Leena-Siskolla on kymmeniä ystäviä, joiden kanssa jutella, harrastaa tai matkustaa.

Kun täytin 70 vuotta, lapset olivat järjestäneet minulle juhlat. Luulin, että menemme syömään perheen kesken, mutta kun tulin juhlapaikalle, siellä olikin 60 ihmistä - lapset olivat kutsuneet mukaan kymmeniä ystäviäni. Ajattelin, että voi elämän rikkaus sentään, täällä he nyt kaikki ovat ja tutustuvat toisiinsa.

Ystävä on ihminen, johon voi luottaa. Iän myötä olen tullut vähän kriittisemmäksi, en puhu niin monelle enkä niin avoimesti kuin nuorempana. Minulla on kymmenkunta ystävää, joiden kanssa pidän tiiviisti yhteyttä. Lisäksi on paljon ystäviä, joita tapaan harvemmin, mutta joiden kanssa juttu jatkuu siitä mihin edelliskerralla jäätiin.

Ystävä on ihminen, johon voi luottaa.

Puhelimella, Messengerissä, WhatsAppissa ja sosiaalisessa mediassa pidän yhteyttä kauempana asuviin ystäviin. Se on erilaista ystävyyttä kuin vaikkapa se side, joka minulla on mieheni siskon kanssa. Hänen kanssaan soittelen ja viestittelen monta kertaa viikossa ja puhumme ihan kaikesta. Hän kuulee jo äänestä, mitä minulle kuuluu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhin ystäväni on lukioajoilta, tuorein muutaman vuoden takaiselta Kamerunin-matkalta. Ystäviä on kertynyt työelämästä ja vapaaehtoistöistä. Minulla on luottamustoimia Martta-järjestössä ja Marttojen kansainvälisessä työssä, seurakunnassa ja Suomen Gideonit -yhdistyksessä. Aina siinä samalla jonkun kanssa ystävystyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ystäviä on kertynyt työelämästä ja vapaaehtoistöistä.

Suurin osa ystävistäni on naisia, mutta joukossa on myös miehiä. Lähimmät asuvat naapurissa, kaukaisin majailee tällä hetkellä Singaporessa.

Aikuistuvilla lastenlapsillani on myös ystäviä, jotka ovat ottaneet minut läheisekseen ja vievät omiin tapahtumiinsa. Välillä kuuntelen nuorten juttuja ihmeissäni ja tipahdan kartalta, mutta heidän kanssaan on hauska puuhailla, laittaa ruokaa ja jutella vakavistakin asioista. Nuoret ovat uteliaita ja rohkeita, mutta heillä on silti jalat maassa.

En ole koskaan kokenut ystäväpiiriäni rasitteeksi. Aina on hauskaa, kun joku pyytää mukaansa. Yhden kanssa mennään matkalle, toisen kanssa kuljetaan yhdessä vesijumppaan ja muutaman kanssa käydään yhdessä lounaalla.

Voimme olla eri mieltä, mutta se ei horjuta ystävyyttä.

Kun epäröin jossain asiassa, voin kysyä ystäviltäni mielipidettä. Heillä on hyvin monenlaisia näkemyksiä asioista. Voimme olla eri mieltä, mutta se ei horjuta ystävyyttä. Hyvä ystävä voi sanoa suoraan mutta loukkaamatta, että tuo on puppua.

Minulle on tärkeää, että voin purkaa iloni ja suruni useamman ihmisen kanssa. Hyvä ystävä on aina valmis suremaan surevien kanssa ja iloitsemaan toisten onnesta. Vastavuoroisuus on olennainen asia. Aina ei voi kaataa toiselle harmejaan, varsinkaan silloin kun hänellä on omia murheita. Olen yrittänyt kouluttaa itseäni siihen, että osaisin aidosti kuunnella ystävää.

Vastavuoroisuus on olennainen asia.

Ystävyydessä pätee sama sääntö kuin avioliitossa: toista on turha yrittää muuttaa. Ikä ja elämänkokemukset meitä muuttavat.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla