Aino-Kaisa Saarisen mukaan hänen ja Tom Gustafssonin 2,5-vuotias Amanda-tytär on fiksu ja jääräpäinen.
Aino-Kaisa Saarisen mukaan hänen ja Tom Gustafssonin 2,5-vuotias Amanda-tytär on fiksu ja jääräpäinen.

Huippuhiihtäjän uransa viime keväänä lopettanut Aino-Kaisa Saarinen työskentelee nyt Salpausselän kisojen pääsihteerinä. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen hän nauttii perheenäidin elämästä. Saarinen kertoo Minun numeroni -juttusarjassa elämänsä tärkeistä numeroista.

15 arvokisamitalia

Voitin hiihtourani aikana 15 arvokisamitalia: viisi olympialaisista ja kymmenen MM-kisoista. Käänteentekevä oli Liberecin henkilökohtainen MM-kulta vuonna 2009. Olin etukäteen asettanut 10 kilometrin perinteisen kisan tavoitteekseni. Kun voitin, pystyin näyttämään, että osaan.

Äitini on ammatiltaan luokanopettaja. Hänen oli aluksi vaikea ymmärtää, että urheileminen voi olla ihan oikea ammatti. Itse koen, että hiihtoura on ollut minulle hyvä koulu. Sen kautta olen oppinut paljon ihmisten kohtaamisesta ja siitä, miten vastoinkäymisistä selvitään.

Kiinnitän 33 sentin pituuseroomme huomiota vain, kun meitä kuvataan.

33 senttiä

Vuonna 2000 aloin opiskella tietokone-elektroniikkainsinööriksi. Kuukaudessa tajusin, että se ei ole minun alani. Koulussa ehdin kuitenkin tutustua Tom Gustafssoniin. Muutimme yhteen vuonna 2001 ja naimisiin menimme vuonna 2012.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koripalloa pelannut Tom on tasan kaksi metriä pitkä, minä taas 167-senttinen. Kiinnitän 33 sentin pituuseroomme huomiota vain, kun meitä kuvataan. Siinä on asetteleminen, vaikka minulla olisi kymmenen sentin korot. Linnan juhlista meistä julkaistiin kuva, jossa olin minä ja vieressä Tom päättömänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Televisiostamme näkyy kolmenlaista ohjelmaa: urheilua, uutiset ja sää.

3 ohjelmaa

2,5-vuotias tyttäremme Amanda on fiksu ja jääräpäinen.

Meillä luetaan paljon. Laadukkaan lastenkirjan tunnistaa siitä, että siinä on ideaa aikuisellekin. Viime aikoina meillä on luettu esimerkiksi Pekka Töpöhäntää, Minttu-kirjoja sekä Elsa Beskow’n ihanasti kuvitettuja satukirjoja.

Amanda ei ole vielä tutustunut lastenohjelmiin. Meidän televisiostamme näkyy kolmenlaista ohjelmaa: urheilua, uutiset ja sää.

7 työkaveria

Aloitin elokuun alussa Salpausselän kisojen ja nuorten MM-hiihtojen pääsihteerinä. Jo nyt työssä on tullut vastaan paljon uusia asioita, esimerkiksi tapahtumien lupa-asioihin tai kuljetusjärjestelyihin liittyen.

Hiihtouran aikana minulle kertyi noin 200 matkapäivää vuodessa.

Pidän siitä, että teen työtäni nyt yhdessä muiden kanssa. Tiimiini kuuluu lisäkseni seitsemän ihmistä. Vaikka minulla oli hiihtäjänäkin porukkaa ympärillä, olin kuitenkin yksin vastuussa tuloksesta.

Minulle on tärkeää, että nykyisessä työssäni ei tarvitse matkustaa. Hiihtouran aikana minulle kertyi noin 200 matkapäivää vuodessa. Nyt haluan viettää aikaa kotona perheeni kanssa.

10 kilometriä

Elämäni on niin kiireistä, että suosin hyötyliikuntaa. Pyöräilen seitsemän kilometrin työmatkan kotoani Hollolasta Lahden urheilukeskukseen. Matkalla vien Amandan pyörän peräkärryn kyydissä perhepäivähoitajalle. Talvella aion hiihtää töihin. Latua pitkin matkaa kertyy tasan kymmenen kilometriä. Ajattelen, että siinä on jotakin kansallisromanttista: hiihtäenhän sitä ennen vanhaankin kuljettiin.

Isäni täytti joulukuussa 80 vuotta, ja äiti on 78-vuotias. He asuvat vähän yli kilometrin päässä meiltä. Aika usein poikkeamme siellä iltalenkillä. Se on Amandallekin sopivan pituinen lenkki, haluamme opettaa hänet liikunnalliseen elämäntapaan.

Poromies valitsee minulle aina lihavan, sieniä syöneen poron.

24 kiloa lihaa

Terveellinen ruoka on meille tärkeää. Syön lihaa, mutta pyrin tekemään sen mahdollisimman eettisesti ja suosin luomutuotteita. Tilaan tutulta poromieheltä Sodankylästä vuosittain kokonaisen poron. Siitä tulee 24 kiloa lihaa. Hiihtoaikainen tuttavani, poromies Velu Poikela sanoo aina, että on valinnut minulle lihavan, sieniä syöneen poron. Poron luista keitettävä lihakeitto on jäätävän hyvää.

Kellarikerroksessa on 40 neliön kuntosali.

450 neliötä

Kun voitin MM-kultaa Liberecissä, sain Hollolan kunnalta lahjatontin. Rakennutimme kivitalon, jonka on tarkoitus olla kotimme loppuelämän ajan. Tykkään talon korkeasta olohuoneesta, isoista ikkunoista ja keittiöstä. Kellarikerroksessa on 40 neliön kuntosali, jossa Tom käy melkein päivittäin. Minusta on tullut normaali perheenäiti ja käyn salilla ihan liian harvoin.

Aino-Kaisa Saarinen

Syntynyt 1979 Hollolassa, missä asuu edelleen.

Perhe. Aviomies Tom ja tytär Amanda.

Harrastukset. Retkeily, ulkoilu ja lukeminen.

Ajankohtaista. Lahdessa järjestetään nuorten ­MM-hiihdot 20.–27.1. ja Salpausselän kisat 8.–10.2. Saarinen toimii tapahtumien pääsihteerinä. Pekka Holopainen on kirjoittanut kirjan Saarisen elämästä. Sen pohjalta tehty fiktiivinen näytelmä Tahto sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa 24.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla