
Huonekalujen ja muotivaatteiden nimeäminen vintageksi nostaa kummasti niiden hintaa huutokaupassa. Erityisesti tämä pätee asusteisiin, kuten laukkuihin. Asiantuntijan mukaan käytetyistä merkkitavaroista voi tehdä hyvät kaupat – kunhan varoo väärennöksiä.
Vintage on myyntivaltti, tietää antiikin ja vanhan tavaran asiantuntija Pentti Avomaa. Hän kertoo esimerkin tuttavastaan, joka myi nettihuutokaupassa huonekalua 1960-luvulta.
– Alhaisesta lähtöhinnasta huolimatta kukaan ei ollut siitä kiinnostunut. Parin turhan yrityksen jälkeen hän oli jo laittamassa sitä roskikseen, mutta päätti yrittää vielä kerran. Hän laittoi lähtöhinnan hieman aiempia kertoja korkeammaksi ja markkinoi sitä vintage-huonekaluna.
– Heti tärppäsi. Varakkaan oloinen rouva haki mersullaan huonekalun tyytyväisenä kotinsa.
Avomaa muistuttaa, että vintagen ja muun vanhan tavaran välinen ero on häilyvä. Aiemmin vintage on tarkoittanut vuosikertaviiniä, josta sen merkitys on laajentunut.
– Nykyisin vintage usein rajataan koskemaan merkkiasusteita, -laukkuja ja -koruja. Joissakin huutokaupoissa tosin merkkivaatteita myydään muotivaatteina – toisissa vintagena.
Merkkitavaran kierrätys kannattaa
– Kun aito merkkiasuste kiertää arvohuutokaupan kautta, myyjä saa siitä usein kohtuullisen hinnan, joka voi olla vaikkapa neljäsosa ostohinnasta, Pentti Avomaan toteaa.
Asuste tai vaikkapa laukku saattaa olla niin huomiota herättävä, ettei omistaja halua esiintyä sen kanssa kovin monta kertaaa. Se ei siis yleensä ehdi käytössä paljoakaan kulua.
"Tällä matematiikalla köyhän ei siis kannattaisi ostaa muuta kuin laatua!"
– Ostaja voi näin saada lähes käyttämättömän ja laadukkaan vaatteensuunnilleen uuden ”tavallisen” vaatteen hinnalla. Jos hänkin käyttää sitä vain muutaman kerran ja pistää sitten myyntiin, hän voi vielä saada jopa lähes omansa pois. Tällä matematiikalla köyhän ei siis kannattaisi ostaa muuta kuin laatua!
Pentti Avomaa varoittaa väärennöksistä. Hänen mukaansa huutokauppojen järjestäjät joutuvat tämän tästä käännyttämään oveltaan toivorikkaita myyjiä, jotka kuultuaan vaikkapa Louis Vuittonin laukkujen hinnoista, ja tarjoavat myyntiin halvalla hankkimiaan piraattituotteita.
– Moni tavallinen ostaja on retkahtanut sellaisiin kirpputoreilla, koska aidon erottaminen halvasta jäljennöksestä ei aina ole helppoa, Avomaa muistuttaa.
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/celine_pusero_bukowskix.jpg?itok=X0ckpfc1)