Arabian Myrna-astiastosta on taatusti muistoja jokaisella. Onko keräilijöiden himoitsema astiasto sinulle rakas vai turha?

Etlehti.fi kirjoitti viime viikolla klassikkoastia Myrnan tilanteesta, joka ei ole hääppöinen. Arabia lopetti Myrnan tuotannon vuonna 2005. Nyt astiastoa on tarjolla monessa liikkeessä, jossa myydään vanhoja tavaroita. Myyjinä ovat yleensä 55+-naiset, jotka haluavat päästä eroon Myrna-astioistaan.

Mikä on todellinen tilanne? Kysyimme Facebook-sivuillamme, kelpaako tämä ruskeakukallinen ja kultareunainen astiasto enää kenenkään käyttöön. Keskustelu oli Facebookissa vilkasta ja vastauksia tuli todella paljon – sekä puolesta että vastaan.

Lue alkuperäinen artikkeli: ”Tästä syystä 55+-naiset haluavat myydä Myrna-astiansa

Näin ET-lehden lukijat vastasivat Myrnasta:

 • ”En ikinä luovu kahvikalustostani, joka on tullut anopin perintönä. Muistan aina ihanan anoppini, kun katan kupit pöytään. Myrna on aina Myrna.”
  Marja-Maija Riipinen

 • ”En luopuisi mummojeni perinnöistä. Käytetään juhla-astioina.”
  Aila Pulli

 • ”Kauniita ovat. Minulla ei ole, eikä mahtuisikaan mihinkään ja mihin ne joutuisivat kuolemani jälkeen?”
  Pirjo Majamäki

 • ”Sain suvulta kun täytin 40. Nyt minulla ikää 65. Tytär saa perintönä.”
  Tarja Helasmeri

 • ”Vanhempani saivat hääastiastoksi vuonna 1950, mutta kaikki ovat menneet rikki. Kiitos kuulemma lasten.”
  Leena Äijälä

 • ”Kahvikalusto on vitriinissä. Kai se täytyy säästää jälkipolvelle.”
  Riitta Keränen

 • ”Olen luopumassa!”
  Marjatta Halmela

 • ”Meilläkin on nuo kupit ja ostan heti lisää, kunhan jostain vielä saa.”
  Helena Tuohimaa

 • ”Minusta aina olleet rumia, onneksi ei ole tullut mitään kautta perintönä.”
  Annika Wiikeri

 • ”Laatikossa paketoituna kellarissa odottamassa uutta tulemista.”
  Pirkko-Liisa Mertanen

"Saa nähdä, kelpaako Myrna kenellekään meidän jälkeen."

 • ”Äidiltä arvokkaita peruja. Tiedän, kuinka tärkeitä ne hänelle olivat, ja pidän itsekin niitä pyhäkuppeina. Tiskaan aina käsin, vaikka konekin on.”
  Kaarina Pollari

 • ”En koskaan pitänyt siitä, silloinkaan, kun sitä kaikilla suurilla ikäluokilla (itse olen nyt 70 v) oli parempana serviisinä. Äidiltä perityt lahjoitin Pelastusarmeijalle.”
  Ulla-Elina Hurme

 • ”Halusin hankkia tämän astiaston jonkun juhlamme merkeissä. Tykkäsin siitä kun se oli mummolassani. Joku sen sai perinnöksi kai. Nyt se on sitten meilläkin itse hankittuna. Kahvilusikatkin löysin Stokkalta jossakin vaiheessa. Saa nähdä, kelpaako kenellekään meidän jälkeen. Tuntuu, että mukit kelpaavat nuorille tänä päivänä.”
  Ritva Päivinen

 • ”En aio erota Myrna-astioistani. Minulla on 6 hengen kahvikupposet ja kukkamalja, ainoat Suomen muistoni!”
  Marjatta Vitikainen

Katso myös: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Kelpaako tämä ruskeakukallinen ja kultareunainen astia enää suomalaisten käyttöön?

Posted by ET-lehti on 24. syyskuuta 2015

Kysely

Onko sinulla Myrna-astioita?

Kyllä
Kyllä
69.5%
Ei
Ei
30.4%
Ääniä yhteensä: 46
Vierailija

Kelpaako Myrna enää kenellekään?

Kahviastiastona vieraille olen käyttänyt jo vuosikymmeniä. Oma astiastoni on -80 tai -90 luvulta en muista tarkemmin .Tuo oli uusi tieto että vanhassa Myrnassa on lyijyä,omani ei kyllä sitä vanhaa Myrnaa ole. Ehkä en ostaisi sitä vanhaa Myrnaa,tosin en enää uuttakaan,astiastossani on kahdeksan paria kuppeja +sokerikko ja kermakko.Vieraat eivät ole olleet rähmäkäpäliä enkä ole tiskatessani niitä rikkonut,kaikki tallella!
Lue kommentti
Myrna juhliin

Kelpaako Myrna enää kenellekään?

Ostin 12 kpl isoja Myrna lautasia joita on käytetty ns. pullalautasina. Samoin kupit, aluslautaset ja pienet pullalataset on sekä kaksi kermakkoa ja sokerikko. Ostin vasta Suomen 100vuotisjuhlan kunniaksi valmistetut 8 kpl mukeja kun nuoremmat käyttävät niitä ja ne voi panna astianpesukoneeseen kun ei ole sitä kultasta reunusta. Myrnasta on olemassa myöskin syvät lautaset niitä ei ole kovin tarjolla. Vanhaa Myrnaahan ei suositella päivittäiseen käyttöön koska siinä on lyijyä saven seassa.
Lue kommentti

Isovanhempien, vanhempien, tätien ja setien jäämistöä peratessa kannattaa olla tarkkana. Heille käyttöesineenä ollut arkinen tavara voi tänä päivänä olla keräilijöiden himoitsema aarre. Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja ja meklari Mika Sirén listasi kysytyimmät.

1. Arabian Muumi-mukit

Ensimmäisiä Muumi-lastenastioita ja -pienoishahmoja alettiin valmistaa 1950-luvun lopussa. Varsinainen buumi alkoi kuitenkin Muumien toisesta tulemisesta 1990-luvun alussa. Edellisten sukupolvien jäämistöstä voi löytyä varhaista tuotantoa. Iän pystyy määrittelemään Arabian leimasta. Hinnat  500−3 000 euroa.

2. Muumi-pienoisnuket

Suomalaisen Atelier Faunin käsin kankaasta, puusta ja nahasta valmistamat Muumi-pehmohahmot olivat tuotannossa 1950−70-luvuilla. Atelier Fauni ei toimi enää.

Atelier Faunin Tuutikki 1950–60-luku, 2 300 e.

Atelier Faunin Jenni-täti 1950–60-luku, 280 e.

Atelier Faunin Nuuskamuikkunen 1950–60-luku, kädet puuttuvat, 160 e.

3. 1900-luvun lelut

Peltilelut, nuket, pienoisautot ja Tähtien sota -aiheiset lelut ovat kysyttyjä.

Mercedes-Benz 220 -peltiauto 1960-luvulta, 285 e.

Moottoripyöräpoliisi 1940–50-lukujen vaihde, 350 e.

Charles M. Schulzin Tenavat-nukkeja 6 kpl, 1960-luku, 400 e.

Viisi Tähtien sota -lelua, 70 e.

4. 1900-luvun rannekellot

Laatumerkkejä on paljon. Esimerkiksi hienot Omega-kellot maksavat 100−15 000 euroa.

Omega Speedmaster, 455 e

5. Vanhat postikortit ja valokuvat

Suosittuja ovat 1800−1900-lukujen kortit, joissa on mielellään kuvia Suomen kaupungeista, pitäjistä ja menetetyistä Petsamosta ja Karjalasta. Lähetetystä kortista maksetaan enemmän kuin lähettämättömästä. Hintahaarukka postikorttikansiosta huutokaupassamme 100−3 000 euroa.

Pohjois-Esplanadi 1908. Kortti on lähetetty samana vuonna.

6. Sota-aiheiset esineet

Kunniamerkit, asevelimerkit eli pinssit, sotilasunivormut, miekat. Hintahaitari on esineestä, sen iästä ja kunnosta riippuen melkoinen. Huutokaupassamme on myyty esineitä hintaan 200−20 000 euroa.

Koiviston risti ja pinssi 1939-40, 90 e.

7. 1950−60-lukujen design

Suvun kesämökin keittiöstä voi löytyvä vaikkapa Wärstsilä-Arabian valmistamia Finel-emaliastioita. Kysyttyjä ovat Kaj Franckin ja Tapio Wirkkalan kaltaisten muotoilijoiden tuotanto, samoin Bertel Gardbergin haarukat, veitset ja lusikat. Hinnat 100−1 000 euroa.

Etualalla tonttuaiheinen Finel-sarjan metallikasari 1960-luvulta.

8. 1950-luvun Aku Ankat

Esimerkiksi joulukuun 1951 näytenumero on myyty huutokaupassamme hintaan 2 000 euroa. Hyväkuntoisista vuosien 1952−1954 numeroista maksetaan hyvin. Samojen vuosien erikoisnumeroista saa parhaimmillaan tuhansia euroja.

Aku Ankan näytenumero 1959, alkaen 2 000 e.

9. Legosarjat

Tietoa hinnoista täältä.
 

Testamentilla halutaan etenkin turvata puolison asuminen ja talous ja taata se, että omaisuus ei valu lasten puolisoille. Mutta mitä muuta viimeiset tahdot yleensä sisältävät?

Yhä useampi ja nuorempi laatii testamentin. Joensuulainen asianaja Harri Kontturi suositteleekin, että jokainen, jolta jää perittävää, tekisi sen. Testamentilla voi määrätä, kuka saa omaisuutta, ja sillä voi myös ehkäistä perillisten riitoja.

Asiakirjan sisältöön vaikuttaa, onko testamenttaaja avio- tai avosuhteessa vai yksineläjä ja onko hänellä lapsia. Parit tahtovat yleensä varmistaa, että jäljelle jäävän ei tarvitse surra, miten hänelle käy.

Vaikka välit perillisiin olisivat hyvät, tilanteet voivat muuttua. Lapset saattavat toimia itse tai puolisoidensa lietsomana arvaamattomasti ja esimerkiksi kävellä lesken yli.

Harri Kontturi suosittelee, että ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon tetatmentissa.

1. Antakaa lesken päättää asumisesta

Avioleskellä on lain mukaan oikeus jäädä asumaan parin yhteiseen kotiin ja pitää sen irtaimisto jakamattomana elinikänsä. Jos hän vaihtaa asuntoa, perilliset voivat vaatia perimäänsä puolikasta asunnon myyntihinnasta. Tällöin leski ei välttämättä pysty ostamaan haluamaansa asuntoa, sillä esimerkiksi hieman rapistunut omakotitalo voi olla suunnilleen keskustakaksion arvoinen.

Testamentissa voidaan sanktion uhalla määrätä, että perillisten on suhtauduttava lesken asunnonvaihtotoiveeseen myötämielisesti. Kontturin mukaan käyttökelpoiseksi on osoittautunut vastahankaisten perintöosan kutistaminen lakiosaan. Se on tavallisesti selvästi vähemmän kuin perillinen muuten saisi.

– Kun perijä ymmärtää, että perintö pienenee, yleensä suostumus tulee.

Järjestely siirtää perinnön saamista. Toisaalta, perintö suurenee, jos uuden asunnon arvo nousee.

2. Älkää myykö mökkiä

Kesämökistä voi tulla kiistakapula, jos lapset tarvitsevat rahaa vaikkapa perintöveroihin. Kun pari haluaa taata, että mökkiä ei myydä ja eloon jäänyt saa vastaisuudessakin olla siellä, leskelle määrätään usein hallintaoikeus.

– Mökki voi olla tärkeä puolisoille. Sen sijaan esimerkiksi metsien tai arvopapereiden myynti harvemmin haittaa leskeä, Kontturi vertaa.

Vaikka leski ei omistaisi koko mökkiä, hallintaoikeuden turvin hän saa hallita sitä ja voi kieltää sen myynnin. Lesken hallintaoikeus keventää myös perintöveroa.

3. Avopuoliso ei ole vieras

Avopuolisoille testamentti on hyvin tärkeä. Vaikka pari olisi asunut vuosikymmeniä yhdessä, sillä ei ole lain edessä edes aviopuolison vähimmäissuojaa. Kun avopuoliso kuolee, keskeistä on, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Puolisoilla voi olla lapsia edellisistä liitoistaan, eivätkä he aina piittaa avolesken tahdosta.

– Jos asunnon omistaja kuolee, lapset voivat olla häätämässä jäljelle jäänyttä ennen kuin hautajaisia on pidetty, Kontturi kertoo.

Jälkeen jäävälle tulisi hänestä turvata asumisoikeus ainakin joksikin aikaa sekä hallintaoikeus yhteiseen koti-irtaimistoon. Oikeuksia voidaan laajentaa koskemaan myös mökin, auton tai vaikkapa Lapin viikkolomaosakkeen käyttöä.

4. Leskelle jätetään käyttörahaa

Leski ei puolisonsa kuoltua saa käyttää tämän rahoja, vaikka aiemmin lehden tilaukset, ruokaostokset, kiinteistöverot ja vakuutukset olisivat menneet yhteisestä pussista. Jotta hän ei joutuisi liian tiukoille, hänelle voidaan testamentata rahavaroja.

– Rahojen osalta hallintaoikeus ei ole riittävä eikä järkevä, Kontturi sanoo.

5. Ja määrätään tukihenkilö

Lesken turva voidaan maksimoida määräämällä testamentissa toimeenpanija. Hän auttaa, jos joku lapsista rupeaa änkyräksi esimerkiksi asunnonvaihdon yhteydessä.

6. Omaisuus pidetään suvussa

Avioerojen yleistyttyä on alettu määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perinnöksi jäävään omaisuuteen eikä sen tuottoon.

– Vanhemmat varmistavat, että jos lapset eroavat, perityt rahat eivät lähde edes osaksi maailmalle miniöiden tai vävyjen mukana.

7. Perinnöstä voi poimia osan

Yhä useammin perijälle annetaan oikeus valita, ottaako hän koko perinnön, osan siitä, käyttöoikeuden vai luopuuko hän perinnöstä kokonaan. Ilman erillistä määräystä perijä voi vain ottaa perinnön tai luopua sitä.

– Jos viisikymppinen isä ei tarvitse rahaa, mutta haluaa isänsä metsästysmajan ja avoveneen, testamentin ansiosta hän voi saada ne ja siirtää loput lapsilleen, Kontturi sanoo.

Tällainen on järeää verosuunnittelua. Perintöveron alaraja on 20 000 euroa ja vero on progressiivinen eli kasvaa perinnön suuretessa.

Veropotti pienenee selvästi, kun perintö jakautuu monelle. Jos nyt perineen lapset perivät aikanaan saman omaisuuden, hyppääminen sukupolven yli säästää yhdet verot.

8. Minkä maan lakia sovelletaan?

Testamentissa kannattaa mainita, minkä maan lakia perintöön sovelletaan.

– Jos eläkeläinen muuttaa Aurinkorannikolle ja vähintään puolen vuoden asumisen jälkeen kuolee aurinkotuoliinsa, perintöön sovelletaan Espanjan, ei Suomen lakia, vaikka hän olisi yhä Suomen kansalainen.

9. Rahakokoelma kummipojalle

Kuka tahansa voi antaa omaisuuttaan muillekin kuin rintaperillisille.

Lapseton yksin elävä testamenttaaja haluaa usein jakaa jäämistönsä toisin kuin se lain mukaan menisi. Hän voi jättää kirjastonsa siskonsa tyttärelle, joka on suomen kielen opettaja tai rahakokoelmansa numismaatiikasta innostuneelle kummipojalleen.

Kontturi muistuttaa, että isoista perinnöistä muut kuin verisukulaiset voivat joutua maksamaan jopa puolet veroa.

10. Meritaulun tarina mukaan

Yhä useammin testamentti on viimeinen puheenvuoro läheisille. Sen uusi piirre on lämpimät viestit. Eno voi osoittaa meriaiheisen taulun siskonsa pojalle, koska tämä rakastaa merta ja kävi hänen kanssaan kalassa. Tai täti saattaa jättää kansallispukunsa tanhuavalle veljentytölleen.

Kontturi pitää tunnearvoa tärkeänä ja rohkaisee tarinoiden kertomiseen.

– Kun testamenttia luetaan perukirjoituksessa, kyyneleet valuvat perillisten silmäkulmista, hän kertoo.