Anna-LIisa Tilus otti kissan alkuvuodesta: ”Halusin välttää tyhjän sylin syndrooman, kun ei ole enää lapsia kotona.”
Anna-LIisa Tilus otti kissan alkuvuodesta: ”Halusin välttää tyhjän sylin syndrooman, kun ei ole enää lapsia kotona.”

Tv-kuuluttaja Anna-Liisa Tilus, 53, on kiitollinen geeneistään ja tankkaa energiaa liikunnasta. Lapsenlapsi on hänen elämänsä aarre. Minun numeroni -juttusarjassa tuttu kasvo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

550 kilometriä

Matka kotiseudulle on pitkä, mutta siellä hengitän vapaammin. Olen yhä hyvin tietoinen ja ylpeä juuristani, sukumme on asunut samoilla Pohjanmaan aukeilla satoja vuosia. Vartuin maalaistalossa, jossa asui kolme sukupolvea. Nyt tilaa pyörittää veljeni. Lähellä asuu muitakin sisaruksia, jotka tuovat turvaa 92-vuotiaalle isälleni.

Sanotaan, että pohjalainen nainen on sitkeä, kunnes kaatuu. Minäkin olen aina yrittänyt olla vahva. Nyt osaan jo pyytää apua, mutta kyllä minut pitää tuntea tosi hyvin, ennen kuin näkee, että jotakin murehdin. Kodin perintöä on myös humaani arvomaailma: vikaa ei pidä etsiä muista.

”Opin tyttärenpojaltani enemmän kuin hän minulta.”

3 lasta

Lapseni ovat erilaisia luonteiltaan, mutta kaikki ovat hyvin urheilullisia. Tyttäreni Iina on fysioterapeutti ja ratsastanut koko ikänsä. Jalkapalloa harrastavista pojistani on tullut ammattilaisia. Sauli pelaa Italian liigassa (Serie A ja B), Leo Suomen liigassa (RoPS). Molemmat kuuluvat maajouk­kueeseen. Totta kai olen heistä ylpeä, koska vain promille lajia harrastavista nuorista pääsee noin pitkälle. Erityisesti ilahduttaa, että lapsilla on keskenään niin loistavat välit. Vielä he puhuvat tunnoistaan melko avoimesti myös minulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 lapsenlapsi

Tyttärenpoika on elämäni aarre. Onneksi asumme lähekkäin ja tapaamme aika usein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin isoäidiksi tullessani 48-vuotias, vähän hämmentynyt ja hyvin liikuttunut. Tyttärenpoika on nyt viisivuotias, verbaalisesti vahva ja kova imemään tietoa. Viimeksi meillä oli hyvä keskustelu kissan näköaistista. Välillä tulee kiistoja, välillä pidämme lettukestejä. Mikään holtittomasti hemmotteleva isovanhempi en ole. Joskus muistutan, että tämä on mummun koti ja täällä on tietyt säännöt. Mutta enemmän minä häneltä opin kuin hän minulta.

”Olen Facebookissa varovainen.”

1 000 000 katsojaa

Suomessa on liki miljoona ihmistä, joilla ei ole pääsyä nettiin tai taitoa käyttää digitaalisia palveluja. Seniorit somessa ja Nettiä ikä kaikki -kampanja ovat opettaneet paljon myös minulle. Harkitsin pitkään ennen kuin liityin Facebookiin, ja olen sen piirissä varovainen edelleen.

Digitaalisuus tuo helpotusta arkeen, mutta kyllä vanhuksilla pitäisi olla oikeus hoitaa viralliset asiansa myös ilman nettiä. Toisaalta netti on monelle syrjäseudun asukkaalle tai liikuntaesteiselle oikopolku läheisten luo ja ikkuna suureen maailmaan.

6 kerrosta

Kotini on kolmannessa kerroksessa, ja kolme kerrosta minulla on käveltävää myös työpaikalla. Hissiä en käytä. Arkiliikunnan lisäksi pyöräilen ja golfaan. Nuorempana kilpailin yleisurheilussa ja haluaisin yhä juosta, mutta nivelet eivät enää kestä. Nilkkaa on jo operoitu.

”On silkkaa julmuutta verrata nykyistä olemustani siihen, miltä näytin 19-vuotiaana.”

Olen kiitollinen geeneistäni. Olen saanut vahvat värit ja helpon ihon. Tyyli-ikonini on nuoresta saakka ollut Audrey Hepburn. Jo äitini korosti, että ulkoinen olemus on luojan antama lahja, ja minun pitää kiittää lahjasta tekemällä hyviä asioita muille. Olen joskus erehtynyt lukemaan nettikeskustelun kommentteja ulkonäöstäni. Ilkeily satuttaa. On silkkaa julmuutta verrata nykyistä olemustani siihen, miltä näytin 19-vuotiaana Miss Suomena.

3 kiloa hedelmiä

Lopetin karkin mussuttamisen vuosia sitten. Hedelmiä ja pähkinöitä menee senkin edestä, kolmisen kiloa viikossa. Sokeria on tietysti piilossa monessa paikassa, mutta enää minun ei tee makeaa mieli. Joskus syön lusikallisen hilloa suoraan purkista.

”Tuntuu hyvältä, kun joku on ovella vastassa.”

7 kuukautta eläinlämpöä

Otin alkuvuodesta kissan, koska halusin välttää tyhjän sylin syndrooman, kun ei ole enää lapsia kotona.

Ella on ruskeanharmaa maatiaiskissa, jossa turkin pörheydestä päätellen on paljon norjalaista tai siperialaista metsäkissaa. Tuntuu hyvältä, kun joku on kotiin tullessa ovella vastassa. Aamuisin kissa makaa lukemani sanomalehden päällä, iltaisin se käpertyy viereeni, kun rauhoitun kirjan ääressä. Nyt yöpöydällä on Lucinda Rileyn romaanisarja Seitsemän sisarta.

Anna-Liisa Tilus

Syntynyt 1964 Himangalla. Asuu Helsingissä.

Työ Ylen tv-kuuluttaja ja tiedottaja. Toiminut juontajana muun muassa Tangomarkkinoilla. Miss Suomi 1984.

Perhe Kolme aikuista lasta, yksi lapsenlapsi.

Harrastukset Golf, lukeminen, leipominen.

Ajankohtaista Nettiä ikä kaikki -kampanjakasvo. Sarjan jaksot ovat nähtävissä YLE Areenassa. Katso myös Digitreenit.fi.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2018.

Sivusta seurannut

Monella vanhuksella on fyysisiä esteitä käyttää nettiä. Silmänpohjanrappeutuma voi estää tekstien lukemisen. Reuma tai nivelkuluma voi saada sormet niin jäykiksi, etteivät ne toimi koskettimilla. Sänkyyn hoidettavat potilaat ovat yksi ryhmä, joilla netin käyttö on vaikeaa. Onhan sitten määrätty ryhmä nuorempaakin väestöä, jonka ymmärrys ei riitä netin käyttöön. Heillä on useimmin oikeus käyttää avustajia. Tämä mahdollisuus täytyisi antaa myös vanhuksille jos netin käyttö on pakollista.

Vierailija

Olen vanhus ja hoitelen tietokoneella mm pankki asiani kuten lastujen maksut jne eikä aivoveritulppa ole sitä toimintaa heikentänyt. Ongelmani tietysti ovat hakkeireiden toimet joiden suhteen tulee olla varovainen. Tietokoneeni palopuurin, viruksen suojat jne päivitän niin kuin Win10 joka päivä ja joskus monta kertaa päivässä. Turvallisuuden huoleni  olen hoitanut pankin kanssa etekin jos suuremmista summista on kysymys. Sen lisäksi käytän useita eri konttoja samassa pankissa tulevalle eläkke rahoille ja erikonto mistä maksan laskuni sekä pari konttoa joisa siirtelen rahaan mm MasterCartille niin saa kortilla maksaa. Sen lisäksi minulla on internet pankki käytössä,  jotka maksaa paremman koron talletuksille.  Aloitin noin 25-vuotta sitten ja kokemukseni ovat pelkästään positiiviset. Nykyisin vaatimukset ovat lisääntyneet joten ehkä olisi asiallista jonkun järjestää asiasta kiinnostuneille senioireille (70+) kursseja. Monien ikäisteni jälkeläiset hoitavat heidän talouden ja ovat opettaneet omaisiaan käyttämään pankiensa korttia turvallisesti, omaisten seuratessa tilannetta kotoaan tietokoneillaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla