Helsingin Sanomat uutisoi amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan nettiä käyttävillä eläkeläisillä on pienempi riski sairastua masennukseen kuin nettielämästä osattomilla. Psykoterapeutti Tarjo Laakso kyseenalaistaa tuloksen.

The Journals of Gerontology julkaisi hiljan Yhdysvaltalaisen tutkimuksen, johon osallistui 3000 amerikkalaista eläkeläistä.
Tutkimuksen mukaan nettiä käyttävillä eläkeläisillä oli kolmanneksen pienempi riski sairastua masennukseen kuin niillä, jotka eivät käyttäneet nettiä. Eniten netin käytöstä hyötyivät yksin asuvat. Asiasta kertoi viikolla Helsingin Sanomat.

Näkökulma tuntuu ristiriitaiselta. Toisaalta käskemme lapsia vähentämään netin käyttöä, mutta toisaalta sen pariin kannustetaan aikuisia entistä reippaammin. Päätin kysyä aihetta asiantuntijalta.

Psykoterapeutti Tarja Laakso on yksi Helsinkimission Senioripysäkki -ryhmän ohjaajista. Myös Helsinkimissiossa on pohdittu, voisiko nettiä käyttää yksinäisyyden lieventämiseen ja masennuksen ehkäisyyn. Laakson mukaan asia ole aivan yksioikoinen.

- Jotta voi kokea netin kautta yhteisöllisyyttä, pitää olla joku yhteisö, Laakso sanoo.

Netti tulee Senioripysäkeillä melko harvoin puheeksi. Laakson arvion mukaan alle puolet Senioripysäkkien osallistujista käyttää aktiivisesti tietokonetta.

_ Moni seniori kokee osattomuutta ja kyvyttömyyttä netin edessä, Laakso sanoo.

Kommentoi, miten netti on vaikuttanut sinun elämääsi. Allekirjoitatko yhdysvaltalaistutkimuksen havainnon, että netti torjuu masennusta?