Päivänsäde ja menninkäinen, niin kuvaa Olli Tola liittoaan Lena Meriläisen kanssa. Ja Lena tietää olevansa se menninkäinen. Se, jonka täytyy pohtia ja jahkailla. Siksi Olli Tola on tottunut yli 30 yhteisvuoden aikana odottomaan. Edelleenkin se on kaikesta rakkaudesta huolimatta hänestä toisinaan lähes sietämätöntä.

Kun Lena Meriläinen ja Olli Tola päättivät osallistua Ylen Elämä pelissä -ohjelmaan, päätös kävi yllättäen nopeasti. He kun tekevät yleensä päätöksiä hyvin eri tahdissa.

– Minun on aina ollut helppo tehdä nopeita päätöksiä, mutta Lena jahkailee. Hän myös herkemmin murehtii asioita, sureekin jo etukäteen ennen kuin oikeastaan on mitään surtavaa. On tehtävä päätös suurempi tai pienempi, Lenan pitää saada aikaa totutella. Hänen harkitsevaisuutensa kiteytyy todelliseen lasten kauhulauseeseen: ”Katsotaan sitten myöhemmin.” Sehän on heidän korvissaan aina myöhästetty ei!

Luonne-eroista huolimatta Meriläinen ja Tola myöntävät olevansa tiivis pari. Sen vuoksi parisuhdeohjelmankaan kuvauksissa ei vastaan tullut mitään suuria yllätyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

­– Tunnistamme varmasti nykyään jo aika hyvin omat ja toistemme heikkoudet sekä vahvuudet. Olli tosin pitää minua ehkä vähän erheellisesti meistä jyrkempänä. Se pitääkin paikkansa vaikkapa lasten- tai koirien kasvatuksessa, mutta monissa asenteissa olen silti Ollia selvästi avarakatseisempi. Sanon helposti ja äkkiväärästi ei, mutta se on usein pikemminkin tapa ostaa aikaa kuin varsinainen mielipide, Lena Meriläinen pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hankala alku

Kun pariskunta 1980-luvun alussa tapasi työn merkeissä ja pian rakastui, rikkoutuivat siinä rytäkässä molempien perheet. Siksi suhteen alku oli molempien mielestä oikeastaan pikemminkin katastrofi kuin hempeää romantiikkaa.

"Yritimme kaikin tavoin päästä alkuun eroon toisistamme, mutta se ei onnistunut."

– Huono omatunto vaivasi meitä molempia pitkään, Lena Meriläinen kertoo.

Meriläinen muistelee ihastuneensa miehessään nimenomaan tämän erilaisuuteen. Mies oli jotenkin niin jännä ja outo tapaus, ihan erilainen kuin muut Lenan tuntemat miehet.

– On tavallaan hassua, että lähemmin häneen tutustuttuani huomasin, kuinka ujo Olli on, jopa ujompi kuin minä. Hän vain osaa vain peittää sen kovalla äänellä ja melulla.

Tuuppija ja ymmärtäjä

Lena ja Olli ovat samalla alalla. Olli on työskennellyt ohjaajana, tuottajana ja viimeiset vuodet draaman tilaajana Yleisradiossa. Lena taas on näyttelijä. Takavuosina he tekivät yhdessä töitä, mutta nyt niistä on vierähtänyt jo aikaa.

– Ollin kanssa työskentely on aina ollut helppoa, mutta ilmiöt, jotka siihen liittyvä, eivät. Monien mielestä minä en olisi saanut töitä ilman Ollia. Tällaiset huhut, vaikka kuinka niihin olisi pitänyt tottua, ovat kiusanneet minua ihan näihin päiviin saakka, Lena kertoo.

Hän myöntää olevansa heistä kovempi stressaamaan työasioista. 

– Kun Kotikatu-sarja loppui, ja jäin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömäksi, se oli oikeasti minulle kova paikka. Minun on saatava jauhaa, se on terapiaa. Sitä Ollin on ollut välillä vaikea ymmärtää.

"Kun Kotikatu-sarja loppui,
ja jäin ensimmäistä kertaa
elämässäni työttömäksi,
se oli oikeasti minulle kova paikka."

Olli puolestaan kokee, että on saanut Lenalta paljon tukea töissään.

– Lena on muusani ja selkääntuuppijani. En ole aina mikään helpoin kumppani, saatan töissä vaipua pitkiksikin ajoiksi omiin maailmoihini. Onneksi myös Lena viihtyy yksin. Kun hän vielä saa tyttärensä koirat hoitoonsa, minua ei tarvita enää mihinkään.

Silti pariskunta raivaa kalentereistaan reippaasti myös yhteistä aikaa. Silloin he mieluusti matkustelevat, mökkeilevät tai laittavat ruokaa yhdessä

– Meistä on hitsautunut alkuvuosien taisteluparin sijaan kumppaneita, ja se on ihan parasta, mitä suhde voi tarjota. Kun kaikenlaiset toisen muuttamisyritykset alkavat olla takana ja voi nauttia siitä että tuntee toisen ihmisen niin hyvin, on luottamus syvää. Pitkä historia on kuin liimaa, joka tiivistää yhteisillä tarinoillaan. Voi katsoa taakse ja hymähtää: kaikesta tästäkin on selvitty, Olli Tola toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla