Ystävien kuuluu tukea toisiaan vaikeuksissa. Mutta jos aina joudut olemaan toisen kaatokuppina, kannattaa pohtia, mitä itse saat sellaisesta suhteesta.

1. Miksi ystävän jatkuvan vuodatuksen kuunteleminen vie voimat?

Hyvässä, toimivassa ystävyydessä tarvitaan molemminpuolista kohtaamista, kuuntelua ja huomioimista. Jos itse on läsnä ja kuuntelee, mutta ei saa toiselta vastavuoroisesti samaa, ystävyys alkaa turhauttaa. Tulee merkityksetön olo, jos ystävä ei koskaan kysy, mitä sinulle kuuluu. Energiaa kuluttava ihminen kaataa omat, usein negatiiviset asiansa ystävälle ja vaatii niin paljon huomiota, että hänen kanssaan kommunikoiminen käy uuvuttavaksi.

Toinen voi tilapäisesti tarvita enemmän läsnäoloa ja huomiota.

2. Eikö ystävän huolia kuulu kuunnella ja ymmärtää?

Ymmärrys on tärkeää ystävyyssuhteessa. Toisen ihmisen myötätunto ja lämpö ovat eheyttäviä ja auttavat sulattamaan huolia ja murheita. Ihminen tarvitseekin ystävää erityisesti silloin, kun elämässä on jokin kriisi, murheita, ongelmia tai muuta pohdittavaa. Toinen voi tilapäisesti tarvita enemmän läsnäoloa ja huomiota, mutta pitkällä tähtäimellä jokainen kaipaa tasapainoa ihmissuhteissaan.

Jokaisella on oikeus määritellä omat rajansa.

3. Missä menee ymmärryksen ja toisen kaatokuppina olemisen raja?

Sitä pitää jokaisen miettiä omalla kohdallaan: Mitä minä jaksan? Kuinka pitkälle pystyn myötäilemään ja joustamaan väsymättä? Jokainen tietää itse parhaiten, millaiset asiat lisäävät ja millaiset heikentävät omaa hyvinvointia. Jokaisella on oikeus määritellä omat rajansa sille, miten antaa muiden kohdella itseään.

4. Miksi joistakin tulee energiavarkaita?

Ihminen ei ehkä kykene käsittelemään tunteitaan muulla tavalla ja purkaa ne siksi muihin ihmisiin. Myös tuore kriisi elämässä, kuten sairastuminen, ero tai läheisen kuolema, aiheuttaa usein tarvetta purkaa omia tunteita ja asioita toiselle. Tällainen huomionkipeys menee monesti ohi, kun kriisi on selätetty, mutta joskus ihminen voi jäädä uhriksi ja ystävän energian verottaminen jatkua.

Energiavaras vaatii koko ajan lisää huomiota.

Joskus taustalla on masennusta tai ahdistusta. Myös lapsuuden kasvuympäristö saattaa vaikuttaa: ihmisestä on voinut kasvaa huomionhakuinen tai hän voi olla tottunut saamaan muilta apua läpi elämänsä. Yhteistä on se, että energiavaras haluaa tulla huomatuksi. Usein hän vaatii koko ajan lisää huomiota.

5. Ymmärtääkö energiavaras kuluttavansa muiden voimia?

Voi ymmärtää, mutta usein hän tarvitsee jonkin vinkin. Hei, oletko huomannut, että et kysynyt lainkaan minun kuulumisiani? Huomaatko, että olet jauhanut tuota samaa aika kauan?

Jos haluaa, että asiat muuttuvat, ystävälle pitää pystyä antamaan palautetta.

Ihmisellä on hyvä olla sen verran selkärankaa, että pysäyttää välillä toisen. Jos on liian kiltti ja aina valmis kuuntelemaan, sallii toisen käytöksen ja kierre jatkuu. Jos haluaa, että asiat muuttuvat, ystävälle pitää pystyä antamaan palautetta. Ihmistuntemuksesta on apua, kun miettii, mitä kenellekin voi sanoa ja miten.

6. Mikä merkitys itsetuntemuksella on silloin, kun ystävyys hiertää?

Jokaisen olisi hyvä pohtia aika ajoin, kuka minä olen, millainen itse olen ystävänä ja miksi reagoin niin kuin reagoin. Ärsytyksiä tulee ja menee, mutta on hyvä tiedostaa, miksi jokin asia tai toinen ihminen ärsyttää.

Hyvä ja käytännöllinen itsetuntemuksen työkalu on esimerkiksi enneagrammi, jossa tutkitaan erityyppisten ihmisten selviytymistapoja. Sen avulla voi huomata, että juuri noin minä toimin tai juuri tuo on ystäväni toimintatapa. Se voi havahduttaa huomaamaan omat vahvuudet ja toisaalta ne taipumukset, joita olisi syytä hillitä. Kun tiedostaa omat kehityskohteensa, asioille voi tehdä jotakin.

Ystävyyssuhteissa on tärkeää saada olla oma itsensä. Jokaisella on kuitenkin omat kehityssuuntansa. Hyvässä ystävyyssuhteessa kumpikin voi kehittyä ja kasvaa ihmisenä.

Ystävyys ei välttämättä kestä koko elämää.

7. Millaisessa tilanteessa ystävyys kannattaa lopettaa?

Ensin on hyvä punnita tarkkaan ystävyyden hyvät ja huonot puolet ja miettiä, mitä välien katkaiseminen merkitsisi toiselle ja itselle. Parasta olisi, jos asioita voisi pohtia ystävän kanssa rauhallisessa mielentilassa. Millaisia tarpeita molemmilla on? Millaista ystävyyttä haluamme? Mikä ystävyydessämme on hyvää ja mikä ei? Kannattaa toimia omien arvojensa mukaan ja muistaa, että jokainen meistä on toimivan ystävyyden arvoinen.

Jos ystävyys syö liikaa omaa hyvinvointia, voi olla tarpeen katkaista välit, niin surullista kuin se onkin. Toisaalta on hyvä tiedostaa, että ystävyyksiä on erilaisia eivätkä ne välttämättä kestä koko elämää. Joidenkin kanssa kuljetaan vain vähän matkaa.

Uuvuttaja havahtuu harvoin itse huomaamaan tilannetta.

8. Mitä jos energiavaras on oma elämänkumppani?

Suhteessa on varmasti vaikea jaksaa, sillä energiavaras imee kumppaninsa voimia latistamalla ja lannistamalla häntä. Hän ei kuuntele kumppaniaan, vaan pitää omia asioitaan tärkeimpinä. Hän haluaa olla oikeassa, ja hänen reaktionsa ja tunteensa ovat etusijalla.

Uuvuttaja havahtuu harvoin itse huomaamaan tilannetta, joten toisen on tönäistävä hänet hereille. Tarvitaan rehellistä ja totuudellista keskustelua, mutta se voi olla vaikeaa ilman ammattiauttajan tai muun kolmannen osapuolen apua.

9. Mitä voi tehdä, jos huomaa itse olevansa uuvuttava ystävä?

Muutoksen alku on jo siinä, jos pystyy myöntämään itselleen, että kuluttaa toisten voimia. Silloin pystyy varomaan uuvuttavaa käyttäytymistään. Kannattaa opetella kysymään, mitä toiselle kuuluu ja keskittyä vähän vähemmän omiin asioihinsa. Jos mielessä on hyvin raskaita asioita, voi olla paikallaan käyttää ammattiauttajaa sen sijaan että ylikuormittaa ystäväänsä.

Pahiten energiaa kuluttaa negatiivisuus.

Pahiten energiaa kuluttaa negatiivisuus. Se syö sekä itseä että muita, ja harva viihtyy ikuisen valittajan seurassa. Valitusmoodista nousemisessa auttaa se, että alkaa tietoisesti miettiä, mitkä asiat omassa elämässä tuovat hyvää mieltä.

10. Millaisilta ystäviltä saa energiaa?

Ihmisiltä, joilla on lämmin ja myönteinen asenne. Sellaisilta, jotka ovat empaattisia ja kiinnostuneita toisesta ihmisestä ja suhtautuvat uteliaasti elämään. He osaavat nauttia elämästä, nauraa ja houkutella toistakin mukaan. Vaikka jokaisella on välillä vaikeaa, energianantajilla ei ole tapana jäädä voivottelemaan tai vaipua synkkyyteen. He osaavat olla kiitollisia siitä, mikä heillä on hyvin.

Asiantuntijana työnohjaaja, itsetuntemus- ja työyhteisövalmentaja, enneagrammi-ohjaaja Seija Taivainen. Lähteenä myös: Ingalill Roos: Energiavaras uuvuttaa ihmissuhteet. Edita.

 

Liian kiltti uhrautuu

1. Tunnusta faktat

Energiavarkaan jalkoihin jää helpoiten liian kiltti ihminen, joka miellyttää ja auttaa muita ja usein uhrautuu toisten puolesta. Myönnä itsellesi, että kärsit liiallisesta kiltteydestä etkä siten arvosta itseäsi tarpeeksi.

2. Sano ei

Opettele tunnistamaan tarpeitasi ja tunteitasi. Uskalla sanoa ei asioille, jotka eivät tue hyvinvointiasi. Uskalla kohdata hylätyksi tulemisen pelkosi.

3. Hae apua

Jos tuntuu, ettet selviä yksin, hae ammattiapua.

Vinkit antoi psykologi, psykoterapeutti Johanna Mäki-Petäjä

Omaishoitaja uupuu, jos hän jää yksin henkisten paineiden kanssa. Ei ole itsekkyyttä huolehtia omasta jaksamisesta.

Kun Marita, 64, lähtee kauppaan, hän kulkee myymälän läpi sivuilleen vilkuilematta. Kerää ostokset kärryyn, maksaa ja kiiruhtaa kotiin Alzheimerin tautia sairastavan miehensä luokse. 67-vuotiaan puolison saattaa jättää vielä hetkeksi kotiin yksinään, mutta Maritaa vaivaa koko ajan tunne, että jotain ikävää voi tapahtua.

Oliko elämäni nyt tässä?

Kerran mies oli Maritan kauppareissun aikana kaatunut, eikä päässyt omin voimin ylös.

– Kodissamme on satakiloinen mies, joka käyttäytyy kuin viisivuotias uhmaikäinen. Sitä on ollut vaikea hyväksyä. Mietin, oliko elämäni nyt tässä? Eikö minulla ole enää valinnanvaraa? Haluaisin yhä kulkea ja mennä.

Älä koskaan sano ”ei koskaan”

Marita ja hänen miehensä jäivät eläkkeelle jo 57-vuotiaina. He ajattelivat, että edessä olisivat harvinaisen pitkät ja rauhalliset eläkevuodet. He ostivat neljä vuotta sitten uuden, viehättävän omakotitalon lähempää keskustan palveluita. Mies kävi metsällä ja Marita harrasti keramiikkatöiden tekemistä.

Mutta sitten tapahtui jotakin.

– Ensin kaupassa käynti muuttui miehelleni vaikeaksi. Hän saattoi tulla kotiin ilman ostoksia, koska ei muistanut pankkikortin tunnuslukua.

Sitten miehen kävely alkoi muuttua hiihtämistä muistuttavaksi. Hänestä tuli entistä hiljaisempi, eikä juttu tahtonut luistaa vierailulla käyvien lasten ja lastenlastenkaan kanssa.

Ei hän pärjää yksin, eikä ole vielä laitoshoidon tarpeessa.

Vuonna 2015 pariskunta tilasi ensimmäisen ajan muistihoitajalle. Muistitesti ei oikein sujunut. Vuosi vuodelta testin tulos on huonontunut.

Nyt puolison aloitekyky ja omatoimisuus ovat menneet kokonaan. Kahvit hän vielä osaa keittää. Ulkoiluksi riittää käynti pihalla koiran kanssa.

– Ennen hänen sairastumistaan sanoin, että minä en sitten koskaan ryhdy omaishoitajaksi. Mutta kun tilanne tuli eteen, ei ollut muita vaihtoehtoja. Ei hän pärjää yksin, eikä ole vielä laitoshoidon tarpeessa, Marita sanoo.

Jaa tunteet, puhu ystävälle

– Aviopuolison hoitaminen herättää valtavasti tunteita sekä hoitajassa että hoidettavassa: surua, vihaa ja häpeää, sanoo koulutussuunnittelija Kaisa Parviainen Omaishoitajaliitosta.

Yksinäisyys kuormittaa omaishoitajia, sillä hoitotilanne sitoo usein kotiin. Silloin sosiaaliset suhteet ja ystävyyssuhteiden ylläpitäminen vaikeutuvat. Ja ne ovat juuri niitä, jotka auttaisivat jaksamaan.

Kannattaakin olla rakentavasti itsekäs ja nähdä myös omat tarpeensa. Se on myös hoidettavan etu.

Kaikkien tunteiden kokeminen on normaalia.

Paljon ratkaisee kyky käsitellä omia tunteita ja se, pystyykö niistä puhumaan puolison kanssa. Tärkeää on muistaa, että kaikkien eri tunteiden kokeminen on normaalia.

Mielipahan ja kiukun kätkeminen sisälle vie voimia. Erityisesti väsyneenä vaikeat tunteet voivat olla haastavia käsitellä, ja siksikin on tärkeää löytää omat tapansa tunteiden purkamiseen.

Voimaa arkeen voi saada vaikkapa harrastuksista, ystävistä, kävelylenkeiltä, luonnosta. Niistä olisi pidettävä kiinni, ettei kadottaisi itseään hoivan alle. Puhumalla pois pahaa oloa ja väsymystä jaksaa olla parempi hoitaja. Ystävä voi myös havaita, milloin hoitaja alkaa olla liian väsynyt ja milloin tämä tarvitsisi lepoa.

Parisuhde vai hoivasuhde?

Puolison sairastuminen on myös parisuhteelle riski. Se voi joko vahvistaa parisuhdetta tai erkaannuttaa puolisoita toisistaan.

– Parisuhteen merkityksellisyys kasvaa rakkaudesta, siitä että puolisot olisivat toisilleen ensisijaisesti puolisoita, Kaisa Parviainen muistuttaa.

Voi olla vaikea hyväksyä, että puoliso ei tunnu enää samalta, johon aikoinaan rakastui.

Jos puolison rooli on kadonnut hoivan alle, on haaste, kuinka sitä pystyy käsittelemään.

Joskus omaishoitaja kadottaa itsensä ja tarpeensa.

– Joskus omaishoitaja kadottaa itsensä ja tarpeensa, kun toisesta huolehtiminen on keskipisteessä. Jos häneltä kysyy, että kuinka sinä itse voit, hän kertoo ensin puolison tarinan, Parviainen sanoo.

Toisaalta ahdistusta voi aiheuttaa esimerkiksi se, jos perheessä on ollut aiemmin väkivaltaa. Kuinka jaksan hoitaa puolisoa, joka on ollut väkivaltainen?

Moni kokee vertaistuen tärkeäksi, koska silloin voi jakaa tunteensa edes jonkun kanssa. Jo muutama myötätuntoinen kysymys ja mahdollisuus itkeä toisen kuunnellessa voivat auttaa eteenpäin

Jaksamiseen vaikuttaa myös hoidettavan tilanne, omat voimavarat, elämäntilanne ja tarjolla olevat tukipalvelut.

Lapset tai muut läheiset eivät aina ymmärrä, kuinka vaativa osa omaishoitajalla on. Moni kokee, ettei häntä arvosteta.

– Omaishoitajan olisi aihetta jakaa taakkaa. Lapsille olisi syytä kertoa vaikeuksista, että he olisivat niistä tietoisia. Usein ulkopuolisilta tulee yksioikoisia neuvoja, jotka voivat olla ärsyttäviä ja loukkaavia, sanoo vanhustyön psykoterapeutti Pirjo Juhela.

– Olisi hyvä keskustella mahdollisimman paljon avoimella ja neutraalilla tavalla. Mutta helppoa se ei ole, hän myöntää.

Syyllisyyttä ja luopumista

Omaishoitajan vapaat ovat jaksamisen kannalta tärkeitä.

– Omaishoitosopimuksen tehneellä omaishoitajalla on oikeus vapaapäiviin, mutta moni ei käytä niitä, Kaisa Parviainen sanoo.

Monella kunnalla on tarjolla vain laitoshoitopaikkoja. Hoidettava saattaa vastustaa lähtöä sellaiseen, vaikka kyseessä olisi vain pari päivää.

– Idea vapaapäivistä on hyvä, mutta vaikea toteuttaa. Hoitaja on usein mielessään omaisensa luona ja huolissaan hänestä, eikä saa päästettyä irti, Pirjo Juhela sanoo.

– Joillekin omaisen hoidosta tulee täydellistä uhrautumista, lähes pyhä tapahtuma. Mutta mikään tällä alueella ei ole mustaa tai valkoista.

Valtavan vahvat voimat sitovat ja vetävät hoitamaan. Pariskunnan suhde voi olla ristiriitainenkin, mutta silti tilanteessa halutaan tehdä kaikki mahdollinen. Nainen on saattanut tottua elämään niin jo aiemmin esimerkiksi ottamalla kaikki kotityöt kontolleen.

Irti pienin askelin

Joskus siirtyminen kodin ulkopuoliseen hoitopaikkaan on väistämätöntä. Tilanteeseen liittyy paljon ristiriitaisia tunteita kuten syyllisyyttä. Enkö pysty toteuttamaan vihkivalaamme: kunnes kuolema meidät erottaa?

Kodin ulkopuoliseen hoitoon siirtyminen voi olla perusteltua vaikkapa hoidettavan edun ja omaishoitajan jaksamisen takia. Lopulliseen laitoshoitoon siirtymiseen voi liittyä luopumisen tunteita: olenko hoitanut puolisoani riittävän hyvin? Pirjo Juhela neuvoo päästämään irti pienillä askelilla.

– Omaishoitaja tuntee hätää: jos minä en ole siellä, puoliso kärsii. Jos omainen on laitoksessa, moni käy ensin katsomassa häntä kaksi kertaa päivässä. Käyntejä kannattaa pikkuhiljaa vähentää kertaan päivässä ja lopulta pitää välipäiviä.

Häntä on välillä vaikea saada lähtemään.

Vertaistukea ja henkireikiä

Alkuajat muistisairauden toteamisen jälkeen olivat Maritalle hyvin hankalat. Nukkuminen oli huonoa, kun huoli painoi.

Kaikki eivät ymmärrä hänen tilannettaan. Jotkut tuntuvat ajattelevan, että eihän miehellä ole mitään ongelmaa, hän kun muistaa vanhoja asioita ja osaa jutella niistä.

Maritalla on yksi hyvä luottoystävä, jonka kanssa hän voi puhua tunteistaan ja kokemuksistaan.

– Omia lapsia en halua jatkuvasti asialla kuormittaa. Minun on ollut vaikea sopeutua. Mutta ei ole muuta vaihtoehtoa.

Marita on käynyt juttelemassa ajatuksistaan myös psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Viime syksynä hän kävi OmaisOiva-kurssin.

– Yritämme myös käydä mieheni kanssa sairastuneiden ja omaisten ryhmässä, mutta häntä on välillä vaikea saada lähtemään.

Teen sen, minkä pystyn.

Ryhmäkokoontumisissa Marita on puhunut jaksamisestaan ja väsymisestään. Vastakaikua ei aina saa.

– Moni sanoo, että ei voi laittaa puolisoa edes vuorohoitojaksoille, vaikka he ovat kovin väsyneitä. He vain pitävät väkisin kiinni siitä, että kyllä minä hoidan. Kaikki kunnia heille, mutta siihen en aio ruveta.

Maritalla ei ole syyllisyydentunteita.

– Teen sen, minkä pystyn. Omakin elämä pitää elää. Koen, että minulla on siihen oikeus.

Marita on lastensa kanssa puhunut, että mies siirtyy laitoshoitoon siinä vaiheessa, kun ei enää pysty liikkumaan.

Miehen kanssa asiasta ei oikein pysty keskustelemaan, sillä hän vastustaa ajatusta laitoshoidosta.

Henkireikänä Maritalla on vielä yksi ilta viikossa, jolloin hän pääsee keramiikkaharrastuksensa pariin.

– Sen avulla jaksan.

Juttu on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 7/2018.

Uskalla pyytää apua

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista palveluista sekä hoitajan palkkiosta, vapaasta ja hoitajan tukipalveluista. Omaishoidon tukea haetaan kotikunnalta.

Vertaistukea saa esimerkiksi Omaishoitajaliiton paikallisyhdistyksistä. Omaishoitajien tuetuilta lomilta voi saada pienen tauon arkeen, vertaistukea ja asiantuntijoiden ajatuksia arjen tueksi. Kelan järjestämien kuntoutuskurssien tavoitteena on tukea omaishoitajan toimintakykyä ja kohentaa elämänlaatua.

Lisätietoa: omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/lomat-ja-kuntoutus.

Omaishoitajien neuvonta­puhelin:

0207 806 599 ma–to klo 9–15.

Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisi­puhelin: 0101 952 02 ma–pe klo 09–07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07.

Kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin: 0400 221 180 su–to klo 18–01, pe–la klo 18–03.

Ruotsinkielisen kirkon palveleva puhelin: 0400 221 190 ma–su klo 20-23.

Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelin: 0800 960 00 (maksuton) joka päivä klo 17–21).

Anna Yli-Kyyny, 54, harrasti rankkaa liikuntaa, kunnes kroppa teki tenän. Pilates opetti, että keho kaipaa riuhtomisen sijaan laadukasta liikettä.

Tunnelmallinen kynttilöiden valo toivottaa tervetulleeksi pilatestunnille. On perjantai-ilta helsinkiläisessä Studio Kaivopuistossa, ja työviikon kiire lepattaa vielä mielissä, kun naisporukka asettuu matoille pitkäkseen. Ohjaaja Anna Yli-Kyyny johdattaa lempeällä puheellaan kääntämään huomion sisäänpäin.

Kroppa teki tenän.

Anna houkuttelee meitä hengittämään rauhallisesti ja tunnustelemaan käsillä lantion luisia rakenteita: Tuossa ovat lantiokorin reunat, aivan kuin elefantin korvat. Tuo littana kohta alaselässä on ristiluu, ja sen molemmin puolin löytyvät hymykuopat.

Anna kehottaa keinuttamaan lantiota rauhallisesti eteen ja taakse. Hän kysyy, hahmottavatko tunnilla olijat häpyluun ja hymykuoppien muodostaman kolmion. Olisiko sitä mahdollista tiivistää? Kyllä! Tunnemme, miten ydintuki herää, kuten pilatestermein sanotaan. Tältä tuntuu olla läsnä kehossaan. Tältä tuntuu, kun huomio kääntyy sisäänpäin ja tulee tietoiseksi omasta kehosta.

Oppilaita lempein mielikuvin neuvova Anna on Method Putkisto Pilates -ohjaaja, joka on kulkenut pitkän matkan kohti kehontuntemusta ja läsnäoloa. Vielä viisi vuotta sitten hän harrasti rankkaa hikiliikuntaa, kävi bodypumpissa, power stepissä ja muilla vauhdikkailla ryhmäliikuntatunneilla. Sitten kroppa teki tenän ja Anna pysähtyi ensimmäistä kertaa kuuntelemaan, millaista liikettä keho oikeasti kaipaa.

”Pohdin, miten auttaisin aikuisia kipupotilaita, joista moni oli jo työkyvytön.”

Keinot loppuivat kesken

Fysioterapeuttina työskennelleen Annan asiakkaat kärsivät erilaisista tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista, ja Anna alkoi miettiä työnsä vaikuttavuutta syvemmin. Lapset ja nuoret toipuivat hyvin, sillä heillä oli herkät aistit ja he omaksuivat harjoitteet nopeasti.

– Pohdin, miten auttaisin aikuisia kipupotilaita, joista moni oli jo työkyvytön. Kipu sumentaa aistijärjestelmiä, ja monella oli kehossaan sokeita pisteitä. He tekivät kuuliaisesti näyttämäni harjoitteet, mutta eivät tunnistaneet vääriä liikemalleja. Miten he osaisivat kotona auttaa itseään, jos he eivät tiedostaneet mitä tekivät?

Anna uumoili, että jokin kehotietoisuuteen keskittyvä metodi voisi olla hyvä työkalu. Hän alkoi etsiä sopivaa täydennyskoulutusta. Lääkintävoimistelijaksi hän oli valmistunut 1988 ja täydensi myöhemmin osaamistaan ylemmällä ammattikorkeakoulututkinnolla. Anna teki 20 vuotta fysioterapeutin töitä Reumasäätiön sairaalassa ja sen jälkeen poliklinikkatyötä sekä kaupungilla että keskussairaalassa.

Treeniä hammasta purren

Samaan aikaan Annan oma keho alkoi oireilla. Vanhat vammat muistuttelivat olemassaolostaan ja uusiakin tuli. Olkapään kiertäjäkalvosimen lihaksessa todettiin reikä, eikä Anna pystynyt säryltä nukkumaan. Vuodevaatteiden ravistelukin oli liian kivuliasta. Hypyt ja pomput rasittivat jalkaholvia ja kantapäätä. Kuntosalilla takareidestä kuului naksahdus, minkä jälkeen istuminen ja kävely vaikeutuivat.

”Monet ikäiseni ovat treenanneet itsensä kipeiksi.”

– Tein silti rankkoja treenejä ja vatsalihasliikkeetkin yleensä levypaino käsissä. Olin kova suorittamaan enkä uskaltanut hellittää, koska pelkäsin kuntoni romahtavan. Olen huomannut, että monet muutkin ikäiseni naiset ovat treenanneet itsensä kipeiksi, osa jopa niin, että niveliä on vaihdettu tekoniveliin.

Avioeron jälkeen Anna jätti sairaalamaailman ja asettui uuden kumppanin kanssa Jyväskylään. Nyt jos koskaan oli muutoksen aika. Anna löysi Jyväskylästä Method Putkisto Pilates -studion ja tutustui syvävenyttelyyn ja pilatekseen.

– Huomasin, etten ollut lainkaan niin hyvässä kunnossa kuin luulin. Olin jäykkä ja tajusin, että minun pitää lopettaa rankka liikunta kokonaan joksikin aikaa, jotta hermostoni pystyisi aistimaan, kuinka pilatesliikkeet tehdään oikein.

Kivut katosivat

Anna alkoi tehdä Lili-koiran kanssa pitkiä metsälenkkejä. Hän keskittyi luontoon, raittiiseen ilmaan ja oman hengityksen kuunteluun. Anna löysi myös uinnin ja kävi lisäksi kerran viikossa sekä syvävenyttelyssä että pilateksessa.

”Puolen vuoden kuluttua kaikki kipuni olivat poissa.”

– Puolen vuoden kuluttua kaikki kipuni olivat poissa. Liikkuvuuteni parani huimasti, ja olkaniveliä tukevien lihasten voima kasvoi.

Anna suhtautuu kehoonsa uudella tavalla.

– Olen ryhdikäs, liikkuva ja joustava, ja kävely on aikaisempaa rennompaa. Hyväksyn vartaloni ja iloitsen siitä.

Jotta pystyisi auttamaan muita samalla tavoin, Anna on viime vuosina opiskellut Method Putkisto -koulutuksessa pilatesohjaajaksi.

Pilatestunnilla on rauhallinen tunnelma, mutta liikkeet ovat tehokkaita.
Pilatestunnilla on rauhallinen tunnelma, mutta liikkeet ovat tehokkaita.

Perhekin on onnellisempi

Nyt Anna on muuttanut miehensä ja koiransa kanssa Helsinkiin, työskentelee jälleen fysioterapeuttina ja ohjaa syvävenyttelyä sekä pilatesta. Anna on löytänyt työkalun, jolla hän opettaa asiakkaitaan tuntemaan oman ”sisäavaruutensa”. Oman kehonsa sisällä asiakas pystyy korjaamaan vääriä liikeratoja ja auttamaan itse itseään.

Pilates on tuonut hyvän ryhdin ja rentoutta, mutta myös rauhallisen mielen. Anna pystyy palaamaan kehoonsa ja sen myötä hetkeen, olipa hän tunnilla oppilaana tai ohjaajana.

Perjantai-illan pilatestunnin jälkeen Anna kävelee studiolta keskustaan ja hyppää Lauttasaaren-bussiin. Edessä on rauhallinen, ulkoiluntäyteinen viikonloppu miehen ja Lilin kanssa. Lapset ovat tulossa kylään, joten Anna laittaa hirvipaistin uuniin.

– Kun opin olemaan itselleni armollisempi, minusta tuli tyytyväisempi ja onnellisempi ja myös perhe pääsee nauttimaan siitä, Anna sanoo.

Anna Yli-Kyyny iloitsee löydettyään metodin, joka parantaa kehontuntemusta. Annan ohjattavina ovat Elina Ylppö (takana) ja Helka Riihimäki.
Anna Yli-Kyyny iloitsee löydettyään metodin, joka parantaa kehontuntemusta. Annan ohjattavina ovat Elina Ylppö (takana) ja Helka Riihimäki.

Annan liikuntaviikko

  • Joka päivä kävelylenkki metsässä koiran kanssa, 60-90 min.
  • Uintia tai pilatesta kerran viikossa, 45-60 min.
  • Laitepilatesta kerran viikossa, 60 min.
  • Omatoimista syvävenyttelyä fiiliksen mukaan.
  • Pyöräilyä kauppaan ja harrastuksiin.

Lihasvoima pysyi ennallaan

  • Rankan liikunnan lopettaminen ei heikentänyt Annan lihasvoimaa. Sen sijaan liikunnasta tuli nautittavampaa, kun kivut katosivat.
  • Kehon rasvaprosentissa tai kehon rasvattomassa massassa ei kahden vuoden aikana tapahtunut merkittävää muutosta. Tämä ilmeni Jyväskylän yliopiston mittauksissa. Anna osallistui tutkimukseen, jossa seurattiin vaihdevuosi-ikäisten naisten terveyttä ja liikunta-aktiivisuutta.

Miten alkuun?

  1. Useimpien yksityisten liikuntakeskusten ohjelmissa on pilates-tunteja.
  2. Myös naisvoimistelijat ja työväenopistot järjestävät pilatesopetusta.
  3. Lisäksi tunteja on tarjolla vain pilatekseen erikoistuneissa yrityksissä, kuten esimerkiksi Method Putkisto Pilates -studioilla, Somatic-studiolla ja Pilates Helsingissä. methodputkisto.com, somaticstudio.com, pilateshelsinki.fi

Juttu on julkaistu myös ET Terveys -lehden numerossa 1/2018.