Mikä ihmeen Myrna? Sukulaisen syntymäpäivillä tietämättömyys tulee esiin. Nuorempi sukupolvi ei ole koskaan kuullutkaan asiasta. Eli astiasta, jota osa varjelee kuin pyhää kansallisaarretta.

Myrna on tuntematon käsite alle 30-vuotiaiden joukossa. Kultareunaiset kahvikupit kukkakuvioineen eivät herätä mitään mielikuvaa – eivätkä suuremmin mielihalujakaan. Lattesukupolvi haluaa ison mukin, josta erikoiskahvi nautitaan. Muki saa olla mielellään mahdollisimman yksinkertainen, jotta maitovaahto pääsee oikeuksiinsa myös esteettisesti.

Omat Myrna-muistoni sukeltavat ensimmäisiin mummolavierailuihin. Maatilalla tarjottiin pyhä- ja vieraskahvit tietenkin parhaista astioista. Pappani ei suostunut omilla kotinsa ulkopuolisilla vierailuillaan juomaan kahviaan muusta kuin "kultareunaisista kupeista".

Myös vanhemmillani on Myrna-astiasto, joka täydentyi kuppi ja vati kerrallaan aina siihen saakka, kun Arabia lopetti sarjan valmistuksen. Valitettavasti ne Myrnat saavat nykyisin pölyttyä rauhassa lapsuudenkotini vitriinissä. Viimeksi niitä on käytetty noin 20 vuotta sitten ylioppilasjuhlissani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katso myös vilkas lukijakeskustelu Myrna-astioista: ”Lahjoitin Pelastusarmeijalle”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lapset eivät huoli mukaansa”

Vähän samalta näyttää Arabian klassikon tilanne antiikkikaupoissa. Viimeksi alan messuilla silmiini osui pelkästään tätä Arabian pisimpään tuotannossa ollutta sarjaa. Myyjien Myrna-rivistöt näyttivät Helsingin Messukeskuksessa kuin hallin levyiseltä ruskeakukkaiselta mosaiikilta.

Pelkistetyn muotoilun Suomessa astiasto on helppo huomata. Ja sen runsas tarjonta. Mitä siitä voi päätellä? Kysyimme asiaa kahdelta antiikkikauppiaalta.

Myrnaa on nyt hyvin tarjolla, toisaalta sillä on tasainen kysyntä, vakuuttelevat Astiataivaan Tuulikki Räikkönen ja Astialiisan Tiina Westerlund. Molemmat naiset toimivat yrittäjinä vanhoja astioita myyvissä liikkeissään Helsingissä.

– Yleensä 55-65-vuotiaat naiset haluavat myydä Myrna-astiansa, kun lapset ovat lentäneet pois eivätkä nämä huoli Myrnaa mukaansa, Tuulikki Räikkönen kertoo.

– Mutta olen aina suositellut, että kannattaa säilyttää ainakin osa astioista myöhempiä aikoja varten. Lapsillakin arvostus kasvaa, kun he aikuistuvat ja alkavat rakentaa omaa pesäänsä. Silloin yleensä nostalgiaa kaivataan omaankin kotiin ja vanhat astiat tulevat ensimmäisenä mieleen.

"Kannattaa säilyttää
ainakin osa astioista
myöhempiä aikoja varten."

Entä sitten Myrnan ostajat; keitä ne ovat?

– Ostajina ovat yli 30-vuotiaat naiset. Nuoriso ei tällä hetkellä innostunut sarjasta, mutta siihenkin löytyy syy: se vaikuttaa, miten kotona on kerrottu ja käytetty Myrna-astiastoa. Ja onko se ollut pyhäkalusto vai arkikäytössä, Räikkönen kertoo.

Astiataivaassa eniten tarjontaa on Myrnan pullalautasista. Parhaiten kaupaksi menevät puolestaan kupit, sillä ne ovat eniten käytössä, Räikkönen mainitsee.

Millä hinnalla kuppi irtoaa?

– Meiltä useimmin haetaan täydennyksiä esimerkiksi perittyyn ja lahjaksi saatuun astiastoon. Kun tarvitaan juhliin muutama kuppi lisää tai pari on mennyt ajansaatossa rikki. Kysyntää on myös esimerkiksi kukkamaljakoille, Astialiisan Westerlund sanoo ja jatkaa:

– Vaikka kahvikuppien käyttö arjessa on vähentynyt mukien vallatessa kuivauskaappimme, ne kuuluvat edelleen jokaisen kodin varustukseen. Perhejuhliin kuitenkin vielä katetaan kahvipöytä.

Oikeastaan tilanne ei ole erilainen kuin kymmenen vuotta sitten, kun Myrnan tuotanto päättyi, Westerlund mainitsee. Tuotannossa Myrna oli pitkään, vuodesta 1938 vuoteen 2005.

Sinä aikana Myrnaa on ehditty tehdä eri materiaaleista – emalipannusta teräslusikoihin ja sävyposliiniin sekä fajanssiin, Räikkönen muistelee.

Harvinaisimpia Myrna-astioita ovat muun muassa kaksikerroksinen pullalautanen ja emalipannu. Myös sarjan kelloja sekä syviä lautasia on valmistettu. Vakiintuneesta maineestaan huolimatta sen hinta on kohtuullinen, vanhojen astioiden kauppiaat toteavat.

"Kahvikuppien käyttö
arjessa on vähentynyt
mukien vallatessa
kuivauskaappimme."

Kuppipari maksaa normaalisti Astialiisassa 19,50 euroa ja Astiataivaassa 20–25 euroa.

– Se on uuden Arabia-tuotannon edullisimpien kuppien tasoa. Hyväkuntoiset 1930-luvun Myrna-kupit ovat hieman arvokkaampia, Westerlund sanoo.

Kerro oma Myrna-muistosi

Mitä ajatuksia sinulla liittyy Myrniin?

Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Onko sinulla Myrna-astioita?

Kyllä
Kyllä
61.6%
Ei varmasti
Ei varmasti
26.2%
Ei, mutta haluaisin niitä
Ei, mutta haluaisin niitä
12.4%
Ääniä yhteensä: 571
Tuula Häärä

Rakas Myrna astiastoni on tupaantuliaslahja edesmenneeltä iso-isältäni v.1072-1973.Säilytän astiastoa kalliinna aarteenani, mutta tarjoilen viikottain myös vieraskahvit kupposista. Muistan aina iso-isääni kaivaessani kupit kaapista ja muistan myös kertoa kuppien historian. Tunnearvoa ei voi mitata rahassa.

Nainen 54 v.

Oli Myrnaa perintönä mutta lahjoitin pois. Ei ollut käyttöä eikä herättänyt hyviä muistoja. Olivat kovin kuluneetkin, kun olivat olleet arkikäytössä. Lapsena olisin tykännyt vielä koristeellisemmista kupeista - punaisista ruusuista ja vastaavista. Myrna oli sillloin liian hillitty enkä kiintynyt siihen koskaan, vaikka lapsuudenkodin kalustoa olivatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla