Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, 66. Teekkaritytär lähti juuri vaihto-oppilaaksi Tukholmaan. ”Katsomme koiran kanssa toisiamme kaksin.”
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, 66. Teekkaritytär lähti juuri vaihto-oppilaaksi Tukholmaan. ”Katsomme koiran kanssa toisiamme kaksin.”

Jos voisin antaa yhden neuvon -juttusarjassa tunnetut ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

Älä ole niin tiukkis
 

”Tulin eduskuntaan 26-vuotiaana oikeustieteen lisensiaattina Lapin vaalipiiristä. Minulla oli hyvin reipas asenne: ajattelin, että ovista kannattaa mennä saranapuolelta läpi, ketään ei tarvitse kunnioittaa eikä omista mielipiteistään ole syytä tinkiä. Olin aikamoinen tiukkis.

Asenteeni joutui puntariin jo syksyllä 1979, kun Kemijoen karvalakkilähetystö tuli Helsinkiin. Vanhat lohenkalastajat valtasivat valtioneuvoston linnan ja kieltäytyivät lähtemästä minnekään, ennen kuin varmistuu, että he saavat 30 vuotta odottamansa kalakorvaukset. He vaativat valtiolta poikkeuslakia, jonka sitten saivatkin.

”Menin möykkäämään Kari Lehtolan huoneeseen.”

Olin nuorena kansanedustajana heidän taustatukenaan. Poikkeuslakiasiaa käsitteli oikeusministeriössä Kari Lehtola, sittemmin tunnettu suuronnettomuustutkija. Menin möykkäämään hänen huoneeseensa: laki pitää saada heti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katselimme toisiamme vähän aikaa ja tulimme siihen tulokseen, ettei tämä varmaan huutamalla parane. Siinä seisoessani käsitin, että esiintymiseni ei ehkä ollut ihan oikea tapa edistää asiaa. Lehtolasta tuli sitten ystäväni vuosikymmeniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ymmärrän nykyisin tietojeni vajavuudet, enkä ole joka asiassa yhtä itsevarma.”

Olen miettinyt tilannetta monesti jälkeenpäin. Olen lapsesta asti ollut rohkea, mikä on hyvä ominaisuus, mutta elämä opettaa, mikä tapa vie parhaiten maaliin. Sanotaan, että ihmisen luonteenpiirteet pahenevat iän myötä, mutta omani ovat mielestäni parantuneet. Ymmärrän nykyisin tietojeni vajavuudet, enkä ole joka asiassa yhtä itsevarma.

”Tein asiat nuorena mieluiten yksin.”

Tein asiat nuorena mieluiten yksin ja opin vasta vuosien myötä toimimaan ryhmässä. Perustuslakivaliokunta oli siihen kehittävä koulu. Viimeiset 20 vuotta virkamiehenä ovat opettaneet, kuinka tärkeitä ovat verkostot ja henkilökohtainen vuorovaikutus. Ensimmäisenä ei kannata kertoa, että minä olen oikeassa ja muut ovat väärässä, niin kuin minä tein nuorena.

Ei silti, varmaan olinkin oikeassa, mutta ei se välttämättä aina auta.”

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 21/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla