Freelance-näyttelijä Rea Mauranen, 68, on tuttu mm. Presidentti- ja Rakkautta vain -televisiosarjoista. Maurasen perheeseen kuuluvat mies ja koira sekä miehen kolme lasta ja lastenlasta.
Freelance-näyttelijä Rea Mauranen, 68, on tuttu mm. Presidentti- ja Rakkautta vain -televisiosarjoista. Maurasen perheeseen kuuluvat mies ja koira sekä miehen kolme lasta ja lastenlasta.

Näyttelijä Rea Mauranen, 68, tarvitsee kahden tunnin toipumisajan jokaisen esityksen jälkeen. Silti hän janoaa yhä uusia rooleja. Juttusarjassa henkilö kertoo elämänsä tärkeät numerot.

25 vuotta

Tapasin Pekan Tukholmassa. Olin juuri eronnut aiemmasta suhteesta, ja oloni oli surkea. Olin kaupungissa työkeikalla ja yövyin ystäväni luona, missä oli myös Pekka. Se oli minun puoleltani rakkautta ensisilmäyksellä. Olemme olleet 25 vuotta yhdessä. Päivääkään en ole katunut.

2 sisarusta

Olen perheen kuopus. Olemme sisarteni kanssa todella erilaisia ja otamme joskus vähän yhteen, mutta se kai kuuluu rakkauteen.

Keskimmäinen siskoni asuu lähelläni, joten tapaamme usein. Vanhin siskoni on minua kuusi vuotta vanhempi ja asuu Uudessa Seelannissa. Yhteydenpitomme on hankalaa, koska hän ei jaksa enää käydä Suomessa ja minä inhoan kaikkia teknisiä viestitysvälineitä. Haluan tavata ihmiset kasvotusten, nähdä ilmeet ja eleet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosien myötä sisareni ovat alkaneet fyysisesti muistuttaa äitimme äitiä, kun taas minä huomaan itsessäni yhä enemmän isämme äidin piirteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4 lemmikkiä

Rakastan eläimiä. Minulla on ollut kaksi kissaa ja kaksi koiraa. Edellinen koirani oli lempeä cockerspanieli. Nykyinen koirani on ärhäkkä ja itsepäinen norwichinterrieri, sitä pitää todella kasvattaa. Teen sille selväksi, että minä olen tämän lauman pomo.

20 lämpöastetta

Rakastan matkustamista, mutta en rantalomia. Täydellinen lomasää ei ylitä kahtakymmentä astetta. Ostin juuri miehelleni syntymäpäivälahjaksi matkan Liverpooliin. Olemme Beatles-faneja, joskin Pekassa on enemmän rokkimeininkiä. Vietämme muutaman päivän kaupungissa katselemassa Beatlesien kotikontuja.

100 roolia

Olen tehnyt urani aikana ainakin sata roolia ja haluaisin niitä yhä lisää. Roolin luominen on rankkaa puuhaa ja vaatii tervettä psyykeä. Rooliin ei saa mennä liian syvälle, sillä oma minuus on säilytettävä ehjänä roolin alla. Esityksen jälkeinen toipuminen kestää kaksi tuntia. Sekava olo katoaa vähitellen ja löydän taas itseni luo.

3 sisarta

Tsehovin näytelmä Kolme sisarta on aina kiehtonut minua valtavasti. Sisaret haaveilevat lähdöstä Moskovaan, mutta eivät koskaan saa lähdetyksi. Olen esittänyt näytelmässä Natashaa, joka saapuu keskelle haaveisiinsa jämähtäneiden siskosten elämää. Natasha ryhtyy toimeen ja kaadattaa aurinkoa varjostamaan kasvaneet puut pihalta. Muutoksen tuoja saa perheen vihat niskoilleen, ja tarinan loppu on traaginen.

Jokin tässä näytelmässä saa minut palaamaan siihen aina uudelleen. Se on kummallinen, tunnelmaltaan maaginen tarina.

1 haku

Ystäväni kirjoitti puolestani hakupaperit Teatterikouluun ja talutti minut postilaatikolle kirjekuoren kanssa. Olin itse hakenut Ateneumiin, enkä ollut oikein koskaan harrastanut teatteria kunnolla. Kun tieto kouluun pääsystä tuli, se ei ollut unelmieni täyttymys, vaan vaihtoehto kuvataiteilijan ammatille. Juhlimme sisäänpääsyäni Vanhalla ylioppilastalolla. Edesmennyt ystäväni oli ostanut pienen marmoripöydän täyteen vermuttipulloja.

15 vuoden ikävä

Paras ystäväni kuoli 15 vuotta sitten. Kaipaan häntä yhä. Viime aikoina olen joutunut kokemaan aivan liian monen ystäväni hautajaiset – elämänkierto on pyörähtänyt siihen kohtaan, että rakkaita ystäviä lähtee. Olen onnellinen siitä, että elämässäni on yhä monta hyvää ystävää, joita saan tavata ja koskettaa, enkä joudu pitämään yhteyttä vain netin välityksellä.

3 katselukertaa

Kun näen itseni televisiossa, näen pelkkiä virheitä. Viimeksi olen katsonut Presidentti-sarjan ja Rakkautta vain -sarjan jaksoja. Kokemus on aina todella ahdistava. Usein pääsen vasta kolmannella katselukerralla mukaan elokuvan tai sarjan juoneen ja pystyn tarkastelemaan kokonaisuutta. Tällainen itsekritiikki lienee näyttelijöille tyypillistä.

Rea oli vuonna 2017 mukana Ylen improvisoidussa draamasarjassa Rakkautta vain. Sarjan jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 10/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla