Päätös parisuhteen lopettamisesta on aina kova tie, puhumattakaan sen ilmoittamisesta toiselle osapuolelle.

Kun päätös erosta on tehty, moni miettii, miten sen voisi parhaiten kertoa suhteen toiselle osapuolelle. Kasvokkain? Vai kirjeellä? Jotkut päätyvät nykyään myös tekstiviesteihin ja sähköposteihin. Tapoja on paljon erilaisia.

Erosta kertovilla viesteillä on kuitenkin useita yhteisiä, tyypillisiä ominaisuuksia, jotka toistuvat tilanteiden erilaisuudesta huolimatta. Tämä ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Sabine Kraenker tutki väitöskirjassaan muun muassa eroviestien sävyä, tyyliä sekä sisältöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eroviesteissä näkyi selvästi ”sama kaava”. Kaikki hänen aineistonsa tekstit olivat minä-muodossa kirjoitettuja.  Viesteissä oli yleensä perusteluja sille, miksi rakkaussuhde ei voi enää jatkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yleensä kirjeen alussa kerrotaan, miksi se on kirjoitettu. Eroviesteille oli kuitenkin tavallista, että viestin alku oli epämääräisempi ja kirjoittaja ei heti ilmaissut selkeästi, mitä aihetta viesti käsittelee, Kraenker mainitsee.

Muutoin viestit olivat lyhyitä ja niissä kirjoittaja keskittyi selkeästi aiheeseen – eroon. Viesteistä ilmeni selvästi, että tarkoitus oli ilmoittaa suhteen päätöksestä. Kun tunteet ovat loppuneet, erokirje selvittää järjellisiä syitä muutokselle.

– Usein jättäjä kuitenkin ilmoitti, että hän ei vaan rakasta kumppaniaan enää, ja se siitä, Kraenker sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tekstiviestien ja kirjeiden sävy sovitteleva

Hänen aineistonaan oli tosielämän eroviestejä eli kirjeitä, sähköposteja ja peräti tekstiviestejä. Samalla hän tutki päiväkirjamerkintöjä ja muita tekstejä, joita oli julkaistu romaaneissa vuosina 2000–2010.

– Oli varsin haastavaa saada kopioita oikeista eroviesteistä aiheen yksityisyyden takia, Kraenker kertoo.

Erikoista hänen tutkimissa teksteissään oli se, että kaikki jättäjät halusivat jatkaa ystävinä eron jälkeen. Näissä kirjeissä ei puhuta siis avioerosta suoraan, vaan kyseessä on yleisesti parisuhteen päätös.

Monen on helpompi ilmaista itsensä kirjallisesti. Eroviesteissä sävy pysyy sovittelevana, selviää Kraenkerin tutkimuksesta. Viesteillä ei pyritty satuttamaan eikä syyttämään toista osapuolta eikä saada häntä tuntemaan syyllisyyttä, Kraenker toteaa väitöskirjansa tiivistelmässä.

Oletko sinä saanut joskus erokirjeen? Tai oletko kirjoittanut eroviestin joko sähköpostitse tai kirjeenä? Miten se sujui? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

kun oma ego kasvaa liian suureksi riittää hyvin itse itselleen,olisitko voinut hakea apua avio ongelmiisi? ja ei syy tainnut olla yksin Ollin,katsoithan peiliinkin?

Et kumminkaan tuntenut olliasi tarpeeksi, ja näinollen otit melkoisen riskin. Surullisia tapauksia on aivan riittämiin, kun halutaan toista nöyryyttämään - olkoonkin, että ollisi oli ollutkin aloittaja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla