Käytätkö pyörääsi päivittäin? Tarkista ainakin nämä asiat säännöllisesti.

Pidä pyöräsi puhtaana. Kun pyörä on puhdas, sitä on mukavampi käyttää ja se kestää kulutusta paremmin. Kun napa, ketjut ja keskiö peittyvät liasta, on aika puhdistaa pyörä. Puhdistukseen tarvitaan haaleaa vettä ämpärissä, astianpesuainetta tai autoshampoota, pesusieni tai tiskiharja.

Pese pyörä kevyesti harjaten ja huuhtele vesisuihkulla. Älä käytä painepesuria, koska se voi vahingoittaa laakereita. Kun pyörä on puhdas, eivät vaatteesikaan likaannu yhtä helposti.

  1. 1. Tarkista, että seuraavat osat on asennettu oikein ja eivätkä ne ole rikki: Istuin, istuinkannatin, ohjaustanko, ohjainkannatin, renkaat, etuhaarukka, tavarateline, seisontatuki, lokasuojat, heijastimet ja valaisimet.
  2. Voitele ketjut ja pyyhi ylimääräinen öljy pois.
  3. Tarkasta, että käsijarrut pitävät tasaisesti. Paina jarrukahvaa ja keinuta pyörää edestakaisin. Pyörässä ei saa esiintyä ns. klappia.
  4. Tarkasta, että renkaat ovat suorassa, ehjät ja asennettu oikein. Tarkasta rengaspaineet sekä puolien tasainen kireys.
  5. Pyöritä kampia ja heiluta niitä sivusuunnassa. Ei saa tuntua klappia.
  6. Tarkasta ketjujen kunto.
  7. Kuuntele pyörästä tulevia ääniä pyöräillessäsi. Oikein huollettu pyörä ei ”rämise tai kitise”.

Renkaan paikkaaminen

Tarvittavat työkalut:

 • Paikkarasia, jossa on paikkoja, liimaa ja karhennuspaperia
 • Laadukas pumppu, joka sopii venttiiliin
 • Rengasraudat, 3 kpl (muovia tai metallia, kiinnitä huomiota laatuun, koska huonot antavat periksi)
 • Jako- tai sopiva kiintoavain (pyörän irrottamiseen haarukasta, jos ei ole pikakiinnitystä)

Tee näin:

 1. Käännä pyörä ylösalaisin. Poista ilma renkaasta, irrota venttiilimutteri ja venttiilihattu. Irrota rengas. Käytä mieluiten rengastyökaluja.
 2. Pumppaa sisärenkaaseen ilmaa ja upota se veteen, jotta näet mistä ilma kuplii ulos. Merkitse reikä kynällä tai liidulla ja poista renkaasta ilma.
 3. Kuivaa ja karhenna paikattava alue hiekkapaperilla. Tämä parantaa paikkaliiman kiinnittymistä.
 4. Levitä paikkaliimaa renkaaseen hieman paikkalappua suuremmalle alueelle ja anna kuivua 2-3 minuuttia.
 5. Poista paikkalapun suojapaperi rengasta vasten tulevalta puolelta ja paina lappu kiinni paikattavaan kohtaan. Painele lappua, jotta se asettuu tiiviisti. Odota muutamia minuutteja, jotta paikka asettuu pysyvästi ennen kuin aloitat renkaan asennuksen ja pumppaamisen.
 6. Tarkasta ulkorenkaan sisäreuna, ettei siellä ole terävää esinettä, joka on aiheuttanut renkaan puhkeamisen.
 7. Asenna rengas paikoilleen rengastyökaluja apuna käyttäen.
 8. Kun rengas on vanteella, tarkasta että venttiili on suorassa. Pumppaa hieman lisää ilmaa ja tarkasta, että rengas on asennettu oikein vanteelle. Kiinnitä venttiilin juurimutteri ja tarkasta renkaan ilmanpaine.

  www.polkupyoraily.net

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitti neuvosta. Pyörä on vanha Monarkki, hyväkuntoinen ja ihana ajaa sillä. En osaa ketjua poistaa saati saada uudestaan paikalle. Taitaa olla parasta ja turvallisinta viedä se huoltoon.

Vierailija

Miten ketjut puhdistetaan mummonpyörästä. Radiosta suositeltiin hammasharjaa. Ei kait sentään vaan vedellä?

Kyllä ne on jossain noin neuvoneet astianpesuaineella, ite otan ketjut pois ja harjaan niitä polttoöljyssä, sitten pitää rasvata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla