Juhani Tamminen on ollut Mari-vaimonsa kanssa yhdessä yli 50 vuotta.
Juhani Tamminen on ollut Mari-vaimonsa kanssa yhdessä yli 50 vuotta.

Mikä tekee suhteesta onnellisen miehen mielestä? Entäpä onnettoman? Sen kertovat nyt ET-lehden haastattelemat, koko kansan tuntemat miehet. Mitä mieltä sinä olet?

Jääkiekkolegenda Juhani ”Tami” Tamminen:

”Olen ollut 51 vuotta kimpassa nykyisen aviovaimoni kanssa. En ole ollut onnettomassa parisuhteessa, joten en osaa sanoa siitä mitään.
Onnellisuudestakin pystyn puhumaan vain omasta puolestani. Ennen kaikkea parisuhde on joukkuepeliä ja siksi sen onnellisuutta sopii kuvaamaan kolme prinsiippiä.
1. Jokaisen panos on yhtä tärkeä, vaikka roolit ovat erilaisia. Parisuhteessa nainen on nainen ja mies on mies eikä niitä rooleja sekoiteta.
2. Muita pitää auttaa. Sääntö on voimassa ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla, tänään ja huomenna.
3. Omasta edusta pitää olla valmis luopumaan ja täytyy tehdä töitä yhteisen onnen hyväksi. ”

"Parisuhteessa nainen on nainen ja mies on mies eikä niitä rooleja sekoiteta."

Näyttelijä Timo Tuominen:

”Onnellisessa suhteessa molempien pitää voida uskaltaa ilmaista tunteensa ja mielipiteensä avoimesti ja rehellisesti. Se, että suhteessa riidelläänkin, on periaatteessa hyvä merkki. Silloinhan molemmat uskaltavat sanoa miltä tuntuu.
’Meillä ei koskaan riidellä’ saattaa kertoa siitä, että toinen dominoi ja toinen alistuu.”

"Se, että suhteessa riidelläänkin, on hyvä merkki."

Kirjailija Panu Rajala:

”Onnellinen parisuhde nojaa molemminpuoliseen hyväksyntään, luottamukseen ja huumorintajuun.
Sen nojapuita ovat myös viisas suvaitsevaisuus sekä halu vaihteluun ja virkistykseen arjen ja erotiikan rutiineissa.
Onnettoman parisuhteesta tekee ahdasmielisyys, toisen pakottaminen omiin muotteihin, valvonta, alistaminen ja murhaava mustasukkaisuus.”

"Nojapuita ovat suvaitsevaisuus sekä halu vaihteluun."

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila:

”Onnellisen liiton edellytys on halu luoda suhde, joka on hyvä jatkuvan kasvun paikka molemmille.
Vastaavasti onneton suhde kärsii jatkuvasta valtataistelusta.”

"Onnellinen liitto on hyvä jatkuvan kasvun paikka."

Kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt:

”Kaikki lähtee luottamuksesta kumppaniin ja ehdottomasta tasa-arvosta. Onnellisuus on parisuhteen tärkein tekijä. Siitä rakentuu parisuhde ja koko elämä.
Onnettoman parisuhteesta tekee jatkuva pelko siitä, ettei kaikki olekaan siltä, miltä näyttää.”

"Kaikki lähtee ehdottomasta tasa-arvosta."

Milloin olet ollut onnellinen suhteessasi? Mikä tekee parisuhteesta onnellisen? Kerro mielipiteesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä, kiitos!

Kysely

Oletko onnellinen parisuhteessasi?

Kyllä
Kyllä
62.6%
En
En
20.0%
Missä? Olen sinkku!
Missä? Olen sinkku!
17.3%
Ääniä yhteensä: 115

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.