Samat riidat toistuvat ja vapaamatkustajat pännivät. Miksi ikiaikaisia kuvioita tuntuu olevan niin vaikea muuttaa?

Yhteinen loma suvun kanssa mökillä tai lapsuudenkodissa saattaa kiristää hermoja. Usein tuntuu siltä, että samojen ongelmien kanssa painitaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Perheterapeutti Kirsi Heikinheimo sanoo, että lapsuudenperheen pariin palatessa palataan myös vanhoihin rooleihin. Reippaat ja aikaansaavat aikuiset saattavat taantua taas lapsiksi ja olettaa omien vanhempiensa passaavan heitä koko loman ajan. Iäkkäät vanhemmat puolestaan voivat ihmetellä, miten he palasivat taas nalkuttavan äidin ja mutrusuisen isän rooliin.

– Kaikki ikään kuin jatkuu siitä, mistä on lähdetty.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Omaa rooliaan tuossa käsikirjoituksessa voi muuttaa, mutta parasta olisi, jos rooleja muutettaisiin yhdessä. Se on käytännössä haastavaa, jolloin on helpompi keskittyä vain omaan käytökseensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Mansikkapaikka muuttui työleiriksi
– Röyhkän sukupolvi luopuu mökeistään

– Toisen käytöstä ei voi valita, mutta oman käytöksensä voi, Heikinheimo sanoo.

Asiat kannattaa nostaa pöydälle silloin, kun ei itse ole tunnekuohussa. Jos aikatauluista tai työnjaosta tulee aina riitaa, kannattaa sopia niistä etukäteen.
Monissa perheissä ei ole totuttu puhumaan, mutta Heikinheimon mukaan ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Kukaan ei ole ajatustenlukija, joten omista tarpeista on hyvä puhua ääneen.

– Meillä on kaipaus viettää aikaa rakkaimpiemme kanssa. On hyvä miettiä, miten yhdessäolo olisi kivaa kaikille.

Tältä näyttää ET-lukijoiden mökillä – lähetä myös oma kuvasi

Kuusi kinkkistä tilannetta – näin ratkaiset!

 1. Kun aikuiset lapset tulevat lomalle, he olettavat isovanhempien hoitavan lapsenlapsia koko loman ajan.
  – Isovanhemmat haluavat nähdä lapsenlapsiaan ja paapoa heitä. Tosiasia on kuitenkin se, että isovanhemmat väsyvät helposti. Tuskin ketään on tarkoitus uuvuttaa loppuun. Isovanhempien on hyvä ottaa asia puheeksi, mutta ei väsymyksen hetkellä. Silloin tulee usein sanottua huonosti ja ehkä otettua marttyyrinkruunua. Kannattaa jutella asiasta etukäteen.
 2. Porukassa voi olla vapaamatkustaja, joka ei tee yhteisiä hommia eikä osta ruokaa ja juomaa.
  – Lomaa olisi hyvä suunnitella etukäteen vaikkapa sähköpostiringissä. Silloin voidaan sopia, kuka tuo mitäkin ja mitkä hommat kuuluvat kellekin.
 3. Yksi pariskunta haluaa, että kaikki tapahtuu juuri heidän lastensa rytmissä.
  – Tätäkin on hyvä käsitellä etukäteen. Voidaan tehdä yhteinen lukujärjestys, johon kukin saa merkitä omat aikataulunsa. Niistä voidaan hakea kompromissia tai sitten voidaan tehdä esimerkiksi ruoat eri aikoihin.
 4. Samat riidat toistuvat vuodesta toiseen.
  – Jonkinlainen väittelykulttuuri saattaa kuulua perheeseen. Esimerkiksi isä ja tytär voivat kiistellä politiikasta.
  Jos on kuitenkin tiettyjä aiheita, joista seuraa aina repivä riita, kannattaa yrittää pysäyttää tilanne. Kun huomaa, että nyt keskustelu on menossa negatiiviselle kehälle, voi vaikka kääntyä juomaan vettä, mennä leikkaamaan ruohoa tai ehdottaa, että keitetäänpä kahvit.
  Tärkeää on myös sanoa ääneen, että nyt tämä on taas johtamassa siihen samaan vanhaan riitaan, josta tulee kurja fiilis.
 5. Yksi porukasta juo aina itsensä kaatokänniin. Lapsia pelottaa, eikä muillakaan ole kivaa.
  – Jos jonkun tiedetään örvelöivän vuodesta toiseen, hänelle kannattaa puhua etukäteen. Voi sanoa, että juomisesi tuntuu pahalta emmekä me halua tällaista. Jos juopottelija on isovanhempi, hänelle voi kertoa suoraan, että me lähdemme, jos juot. Jotkut asiakkaani ovat todellakin lähteneet pois. He sanovat, että se tuntuu ihan hirveältä, mutta samalla siitä tulee itselle selkeämpi olo.
  Jos oma aikuinen lapsi juo, on hyvä kertoa, että siitä tulee paha mieli sekä vanhemmille että lapsenlapsille. Kannattaa sanoa, miltä juuri minusta tuntuu, eikä lähteä syyllistämään. Syyllistämisestä ei ole hyötyä.
 6. Pienet asiat voivat saada suunnattomat mittasuhteet. Joku saa raivokohtauksen vaikka siitä, että viimeinen saunoja ei muista panna saunaa tuulettumaan.
  – Tällaisissa tilanteissa on harvoin kysymys siitä pienestä asiasta, joka suuttumuksen laukaisee. Meissä jokaisessa on sisällä säiliö, jonne turhautuminen ja harmitukset kasaantuvat. Sammio voi olla täynnä pitkän työputken jälkeen, jolloin nuppineulanpään kokoinen asia saa sen räjähtämään.
  Loma on yleensä odotuksia täynnä. Jos se alkaa tilanteesta, jossa ihminen on ihan puhki, luopuu kohteliaasta työroolistaan ja nauttii vielä päälle alkoholia, kasassa ovat täydellisen pommin ainekset.
  Omasta tilanteestaan kannattaa kertoa avoimesti muille ennen loman alkua. Voi sanoa, että olen niin puhki, että tarvitsen vähän omaa aikaa. Sitten voi vaikka mennä yksin kalaan, lämmittää saunaa tai hakata halkoja.

Lue myös: 6 kysymystä ja vastausta kesämökin hankkimisesta

Siis ainahan ne pommin ainekset ovat kasassa, kun sukua kokoontuu, jo ihan päivän vierailulla, esim syntymäpäivillä, ei siihen mitään lomia tarvita.......

Kun niin erilaisia ihmisiä kokoontuu, kun kerran sukua ollaan, siis pakosti . 

Olen saanut riittävän annoksen sukujuhlista ihan jo päivä vierailuilta. Toki on muutamia sukulaisia, joiden kanssa kyläilemme enempi. Kun kemiat käyvät, niin mikäpäs siinä. Kun tykkää yhtään ryyppäjäisistä, enkä yökukkumisista, enkä örvertämisestä, niin anti olla heidän keskenään jotka niissä viihtyvät. Kiva on käydä juhlissa, joissa vielä keskustelu sujuu leppoisasti, ennenkuin miesväki alkaa käydä nurkan takana.....Jolloin onkin jo hyvä aika häippästä. Toivottavasti teillä muilla on paremmat fiilikset ja kemiat sukunne kanssa .

Sisältö jatkuu mainoksen alla