Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuvan järvessä ei näy eikä ole sinilevää.
Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuvan järvessä ei näy eikä ole sinilevää.

Surullinen tarina sinilevämyrkytykseen kuolleesta koirasta leviää Facebookissa.

Tänä vuonna sinilevää on erityisen runsaasti, ja se on myrkyllistä sekä ihmisille että kotieläimille. Maria Jacksen‎ kertoo surullisen tarinan sinilevämyrkytykseen kuolleesta koirastaan kultaistennoutajien rotujärjestön Facebook-sivuilla:

"Meillä on kesämökki ulkosaaristossa itäisellä Suomenlahdella. Sinileväongelma alkoi tulla esiin 2000-luvun alussa, toki olin kuullut siitä aiemmin. Olihan Porvoossa kuollut emä pentuineen sinilevään 1990-luvun lopulla, kun kasvattaja asui merenrannalla ja emä ja pennut menivät uimaan sinileväiseen veteen

Oli elokuun puoliväli vuonna 2007, kun tiistai-iltapäivä olin matkalla mökille yksin kahden kultaisennoutajani kanssa. Näin jo matkalla, että sinilevää oli vedessä runsaasti ja rantaan saapuessa en ehtinyt ottaa koiria kiinni, vaan toinen niistä (Tessa) hyppäsi rannalle ja meni pyörimään rantaan ajautuneeseen sinilevään. Sain veneen kiinni ja toisen koiran turvallisesti pois rannassa ja menin heti pesemään Tessaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noin kolmen tunnin kuluttua Tessa alkoi oksentaa ja voimaan todella pahoin. Kunto romahti hetkessä, ja koira oli todella kipeä ja iho sekä silmät muuttuivat keltaisiksi. Tiesin tuolloin, mistä oli kysy, mutta koska oli jo ilta ja olin yksin saaressa, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jäädä yöksi mökille ja odottaa aamuun. Olin jo valmistautunut kohtaamaan Tessan kuoleman yöllä, mutta koira selvisi yön yli. Aamulla lähdimme ajamaan kohti eläinlääkäriämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soitin lääkärillemme matkalta ja pääsimme heti hoitoon. Eläinlääkärimme kysyi, haluanko yrittää vai annetaanko Tessan nukkua pois. Päätimme yhdessä, että yritämme auttaa koiraa, vaikka tilanne oli huono.

Tessaa hoidettiin parhaalla mahdollisella tavalla, mutta sunnuntaina Tessan maksa lakkasi toimimasta lopullisesti. Saimme lääkärin kotiimme sunnuntai-iltana ja Tessa pääsi tuskistaan.

Pian on seitsemän vuotta Tessa kuolemasta, mutta muistan tuon päivän ikuisesti.
Tämän jälkeen olen "opiskellut" sinilevistä kaiken.

Tähän aikaan vuodesta ei ole mitään siitepölyjä vesissä, eli mikäli pinnalla näkyy jotakin epämääräistä harmaan/sinisen/vihreän väristä "haituvaa", on se sinilevää. Sinilevä kerääntyy lautoiksi vasta kun sitä on runsaasti.

Paljas silmä ei pysty erottamaan mikä on myrkyllistä ja ei-myrkyllistä sinilevää. Puoli teelusikallista myrkyllistä sinilevää voi tappaa koiran.

Sinilevä ei ole vaarallista vain koiran juodessa leväistä vettä, vaan se imeytyy ihosta läpi tai voi jäädä karvoihin kiinni ja siitä nuolemalla kulkeutua koiran suuhun.

Lopuksi muistan aina, kun eläinlääkärimme sanoi, että on vaan ajan kysymys, milloin pikkulapsi putoaa laiturilta ja vetää levävettä keuhkoihinsa.

Tänä vuonna ensimmäisen kerran eräs lääkäri sanoi, että jos ihminen joisi lasin myrkyllistä sinilevävettä, siihen kuolisi!

Halusin jakaa tämän tarinan kanssanne, jotta osaisitte olla varovaisia sinilevän kanssa. Se tappaa ihan oikeasti!

Tessan (Hiekkakankaan Iltasumu 1997–2007) muistolle."

Linkki alkuperäiseen juttuun löytyy tästä.

Helppo testi: sinilevää vai ei?

Ota kirkkaseen juomalasiin pari desiä vettä. Odota noin 15 minuuttia. Jos levä nousee pinnalle, se on sinilevää. Levän myrkyllisyyden voi testata vain laboratoriossa.

Näin hoidat sinileväiseen veteen päässyttä koiraa

  • Pese koira uinnin jälkeen välittömästi puhtaalla vedellä.
  • Jos koira on juonut sinileväistä vettä, voi kokeilla oksennuttaa koiran suolalla. Oksennuttaminen tehdään seuraavasti: noin teelusikallisesta suolaa (+ muutama tippa vettä) tehdään pieni pallo, joka työnnetään syvälle koiran nieluun. Yleensä koira oksentaa lähes välittömästi. Tarjolla on oltava myös vettä. Jos koira ei oksenna, älä kokeile uudestaan.
  • Tämän jälkeen anna lääkehiiltä annoksella: 1 g/kg n. 6 h välein 1–3 vuorokauden ajan.
  • Ota yhteys eläinlääkäriin.

Lisätietoja sinilevästä: http://www.syke.fi/fi-FI

Sisältö jatkuu mainoksen alla