Luottamus toisiin ihmisiin kannattaa. Sillä voi ehkäistä jopa vakavia muistisairauksia.

Epäluottamus lisää dementian vaaraa. Kyseessä on juuri sosiaalinen epäluottamus, eli ihmisten keskinäinen käyttäytyminen.

Tämä ilmenee Itä-Suomen yliopiston ja ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkimuksesta.

– Tulokset vahvistavat käsitystä, että elämänasenne ja luonteenpiirteet voivat vaikuttaa terveyteen, tutkimustyöhön osallistunut lääketieteen opiskelija Elisa Neuvonen sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaavan tutkijan, dosentti Anna-Maija Tolppasen mukaan havainto epäluottamuksen yhteydestä dementiaan tuo uusia näkökulmia myös sairastumisen ehkäisyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydän sairastuu luottamuspulasta

Sosiaalinen epäluottamus on aikaisemmin liitetty muun muassa sydäntautien riskiin. Nyt tarkasteltiin ensimmäistä kertaa sen yhteyttä dementiaan.

Suurinta epäluottamusta osoittaneilla oli tutkimuksessa peräti kolme kertaa suurempi dementian riski kuin niillä, joilla epäluottamus oli vähäistä.

Tutkimuksessa oli mukana 1 449 henkilöä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa iältään keskimäärin 71-vuotiaita. Muut dementian riskitekijät, kuten korkea verenpaine, kolesterolitaso tai tupakointi eivät vaikuttaneet dementiariskiin, jota epäluottamus lisäsi.

Tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä keväällä 2014.

Julkista terveydenhuoltoa kohtaan ei ainakaan kannata tuntea epäluuloa. Se heikentää lääkärien ja virkamiesten auktoritääristä asemaa ja heikentää terveysbisneksen tuottoja. Myös sijoittavat kärsivät.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla