Minulla on kaksi kukkamaljakkoa, jotka ovat miltei identtisiä. Molempien korkeus on 24 cm ja halkaisija leveimmältä kohdaltaan noin 10 cm.

Toinen on tullut joskus lahjana, mutta toisen – mustan – ostin muistaakseni aikoinaan jostain lasialan keräilytapahtumasta.

Myöhemmin olen alkanut ihmetellä mustan alkuperää, sillä missään ei ole tullut toista samanlaista vastaan.

Molemmissa on signeeraus Tapio Wirkkala – tosin erilaiset. Mustassa on lisäksi Iittalan I-tarra ja ”Made in Finland”.

Onko niiden arvossa eroja?

Nimimerkki Mustan ystävä

 

Pentti Avomaan vastaus:

"Tavallinen ja erikoinen"

Tämä Tapio Wirkkalan 1968 suunnittelema Avena-kukkamaljakko on ollut suosittu tuliaislahja, ja sitä valmistettiin 1980-luvulle asti kahta eri kokoa puhaltamalla puumuottiin. Tämä 24 cm korkea on se isompi.

Isomman myyntihinta oli esimerkiksi vuonna 1983 134 markkaa, mikä nykyrahassa vastaa melko tasan 50 euroa.

Valmistusmäärät olivat aika isoja, joten niitä näkyy myynnissä niin nettihuutokaupoissa kuin kirppareillakin, ja hinnat ovat signeerattuina vain 20-45 euroa eli tappiollahan se menee, jos sijoitusmielessä tuli 1983 ostettua iso määrä näitä kukkamaljakoita.

Mutta tämä koskee vain tuota kirkasta maljakkoa – musta on asia erikseen. Niitä ei ole näkynyt myynnissä edes arvohuutokaupoissa.

Lue myös: Kelpaako Myrna-astiasto enää kenellekään?

Tiettävästi ne tehtiin aikoinaan Yhdysvalloissa tapahtunutta myyntinäyttelukiertuetta varten. Tiedossa ei ole, miten paljon niitä tehtiin, mutta todennäköisesti vain melko pieni koe-erä, josta Suomeen ei varman montaakaan jäänyt. Vakiintunutta hintatasoa ei siis ole.

Jos kysymyksessä olisi filateelinen tai numismaattinen kohde, keräilijät kuolaisivat sen perään, koska heidän keräilymaailmassaan erikoisuudet ja poikkeavuudet ovat erittäin haluttuja. Design-keräilijät ovat innokkuudessaan vaisumpia.

Muotonsa puolesta kukkavaasi on siis mitä tavallisin, mutta väritys on rohkean poikkeava ja harvinainen. Hinnan pitäisi olla ainakin moninkertainen tavalliseen kaimaansa verrattuna, mutta hintahaarukka voi olla mitä tahansa 80-300 euron välillä.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.