Kävelyillään Tuija ”marnehtii”, poimii vaikutelmia ja kuvaa niitä. Jos joku aamu tuntuisi ankealta, on mitä kaivaa katsottavaksi.

Näyttelijä Tuija Piepponen vetää mummodiskoja ja vakuuttaa, ettei enää kannata surra, osaako askeleet. Jos oma päivä alkaisi ankeasti, Tuija ottaisi itsensä lempeään puhutteluun.

Tuija Piepposella, 74, on yksinkertainen elämänohje.

– Askel askeleelta, niin se onnistuu. Make it simple, oli kyse pienestä tai isommasta asiasta, sanoo Tuija Piepponen.

Jos takana on huonosti nukuttu yö, Tuija nousee sängystä hitaasti. Hän kävelee lyhyin askelin vessaan, katsoo peiliin ja työntää pois itsesääliin viittaavat ajatukset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiat onnistuvat – askel askeleelta.

– Olen aina harrastanut dialogia itseni kanssa. Suggeroin itseni uskomaan, että seuraava liike vie eteenpäin ja tuo ehkä helpotuksen. Samaan tapaan kuin näyttelijä tekee roolihahmonsa niin vahvasti keskittyen, että katsojakin uskoo hänen selviytyvän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 ”Vatsanpohja laskeutuu ja mieli tyyntyy, kun mielikuva siirtyy kankaalle”, sanoo näyttelijä ja itseoppinut taiteilija Tuija Piepponen.
”Vatsanpohja laskeutuu ja mieli tyyntyy, kun mielikuva siirtyy kankaalle”, sanoo näyttelijä ja itseoppinut taiteilija Tuija Piepponen.

Olohuoneeseen päästyään Tuija hakee dialogia lahjaksi saamiensa pehmolelujen tai viherkasvien kanssa. Varsinkin amaryllis, huonekuusi ja kirjovehka piristyvät myös puhaltelusta.

– Ajatukset käynnistyvät, ja kohta saatan olla kaupungilla hankkimassa vaikka sähkötyynyä. Vinkiksi, jos unettomuus kiusaa, niin lämmin tyyny vuoteessa auttaa, Tuija vakuuttaa.

– Se tepsii myös autolla ajamisesta jäykistyneisiin hartioihin ja maalaamisesta rasittuneeseen kyynärpäähäni.

Vapautta puuhaan ja ajatuksiin

Tuija Piepponen on harrastanut piirtämistä lapsesta lähtien. Nyt itseoppineella kuvataiteilijalle on Nokialla Nanso-talossa ateljee. Siellä vieraan ottaa vastaan maalaus Isadora Duncanista.

Isadora keksi vapauttaa tanssijan klassisen baletin kaavoista, keskivartalo sai alkaa elää, liike aaltoilla.

Tuija tykkää samasta hommasta: ilman muodollisuutta, rohkeasti ja improvisoiden. Niin että saattaa naurattaa.

Taide saa naurattaa.

Kun hän juontaa juhlatilaisuuksia tai puhuu vuorovaikutustaidoista työpaikoilla ja vanhustyössä, kuullaan muistutus siitä, kuinka olet arvokas sellaisena kuin siinä seisot.

Maalaus Isadora Duncanista kuuluu Tuijan rakkaimpiin töihin. ”Sellainen lajinsa rebelli”, hän luonnehtii tanssin uudistajaa.
Maalaus Isadora Duncanista kuuluu Tuijan rakkaimpiin töihin. ”Sellainen lajinsa rebelli”, hän luonnehtii tanssin uudistajaa.

Hengitä siis vapaasti, ja vaikka tekisi mieli vetäytyä verhon taakse, niin jospa vain kertoisit nimesi.

– Missioni on hellittää kaikinpuolista kiristystä, sillä olemme kasvaneet ajattelemaan, että paras suomalainen on kuollut suomalainen, sanoo Tuija.

Hän haluaa kertoa, ettei enää kannata olla huolissaan ”väärin tekemisistään”.

Ilman säätämistä ja selittelyä

Tuija tunnustaa, että varsinkin parisuhteissa hänellä on ollut enemmän intoa kuin ymmärrystä. Jälkikäteen on voinut itsekseen todeta, että johtihan sekin kokemus johonkin.

Naimisissa hän on ollut kahdesti ja päätynyt miettimään, miten ero toteutetaan mahdollisimman vähin vaurioin. Niin, että molemmat osapuolet pääsevät tahoillaan eteenpäin.

– Enää en ota miestä. Minulla on kavereita ja kiinnostavia töitä, joissa tapaan itseäni nuorempia ja vanhempia ihmisiä, Tuija sanoo. 

– En myöskään ryhdy hösäämään miehen asioita kuntoon, mihin helposti sortuisin. Sehän veisi mielenrauhan sekä minulta että toiselta. Olen oppinut, että alan helposti elää miehen kautta ja hänen ehdoillaan, vaikka sitä ei vaadittaisi.

Alan helposti elää miehen ehdoilla, vaikka sitä ei vaadittaisi.

Sinkkuna Tuija voi nostaa kotona jalat pöydälle ja katsoa telkkarista, mitä haluaa.

– Liikkeelle lähden nopeasti ilman säätämistä ja selittelyä, jos siltä tuntuu, Tuija kuvailee.

Jutun voi lukea kokonaan ET Terveys -lehdestä 1/2022.

 

Riittatäti

Ajatuksia kirjoitti:
Ajatuksia, joihin voi yhtyä erityisesti alan elää elämää toisen osapuolen kautta. Siinä kärsii toinen osapuoli kuin myös itsekin. Kerran eronneena ja avosuhteessa elävänä koettaa ottaa toiseen osapuoleen ,"hälläväli" asenteen ja jatkuvasti pitää muistuttaa itseä olla puuttumatta. Tietty etäisyys ja itsenäisyys mielessä eteenpäin.

Tällä ajatusmallilla säästää tietysti itseään kun ei jää miettimään ja huolehtimaan toisen osapuolen elämää ja edesottamuksia.
Mutta toisaalta, elämä tahtoo tuoda tullessaan tilanteita jolloin kaipaisi olkapäätä ja turvaa, kuuntelijaa. Silloin onkin pärjättävä omillaan. Kyllä on olo turvaton ja äärettömän yksinäinen.

Gitta

Vierailija kirjoitti:
Viikonloppumies on paras vaihtoehto, molemmat asuvat omillaan ja viikonvaihteeksi keksitään mielekästä tekemistä tai joskus talvella vaikkapa piipahdus etelän lämpöön.

nimim.

kokemusta on ;-))

Olen kanssasi niin samaa mieltä. Meillä oli vuosia viikonlopputapaamiset, joskus oli pidempäänkin väliä ettei nähty.
Työasiat muuttuivat ja päätimme muuttaa yhteen.
Olihan se aluksi ihan kivaa ja onnellisuuden huumassa mentiin naimisiinkin.
Virhe.
Mies ei ole paikoillaan viihtyvää tyyppiä ollenkaan. Töistä tulee 16:15, on mennyt ovesta jo 17:00, kotiutuu kun on nukkumaanmeno aika.
Kaikki yhteiseksi suunnittelemani pikku menot pitää sopia vähintään viikkoa aikaisemmin. Viikonloppuisin hänelle ei varsinkaan sovi mikään, on jo sopinut muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla