Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen kauppareissut venähtävät, koska hän pähkäilee pitkään, minkä maitopurkin valitsisi. Yksi valinta on kuitenkin helppo: hän juoksee mieluummin kuin kävelee: "Juoksu on tehokkaampaa, ja siinä maisema vaihtuu nopeammin."

muutos / pysyvyys

Lopetin vuosi sitten kilpaurani. Minusta tuntui, että oli muutoksen aika. Olen iloinen, että sain tehdä päätöksen itse, enkä joutunut luopumaan urastani esimerkiksi loukkaantumisen vuoksi.

Muutos on ollut iso. Aiemmin olin 250 vuorokautta vuodesta matkoilla, nyt olen viettänyt erakkoelämää koronapandemian vuoksi. Korona on vaikuttanut myös työllistymiseeni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtenä kesänä olin mukana Mestareiden mestarit -ohjelman kuvauksissa, ja se oli ensimmäinen kodin ulkopuolinen työtehtäväni sitten uran lopetuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka tulevaisuuteni on auki, luotan työssäoppimiseen. Nuorempana opiskelin yliopistossa fysiikkaa.

joukkue / yksilö

Yksilölaji on minun juttuni - tulihan sitä kilpailtua yksin 15 vuotta maailmancupeissa ja MM-kisoissa. Hiihto on suurimmaksi osaksi yksinäistä puurtamista. Myös yksityiselämän puolella olen viihtynyt lapsesta asti parhaiten joko yksin tai pienissä porukoissa.

Toisaalta hyvä yksilösuoritus ei olisi mahdollinen ilman taustajoukkoja: suksihuoltajaa, hierojia, valmentajaa ja sponsoreita.

käsityöt / kokkailu

Tykkään molemmista, mutta käsityöt vievät voiton. Neulon ja virkkaan itse joululahjat ja tuliaiset. Viime aikoina olen tehnyt makramee-amppeleita ja seinäkoristeita.

Aiemmin kudoin paljon erilaisia kaulureita, kuten tuubihuiveja. Viimeisin luomukseni on kotisohvalle virkattu koristetyyny.

omakotitalo / kerrostalo

Asun omakotitalossa Joensuussa parin kilometrin päässä keskustasta. Palvelut ovat lähellä, ja asioiden hoitaminen kompaktissa kaupungissa sujuu näppärästi. Meillä on lähellä metsää ja järvi ja kodissa riittävästi tilaa minulle ja avopuolisolleni Jarkolle.

Olen kotoisin Ristijärveltä maaseudulta, joten viihdyn rauhallisessa ympäristössä.

Omakotitalon etuja on myös oma puutarha. Istuttelen joka vuosi lisää tulppaaneja. On kivaa, kun ne alkukesästä kukkivat. Erityisen ylpeä olen puutarhani vadelmista, joista olen saanut todella hyvän sadon.

uusi / käytetty

Tykkään sisustaa retrosti. Kotonani on mummolasta saamiani tavaroita, esimerkiksi jaloillaan seisova radio- ja levysoitin sekä vaatehuoneemme kattoon päätynyt kristallikruunu.

Olohuoneen keskipiste ovat entisöidyt 70-luvun nojatuolit. Otin niistä kuluneet päälliset pois ja nidoin ompelijan muotoonsa ompelemat kankaat tilalle.

mäkäräinen / mehiläinen

Nuorena kärsin sukunimestäni, sillä minua kiusattiin sen vuoksi. Halusin äkkiä naimisiin, jotta pääsisin siitä eroon. Urheilu-ura on kuitenkin muuttanut suhtautumistani itseeni, ja nykyään sukunimeni on osa brändiäni. Olisi iso kynnys luopua siitä.

juoksu / kävely

Juoksu on tehokkaampaa, ja siinä maisema vaihtuu nopeammin. Kävely menee, jos on kulmaa, siis vaikkapa vuorenrinne, jota kavuta.

Tykkään ylipäätään liikkua ulkona. Harrastan myös maantiepyöräilyä ja suunnistusta. Suunnistus on turvallinen tapa lähteä sivuun tutuilta lenkkipoluilta.

Treenaan mielelläni yhdessä ystävän kanssa: silloin toinen puskee eteenpäin tiukassa paikassa.

jahkailija / päättäväinen

Olen liiankin harkitsevainen monissa arjen asioissa. Kauppareissuni venyvät, koska seison pitkään hyllyjen edessä pähkäilemässä, minkä pastan tai maitopurkin valitsisin.

Sähköpostitkin jäävät minulta helposti vastaamatta. Kun lopulta istun tietokoneen äärelle, viestin aihe on jo vanhentunut.

sattuma / johdatus

Urallani on tapahtunut paljon asioita vahingossa. Esimerkiksi hiihtovalmentajani Jarmo Punkkisen piti alun perin etsiä minulle uusi valmentaja, mutta kun sellaista ei löytynyt, hän päätti toimia tehtävässä väliaikaisesti. Lopulta yhteistyömme kesti 13 vuotta, ja olemme edelleen läheisiä.

Kun pysyy avoimena, yllättävät tilanteet voivat aina poikia jotain uutta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla