Aamutelevision juontaja Nicklas Wancke, 56, sai keväällä sairauskohtauksen suorassa lähetyksessä. Äkkipysähdys havahdutti hänet huomaamaan uupumuksen, joka oli kertynyt vuosikymmenten mittaan.

Kun herätyskello piippaa varttia yli kolme aamuyöllä, Nicklas Wancke on jo jalkeilla.

Takana on vain viisi tuntia unta, mutta aikaisiin aamuihin tottunut mieli ei anna nukkua pommiin vahingossakaan. Hän hörppää Earl Grey -teetä ja kaataa mysliä ja rusinoita jugurttiin.

Herätyskello piippaa varttia yli kolme.

Pieni, ärsyttävä päänsärky kiusaa. Illalla silmissä tanssi tuttu sahalaitakuvio, joten Nicklas kuittaa jomotuksen lievänä migreeninä ja soittaa taksin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aamuöinen työmatka Yleisradion Mediataloon kulkee läpi nukkuvan Helsingin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Television aamulähetystä valmistellaan, Nicklas istuu meikkaajan tuoliin. Tavallisesti vitsit lentävät, mutta nyt hän on oudon hiljainen.

– Oletko kondiksessa? työkaveri kysäisee.

Muutkin työkaverit kyselevät huolestuneina vointia. Nicklasta melkein ärsyttää. Mitä he nyt pelleilevät, onko tämä jokin pila?

Työkaverit kyselevät vointia. Se ärsyttää.

Kello 6.25 Ylen aamu-tv:n lähetys alkaa. Nicklas ottaa juontajana vastaan aamun ensimmäisen vieraan.

Suomen koronatilanne on synkentynyt, ja nyt keskustellaan, kuinka se vaikuttaa kevään ylioppilaskirjoituksiin.

Lukeminen on aina ollut Nicklas Wancken intohimo.
Lukeminen on aina ollut Nicklas Wancken intohimo.

Ensimmäisen haastattelun jälkeen toimituksen puhelin alkaa soida. Moni katsoja on kiinnittänyt huomiota samaan: Nicklaksen puhe kuulostaa epäselvältä ja suupieli näyttää roikkuvan.

Ohjelman tuottaja tekee harvinaisen ratkaisun ja ottaa juontajan pois kesken suoran lähetyksen. Nicklaksen on lähdettävä lääkäriin.

Nicklas otetaan pois studiosta kesken lähetyksen.

– Tämä on varmaan migreeniä vain, Nicklas väittää lääkärille. Hän kävelee suoraan ja seuraa katseellaan lääkärin sormea ongelmitta. Mitään poikkeavaa ei löydy, joten Nicklas saa kipulääkereseptin ja kolme päivää sairauslomaa.

Jokin jää kuitenkin kaivelemaan Nicklasta. Ehkä se johtuu siitä, että huolestuneen oloinen lääkäri soittaa epätavanomaisesti perään varmistaakseen hänen vointinsa. Tai ehkä asialla on suojelusenkeli, kuten Nicklas itse myöhemmin pohtii.

Joka tapauksessa hän päättää varata uuden lääkäriajan, sillä hän haluaa, että pää kuvataan.

Lääkäriaikaa joutuu odottelemaan viikonlopun yli. Lauantaina hän tekee tuttuun tapaan astangajoogaharjoituksensa, vaikka päätä vielä hieman särkee. Pää alaspäin joogaaminen on juuri nyt hengenvaarallista, mutta sitä Nicklas ei vielä tiedä.

Kun pommi putoaa

Nicklas istuu rantakahvilassa edessään palanen mangojuustokakkua. Hän etsii kuumaa vettä teepussiaan varten ennen kuin huomaa mukillisen edessään tarjottimella. Sydämellinen nauru kajahtaa terassilla.

– Nyt voin olla juuri niin hölmö kuin olen. Kun aivoinfarktini on yleistä tietoa, kukaan ei ihmettele, jos käyttäydyn hassusti.

Epäilys aivoinfarktista heräsi vasta toisella lääkärikäynnillä. Nicklas itse ei tajunnut tilanteen vakavuutta edes silloin, kun lääkäri passitti hänet suoraan ambulanssilla Meilahden sairaalaan.

– Ajattelin, että tämä on tosi noloa. Joku voi nähdä, kun turhaan viedään ambulanssilla, Nicklas nauraa.

Tosi noloa, joku voi nähdä minut ambulanssissa.

Tietokonetomografiaan Nicklas asteli omin jaloin. Putkesta noustessa hänet käskettiin pyörätuoliin, ja sekin vähän ihmetytti.

Vasta vakava ilme neurologin kasvoilla herätti. Lääkärin sanat putosivat kuin pommi:

– Minulla on huonoja uutisia. Sinulla oli todella suuri aivoinfarkti, ja jäät nyt heti sairaalaan pidemmäksi aikaa.

Turhautumisesta liikutukseen

Suorassa televisiolähetyksessä iskeneestä sairauskohtauksesta on nyt useita kuukausia, ja sairauslomaa on jatkettu usealla kuukaudella. Massiivisesta aivoinfarktista huolimatta vauriot ovat hämmästyttävän lieviä.

– Käytän varmaan tosi vähän aivoja, kun aivoinfarkti ei juuri näy, Nicklas vitsailee.

Todellisuudessa Nicklaksen aivot selvisivät infarktista lääkärin mukaan hyvin juuri siksi, että aamutelevision juontajana hän on joutunut jumppaamaan aivojaan tavallista tehokkaammin. Ehkä oireetkin olivat tavallista huomaamattomampia sen ansiosta.

Aivojumppa saattoi auttaa selviämään.

Sairaalassa Nicklasta hoidettiin yhdeksän päivää. Liuotushoidon aloittaminen oli jo myöhäistä, sen sijaan hän sai maksimimäärän verenohennuslääkkeitä. Niitä Nicklas ottaa edelleen ehkäistäkseen infarktin uusiutumisen.

– Epävarmuus ja uuden kohtauksen mahdollisuus pelottavat, mutta pelon kanssa on opittava elämään.

Nicklas Wancken nykytilanteesta voi lukea lisää ET-lehden numerosta 15/2021.

Nicklas Wancke

  • Syntynyt 1965 Helsingissä.
  • Avopuoliso.
  • Toimittaja.
  • Harrastuksina lukeminen, astangajooga, ulkoilu koiran kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla