Hei!Et-lehdessä 7/13 oli juttua, kun Rauni Uimonen kertoo sipulinkasvatusvinkkejä. Hän neuvoo liottamaan siemensipuleita liemessä, jossa on 3l vettä ja korkillinen mäntynestettä. Onko kyse mäntynestesaippuasta, vai jostain muusta nesteestä? Mato vei minun sipulini viimekesänä, joten tämä asia kiinnostaa! Kiitos vastauksesta.Mummi55

Sipuleissa olevat madot ovat sipulikärpäsen toukkia. Kärpäsen toukat talvehtivat koteloina maassa, ei suinkaan sipuleissa.  Viljelykierto on paras tapa torjua sipulikärpäset. Myös sipulien istuttaminen riittävän syvälle estää aikuisia kärpäsiä pääsemästä munimaan sipulin tyvelle.
Aikuiset kärpäset leviävät sipulikasvustoihin kesäkuun loppupuolella.

Sipuliviljelmä kannattaa sijoittaa aina etäälle edellisvuoden sipulimaasta.
Sipulikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen.

Itse en suosittele käyttämään saippualiuosta syötäville kasveille. Mutta oletan jutussa tarkoitetun mäntysaippuaa. Ammattilaiset käyttävät hyväksyttyä torjunta-ainetta jota sekoitetaan veteen. Sipulikärpästä voidaan torjua upottamalla istukkaat ennen istutusta laimeaan dimetoaattiliuokseen.
Kärpästen lentoaikana muninnan alkaessa useilla pyretroidivalmistilla on hyväksyntä käytettäväksi myös sipulille. Kasvuston voi ruiskuttaa mikäli kärpäsiä lentelee varsien ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla