Marianna Koivunen, 59, menetti yllättäen asuntonsa kesken syöpähoitojen. Uusi koti löytyi toiselta puolelta Suomea seitsemän aikuisen yhteisöstä.

Marianna Koivusen matka yhteisöasujaksi alkoi kesällä 2020 yhdestä tekstiviestistä.

Häneltä oli aiemmin keväällä löydetty seulontamammografiassa rintasyöpä. Nyt kasvain oli leikattu, ja Marianna heräili nukutuksesta Kuopion yliopistollisen sairaalan syöpätautiosastolla.

Marianna avasi puhelimensa, jossa odotti viesti vuokraisännältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hänen rivitaloasuntonsa oli yllättäen irtisanottu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asunto oli yllättäen irtisanottu.

– Ensimmäinen tunne oli epäusko – ei voi olla totta! Tämäkin vielä. Olin leikkauksen jäljiltä tokkurainen ja uuvuin jo ajatuksestakin, että joudun sairaana etsimään uutta asuntoa ja pakkamaan tavaroitani, Marianna sanoo.

Juuri ennen leikkausta koronarajoitukset olivat kuihduttaneet Mariannan aluillaan olleen työn. Näin hänestä oli muutamassa viikossa tullut työtön ja asunnoton syöpäpotilas.

Työpäivän jälkeen Mariannesta on hyvä rauhoittua Kukkiajärven rannalla.
Työpäivän jälkeen Mariannesta on hyvä rauhoittua Kukkiajärven rannalla.

Osastolla Mariannan vointia seurannut hoitaja hoksasi pyytää paikalle sairaalan sosiaalityöntekijän, joka selvitti, että Mariannalla oli kuuden kuukauden irtisanomisaika. Ihan heti ei asuntoa tarvitsisi tyhjentää.

Väsyneenä asunnon etsiminen, tavaroiden pakkaaminen ja muutto tuntuivat epätoivoisen raskaalta ruljanssilta. 

Unelmien lista

Puhdas sisäilma. Vanha hirsitalo, jossa näkyy hirttä sisäseinissä. Rauhallinen ympäristö. Oma piha. Vettä ja luontoa lähellä. Yhteisö, jossa on samanhenkisiä ihmisiä. Paljon mahdollisuuksia harrastaa. Kiva, kulttuuriin liittyvä työ. Oma ranta.

Mariannalla on aina ollut tapana kääntää murheet toiminnaksi. Heti kipujen hiukan hellittäessä hän istui keittiön pöydän ääreen ja alkoi koota listaa asioista, joita toivoi uudelta kodiltaan. 

Tärkeä asia Mariannan toivelistalla oli yhteisö, johon kuulua. Hänellä oli joitakin todella hyviä ystäviä, mutta itsekseen asuvan arki oli aika yksinäistä.

Pöllölän puutarha on Seppo Rinteen valtakuntaa. Leena Ilmola-Sheppard, Marianne Koivunen ja muut auttavat tarvittaessa.
Pöllölän puutarha on Seppo Rinteen valtakuntaa. Leena Ilmola-Sheppard, Marianne Koivunen ja muut auttavat tarvittaessa.

– Olin jo vuosia haaveillut asumisesta jonkinlaisessa yhteisössä. Vähän aikaa asuinkin kimppakämpässä, mutta kaipasin omaa kylppäriä ja keittiötä. Vaikka viihdyn ihmisten seurassa, tarvitsen myös omaa aikaa ja rauhaa, Marianna sanoo.

Uutta asuntoa etsiessään hän seurasi tarkasti Facebookin yhteisöasuminen-ryhmää. Kerran sinne oli ilmestynyt ilmoitus vapaasta asunnosta Pälkäneen Luopioisissa sijaitsevassa yhteisössä.

Mikä minua estää muuttamasta toiselle puolelle Suomea?

Kuvassa komeili Pöllölä, vanha, kauniisti remontoitu valkoinen puutalo ruutuikkunoineen. Tarjolla oli siisti, pieni yksiö, jossa oli oma kylpyhuone ja pieni keittiö. Omaa tilaa oli huomattavasti enemmän kuin kimppakämpässä.

Pöllölän kuvia katsellessaan Marianna alkoi pohtia, mikä häntä, lapsetonta sinkkua, oikeastaan pitää Tuusniemellä Pohjois-Savossa? Omat vanhemmat asuvat pääkaupunkiseudulla, joten olisi oikeastaan hyväkin, jos unelmien asunto löytyisi vähän etelämpää.

Yö hirsitalossa

Oli säkkipimeä, lokakuinen ilta, kun Marianna saapui Pöllölään ensimmäisen kerran. Talosta ja pihasta ei saanut pimeässä selkoa, mutta sisällä oli valoisaa ja viihtyisää. Ilma tuntui raikkaalta hengittää.

Yhteisessä televisiohuoneessa istui sohvalla Velluksi esittäytynyt mies.

– No, mistäs sinä tulit, mies kysyi.

– Savosta, ja tulisin tänne asumaan, Marianna vastasi, vaikka ei voinut vielä olla varma asiasta.

Sitten Marianna avasi vapaana olevan asunnon oven. Hirsiseinä! Se oli ensimmäinen mitä hän näki. Juuri niin kuin hänen toivelistallaan.

Kun Marianne avaa huoneensa oven, hän on heti seitsemän asunnon yhteisessä olohuoneessa.
Kun Marianne avaa huoneensa oven, hän on heti seitsemän asunnon yhteisessä olohuoneessa.

Alkuperäistä hirsirunkoa oli vaivaistaloksi rakennetussa, ja sittemmin mielisairaalana ja vanhainkotina toimineessa talossa jätetty näkyviin niin paljon kuin rakennusmääräykset sallivat.

Marianna oli myyty. Hän jäi koirien kanssa nukkumaan tyhjään yksiöön.

– Talo tuntui heti kodilta. Söin aamupalaan yhteisön perustajan Leena Ilmola-Sheppardin kanssa, ja sanoin hänelle, että kyllä mie tänne haluan muuttaa.

Omat ihmiset ympärillä

– Lähtisitkö meidän kanssa pitsalle tuohon kylälle? Leena ja Riitta kysyivät Mariannalta.

Oli ensimmäinen marraskuinen perjantain Mariannan muuton jälkeen.

Se oli juuri sitä, mitä Marianna oli kaivannut: ihmisiä, joiden kanssa voi noin vain tehdä yhdessä jotain arkista kivaa.

Olin kaivannut ihmisiä, joiden kanssa voin tehdä arkisia asioita.

– On mukavaa, kun voi vaikka katsoa leffaa yhdessä muiden kanssa.

Kun kivut valvottivat syöpähoidoista toipuvaa Mariannaa, toi turvaa se, että oven takana oli aina muita ihmisiä. Jos kauppakassien kantaminen tuntui ylivoimaiselta, kotoa löytyi aina joku, jonka autokyydissä pääsi kaupoille.

– Olen tajunnut olleeni aiemmin todella paljon yksin. Nyt päivät täyttyvät ihmisten kohtaamisista ja jutustelusta,Marianna sanoo.

Yhteisön antama turva oli yksi pari vuotta sitten perustetun Osuuskunta Pöllökartanon perusajatuksista. Tavoitteena oli paikka, jossa voi elää hyvää ja turvallista elämää.

Vanhuspalvelut eivät ainakaan parane. Yhteisössä pidetään toisista huolta.

Sysäys osuuskunnan perustamiseen tuli eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tutkimuksesta, jossa tulevaisuudentutkija Leena oli mukana.

– Yhteiskunnan tarjoamat vanhuspalvelut eivät ainakaan parane. Yhteisössä, jossa pidetään huolta toinen toisistaan, voi luoda itse hyvää elämää, Leena sanoo.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 18/2021.

 

Fakta_Ots + koros

Fakta tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text.

Fakta tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text.

Fakta factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy

 

Fakta_Otsikko

Fakta tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text.

Fakta tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text. factbox tag with dummy text.

Vierailija

Olisipa ollut mielenkiintoista kuulla vähän taloudesta. Ovatko tuossa kaikki vuokralaisia vai omistaako joku heistä talon. Sellaisia arjen käytännön asioita. Ihanan näköinen talo

Ninnin

Juuri näin! Nyky-Suomessa vuokranantajasta halutaan tehdä syntipukki, vaikka totuus on toisenlainen, samoin työnantajasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla