Milloin pitäisi tai olisi pitänyt leikata kirsikka- ja luumupuita ja miten, ettei ne kasvaa sojottaisi taivasta kohti? Entä sama omenapuille? Olen leikellyt ronskilla kädellä huhti-toukokuussa etenkin vanhaa åkerö'ä ja tuloksena on runsas kasvusto "varkaita". Mitä tehdä niille ja milloin? Sanonnan mukaan omenapuun kasvuston läpi pitäisi karvahatun lentää. Koskeeko se kesäistä vai lehdetöntä puuta?

Kirsikka ja luumupuita ei saa leikata keväällä, jotta niihin ei tule ns.
kumivuotoja. Se tarkoittaa kasvunesteen vuotamista leikkuupinnoilta. Nämä
puut leikataan loppukesästä. Ainoastaan täysin kuvia oksia voi poistaa
keväällä. Leikkausohjeita löytyy puutarhakirjoista. Leikkaustapa riippuu
myös puun koosta.

Omenapuita voi leikata keväällä, mutta usein seurauksena on runsas
piiskaoksien kasvu. Ne pitää poistaa, jotta eivät vie kunnon oksilta voimaa
ja pimennä latvustoa. Paras leikkuuajankohta on keskikesä. Silloin näkee
parhaiten miten latvustossa oksat limittyvät ja mitkä oksat kannattaa
jättää. Tavoite on, että kunnon oksat saavat riittävästi valoa.

Karvahattu vertaus koskee lehdetöntä puuta, mutta sitä ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Se tarkoittaa sitä, että oksien väliin jää " ilmaa". Tällöin ne saavat lehdessä ollessaan riittävästi valoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minäkin äskettäin kuulin, ehkä telkkarista, että omenapuita voi leikata yhtä hyvin kesällä ja, että tapa leikata kevättalvella juontaa siitä kun siihen aikaan ei ole ollut muuta tekemistä.
Minä olen periteisesti leikannut huhtikuun alussa, mutta niitä vesiversoja olen sitten yrittänyt kesällä poistella. On yksi vanha puu jota olen varmasti liikaa kerralla leikannut kun kasvaa ihan kamalasti versoja. Sitten on n. 20 vuotias valkea kuulas jonka rusakot söivät kerran, siis kalusivat oksat ja rungon kuorettomaksi. se jouduttiin katkaisemaan, mutta tyngästä kasvoi vielä puu joka viime kesänäkin tuotti kohtalaisen sadon, ihan oikeita valkeita kuulaita.

Kuvassa on tämän keväinen järkytyksen aiheuttaja eikä ole ainoa vaan näitä on neljä. 2-5 vuotta sitten istutettuja sekä jo satoakin tuottaneita miniomenapuita.
Suojattu oli, mutta liian matalalla aidalla. Yhdessä oli korkea aita, mutta siitäkin olivat ylettyneet latvan syömään.
Saa nähdä vieläkö näistä kunnollisia puita tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla