Osaatko tunnustella pulssiasi? Kannattaisi opetella, sillä se on yksi parhaista keinoista ehkäistä vakava aivoinfarkti. Tässä ohjeet.

Pulssin tunnustelusta kannattaa tehdä päivittäinen tapa – ja parasta se on tehdä käsin, ei mittarilla.

Verenpainemittarin antama lukema on nimittäin aina vain numero eikä koko totuus.

Käsin mittaamista suositellaan myös siksi, että käytössä olevat verenpainemittarit eivät yleensä tunnista pulssin epäsäännöllisyyttä, muistuttaa asiantuntijamme, Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos pulssisi on epäsäännöllinen, tunnustele sitä uudelleen puolen tunnin kuluttua. Mikäli syke on yhä epäselvä, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi mittaaminen kannattaa?

Eteisvärinä on iäkkäillä yleinen, jaksamista ja terveyttä, uhkaava rytmihäiriö, jonka vakavin seuraus on aivoinfarkti.

Epäsäännöllinen syke on eteisvärinän selkein tunnusmerkki, joskus jopa ainoa. Kavalinta onkin juuri se, että eteisvärinä on vaarallinen myös oireettomana.

Parasta on se, että eteisvärinän hoitaminen helpottaa oireita ja parantaa elämänlaatua. Ja mikä tärkeintä: hoito ehkäisee hengenvaarallisen aivoinfarktin.

Lue myös: Vaivaako sydän – tunnista oireet ajoissa

Miten pulssi mitataan?

  • Tunnustele pulssiasi heti aamulla herättyäsi ja illalla nukkumaan mennessäsi.
  • Kokeile missä pulssi tuntuu parhaiten. Hyvä paikka on ranteessa peukalon kupeessa. Kokeile myös kyynärtaipeesta tai kaulalta.
  • Paina kevyesti yhdellä tai useammalla sormella niin, että pulssi tuntuu. Kuulostele ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti.
  • Huomaat rytmin tai sen muuttumisen helpommin, jos lasket sykettä ääneen.
  • Laske pussin sykähdykset puolen minuutin ajan. Kerro tulos kahdella, jolloin saat selville, montako kertaa sydämesi lyö minuutissa.
  • Kirjaa tulokset muistivihkoon tai taulukkoon, josta voi olla apua myös lääkärin luona asioidessa.
  • Kun opit tuntemaan pulssisi, huomaat herkemmin jos aiemmin säännöllinen rytmi muuttuu epäsäännölliseksi.
  • Lepopulssi on normaalisti 50–110/ min.

Ota yhteys hoitajaan tai lääkäriin

  • Jos pulssi on niin tiheä tai epäsäännöllinen, ettet saa siitä selvää.
  • Jos lepopulssi on selvästi nopeutunut tai hidastunut ilman erityistä syytä.

Marevan aloitetaan syvien laskimotukosten ja keuhkoembolisaation hoitoon. Sydämen rytmihäiriöt altistaa näille. Hyvää kesän jatkoa  sinulle

Keskustelun otsikko on todella huonohko, asian vakavuuteen verrattuna.

Mittailla kannattaa, mutta jos todella rytmi on sekaisin pitemmän ajan, ei muuta kuin lääkärin puheille. On tarkeää mennä juuri silloin, kun sydän jyskyttää outoon tahtiin ja sydänkäyrä saadaan oikeaan aikaan,  paljastaen mahdollisen eteisvärinän.

Elämäni ensimmäisen rytmihäiriön kyllä tunnistin helpolla. Olin sairaalassa, yksi päivä leikkauksesta. Sydämen jyske tuntui joka paikassa, vatsassa, raajoissa, niskassa......ja vessaan oli jatkuvasti asiaa. Soitin sairaanhoitajan paikalle ja sanoin hänelle, onkohan minulla rytmihäiriö meneillään. Otettiin käyrää, osaston lääkäri  ja myöhemmin sydänlääkäri tuli paikalle. Kuulin, että on selvä eteisvärinä ja ellei aamuun mennessä ole rytmi kohillaan, siirretään sydänosastolle ja sähköllä laitetaan kohdalleen.  Juuri ennen aamua tilanne rauhottui ja käynnillään leikkaava lääkäri uskoi rytmihäiriöni kuuluneen leikkausstressiin. Puoli vuotta myöhemmin asia uusiutui, silti olin vain kotona ja odotin tilanteen rauhoittuvan.Rytmihäiriöt tulivat aina yöllä, kestäen 2-4 tuntia. Joka kerta ajattelin, lähden lääkäriin, jos vielä aamulla rytmi on sekaisin. Näin tapahtui ainakin kymmenen kertaa, ennen kuin hakeuduin sydäntutkimuksiin. Lopputulos oli itsestään selvä, alkoi marevanin syönti.

Tällä hetkellä en voi kuin ihmetellä itseäni, kun vastustin ajatusta alkaa syödä marevania......olin mielestäni terve. Nyt kiitän onneani, että lääkitys aloitettiin marraskuussa v2013. Liikun, teen töitä tavallisesti, käyn kuntosalilla. elämä jatkuu kuin ennenkin. Niin myös rytmihäiriöt, joskus parikin kertaa viikossa, nyt viimeisestä on useampi kuukausi. Kunhan taas alan jotakin asiaani täryyttämään, teen kovasti työtä ja asiaan liittyy jotenkin stressi, rytmihäiriö saapuu........ Muutama päivä sitten kuulinkin itselleni sopivan totuuden, viisauden. Rytmihäiriö iskee heikoimpaan kohtaan. Minulla se on varmaankin stressi. Kun on tulossa vaikka mukaviakin vieraita, alkaa mahdoton siivous ja leipominen ja sitten..... se häiriövieras saapuu yön myötä.

Tällä kerronnallani haluan tuoda esiin sen, että heti lääkäriin, jos rytmi on sekaisin jonkin aikaakin. Lääkäri ei juuri tee sillä tiedolla mitään, kun kerromme, että rytmi on heitellyt viisi kertaa. Marevania ei kait aloiteta, ennenkuin sydänkäyrä näyttää aiheen aloitukseen, arvelen minä, maallikkokertoja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla