Minulla on kaksi kukkamaljakkoa, jotka ovat miltei identtisiä. Molempien korkeus on 24 cm ja halkaisija leveimmältä kohdaltaan noin 10 cm.

Toinen on tullut joskus lahjana, mutta toisen – mustan – ostin muistaakseni aikoinaan jostain lasialan keräilytapahtumasta.

Myöhemmin olen alkanut ihmetellä mustan alkuperää, sillä missään ei ole tullut toista samanlaista vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmissa on signeeraus Tapio Wirkkala – tosin erilaiset. Mustassa on lisäksi Iittalan I-tarra ja ”Made in Finland”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko niiden arvossa eroja?

Nimimerkki Mustan ystävä

 

Pentti Avomaan vastaus:

"Tavallinen ja erikoinen"

Tämä Tapio Wirkkalan 1968 suunnittelema Avena-kukkamaljakko on ollut suosittu tuliaislahja, ja sitä valmistettiin 1980-luvulle asti kahta eri kokoa puhaltamalla puumuottiin. Tämä 24 cm korkea on se isompi.

Isomman myyntihinta oli esimerkiksi vuonna 1983 134 markkaa, mikä nykyrahassa vastaa melko tasan 50 euroa.

Valmistusmäärät olivat aika isoja, joten niitä näkyy myynnissä niin nettihuutokaupoissa kuin kirppareillakin, ja hinnat ovat signeerattuina vain 20-45 euroa eli tappiollahan se menee, jos sijoitusmielessä tuli 1983 ostettua iso määrä näitä kukkamaljakoita.

Mutta tämä koskee vain tuota kirkasta maljakkoa – musta on asia erikseen. Niitä ei ole näkynyt myynnissä edes arvohuutokaupoissa.

Lue myös: Kelpaako Myrna-astiasto enää kenellekään?

Tiettävästi ne tehtiin aikoinaan Yhdysvalloissa tapahtunutta myyntinäyttelukiertuetta varten. Tiedossa ei ole, miten paljon niitä tehtiin, mutta todennäköisesti vain melko pieni koe-erä, josta Suomeen ei varman montaakaan jäänyt. Vakiintunutta hintatasoa ei siis ole.

Jos kysymyksessä olisi filateelinen tai numismaattinen kohde, keräilijät kuolaisivat sen perään, koska heidän keräilymaailmassaan erikoisuudet ja poikkeavuudet ovat erittäin haluttuja. Design-keräilijät ovat innokkuudessaan vaisumpia.

Muotonsa puolesta kukkavaasi on siis mitä tavallisin, mutta väritys on rohkean poikkeava ja harvinainen. Hinnan pitäisi olla ainakin moninkertainen tavalliseen kaimaansa verrattuna, mutta hintahaarukka voi olla mitä tahansa 80-300 euron välillä.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla