Jo sanana hellyys on herkkä, hieno ja tunteita herättävä. Mutta mitä se merkitsee sinulle?

Hellyys voi olla sanoja, tekoja tai tunteita – mutta siihen liittyy aina vahvasti toinen osapuoli.

Keskustelupalstallamme on käyty pitkään keskustelua aiheesta, mitä hellyys on. Erityisesti lukijoiden viesti on osoitettu miehille.

Eivätkö miehet tajua, mitä hellyys on -keskusteluketju näyttää hellyyden eri puolet.  Se on toimintaa ja tunteita, jotka eivät tarkoita välttämättä seksiä. Mutta myös rakastelu mainitaan keskustelussa yhtenä hellyyden muotona.

Ennen kaikkea hellyys nähdään jokapäiväisenä ilmiönä. Jonakin, jota annamme tai saamme.  Hellyys ei pysy yllä, jos siihen ei kumpikin osapuoli sitoudu.

Hellyys on muun muassa

  • Suuri sana johon sisältyy mielestäni hyvin paljon muutakin kun seksuaalisen mielihyvän tuottamista toiselle.
  • Lämmin halaus lämpimin tuntein.
  • Television katselua yhdessä vierekkäin, käsikkäin tai sylikkäin.
  • Puolison kipeiden hartioiden hierominen ja toisen ihon silittäminen ilman painostusta seksiin.
  • Kauniiden sanojen kuiskuttaminen korviin.

Viisaita sanoja hellyydestä

  • Parisuhteessa minulle ainakin olisi suuri merkitys sillä, jos kokisin, että mies on puolellani silloin kun mielestäni saan epäasiallista kohtelua.
  • Usein näissä asioissa on kyse siitä, että haluaa toisen osoittavan hellyyttä niin kuin itse hellyydenosoituksen ymmärtää. Toinen on samaan aikaan osoittanut hellyyttä omalla tavallaan ja ihmetellyt, miksi toinen ei ymmärrä.
  • Hellyyttä on vaikea ottaa vastaan jos ei oikeasti rakasta ja kunnioita toista. Sama kai toisin päin.
  • Hellyys niin kuin kaikki muutkin asiat merkitsevät eri ihmisille eri asioita. Varmaan pitäisi avoimesti keskustella, mitä hellyydellä tarkoittaa ja mitä kunkin omasta mielestä hellyyteen kuuluu. Toiselle se saattaa olla perunan kuoriminen, toiselle esileikki ja kolmannelle jotakin siitä väliltä.

Lähde: ET-lehden lukijat

Mitä hellyys merkitsee sinulle? Saatko tarpeeksi hellyyttä? Miten tarjoat sitä? Kerro kokemuksiasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Näin väestöliitto sanoo hellyydestä

Ystävällisyys ja arjen hellyys, päivittäiset pienet kiintymyksen sekä ihailun osoitukset ovat suhteen suola. Hyvä olisi, jos erityisesti mies pysähtyisi miettimään onko hänellä taipumusta pitää liiaksi erillään seksuaalisuus ja muu yhdessä olo.

Päivitä sopivin väliajoin tietosi kumppanin elämästä kokemuksista, tärkeistä tapahtumista ja huolen ja stressin aiheista, niin parannat oleellisesti yhteyden saamista häneen. Ole kiinnostunut siitä mitä toiselle kuuluu, mitä tämä toivoo ja odottaa, mistä hän haaveilee, keitä hän päivittäin tapaa. Entä osaatko itse kertoa puolisollesi omia toiveitasi, tarpeitasi ja tunteitasi ja ottaa niille tilaa suhteessa?

Lähde: Väestöliitto

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.