillisen lonkeroa, korillisen siideriä sekä kymmenisen pulloa väkeviä, jos oletusleka on puolilitrainen. Tästä määrästä 90 prosenttia juodaan kotosalla.
 
Hurjinta alkoholin myynti on pohjoisrajalla Utsjoella ja itärajalla Pertunmaalla, mutta niiden myyntiluvut selittyvät pitkälti matkailulla. Utsjoella asukasta kohti myydään sataprosenttista alkoholia yli 60 litraa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen kiinnostavia ovat kunnat, joissa alkoholia on hyvin saatavilla, mutta joissa sitä myydään huomattavasti vähemmän kuin muissa suomalaiskunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiaa ei ole kunnolla tutkittu, mikä selittää nämä kuivat kunnat.

- Pohjanmaalla alkoholia kulutetaan edelleen vähemmän kuin muualla Suomessa. Myös työssäkäyntialueet saattavat vaikuttaa asiaan. Osa lapualaisista taitaa asioida Seinäjoen Alkossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Esa Österberg kertoo.

ET:n laskelmien mukaan Suomen kuivin kunta sijaitsee kuitenkin Kanta-Hämeessä.

- Ilmankos tätä meidän aukioloa on kutistettu, Hausjärven Alkon myyjä Noora Näätänen sanoo kuultuaan Hausjärven ykkössijasta.

- Täällä väki ikääntyy, palvelut karkaavat Hyvinkäälle ja Riihimäelle, jossa monet ihmiset käyvät myös töissä. He taitavat ostaa myös alkoholinsa näistä lähikuntien marketeista, Näätänen arvelee syitä yllättävän tuloksen takana.

Suomen 20 kuivimman kunnan listalle mahtuu myös Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo, jossa alkoholia ostetaan selvästi vähemmän kuin pääkaupunkiseudun naapurikunnissa Helsingissä ja Vantaalla. 

Suomen kuivimmat kunnat, joissa on Alko.

(Litraa 100 % alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti)

 1. Hausjärvi        4,7
 2. Uusikaarlepyy 5,3
 3. Ilmajoki        5,5
 4. Liperi            5,5
 5. Nakkila        5,5
 6. Keitele        5,6
 7. Lieto        5,6
 8. Hollola        6,2
 9. Lapua        6,3
 10. Kurikka        6,4
 11. Inkoo        6,5
 12. Laukaa        6,6
 13. Alajärvi        6,8
 14. Orimattila        6,8
 15. Ylöjärvi        6,8
 16. Eurajoki        6,9
 17. Haapavesi         7,0
 18. Tuusula         7,0
 19. Espoo        7,0
Sisältö jatkuu mainoksen alla