Kuvat
Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Tommi Korpela, 52, innostuu nopeasti uusista asioista. Mökin tekoonkin hän ryhtyi enempiä miettimättä, mutta kokemus oli sen verran karvas, ettei mies aio enää koskaan rakentaa mitään.

Kaupunki / maaseutu

Olen koko elämäni asunut Helsingin keskustassa eri asunnoissa, muusta en tiedä. Kerrostaloelämässä tykkään siitä, kun palvelut ovat lähellä ja ihmisiä ympärillä eikä minun tarvitse ajaa nurmikkoa tai tehdä lumitöitä. Rapussamme asuu mukava yhteisö: me naapurit vietämme aikaa yhdessä ja järjestämme pihajuhlia.

En pysty katsomaan tiskejä pöydällä kovin pitkään.

Siisti / sotkuinen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En ole erityisen siisti, mutten myöskään viihdy sotkun keskellä. Perheessämme puolisoni Elina Knihtilä on meistä kiireisempi ja sotkuisempi, ja minä olen se, joka joutuu huomauttelemaan siivouksesta. En pysty katsomaan tiskejä pöydällä kovin pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksin / yhdessä

Kun pääsen tekemään töitä parempieni kanssa, kehityn itsekin. Teatterissa leikimme lavalla sydämellä.

Viime keväänä olimme juuri saaneet kuntoon Pääoma-esityksen Q-teatterissa, kun se peruttiin koronan vuoksi. Se tuntui julmalta. Viimeinen esitys ennen sulkua tosin oli ikimuistoinen: saimme jo näytöksen alussa isot aplodit. Lopussa osa yleisöstä taputti seisten, iäkkäällä mieskatsojalla valuivat kyyneleet. Se oli liikuttava hetki.

Supermarketti / kivijalkaputiikki

Suosin kivijalkaa. 1990-luvulla tuntui, että kivijalkaliikkeet vähitellen katosivat, mutta nyt kaupunkikuvaan on ilokseni alkanut taas ilmestyä uusia lähiruokapuoteja. Olisi mahtavaa, jos omasta lähiöstä saisi kotimaiset leivät, kalat, juustot ja vihannekset, kuten Ranskassa.

Pieni / suuri

Kalastus on minulle rakas harrastus. Kun kymmenisen vuotta sitten aloitin näyttelijä Kari "Hissu" Hietalahden kanssa perhokalastuksen, tutustuimme alan valveutuneisiin piireihin. Heiltä olen oppinut esimerkiksi sen, että suuret kalat pitäisi aina vapauttaa - ne ovat sukua jatkavia geenipankkeja. Keskikokoiset kalat voi pyydystää, ja ne maistuvatkin parhaimmilta.

Kalastus on minulle rakas harrastus.

Suomen vesissä on myös loistavia pieniä ruokakaloja, kuten muikku, silakka, särki ja ahven.

Siima / verkot

Suomen kalakannat eivät enää ikävä kyllä ole niin hyvät kuin useat luulevat. Moni haluaa kalastaa mökkikalat verkoilla, mutta minä jättäisin verkot ammattilaisille. Harva tarvitsee omaan käyttöön päivittäin kilotolkulla haukea, ahventa ja kuhaa.

Perhokalastuksessa saalista ei saa niin helposti kuin verkoilla. Toissa kesänä olin Norjassa lohenkalastusmatkalla, josta maksoin etelänmatkan hinnan. Viikon aikana seitsemän hengen ryhmä sai kolme kalaa.

Heittäytyjä / harkitsija

Innostun helposti ja teen hätiköityjä liikkeitä. Minut on helppo houkutella mukaan projekteihin.

Innostun helposti ja teen hätiköityjä liikkeitä. 

Rakennutimme Hissun kanssa yhteisen kesämökin Kotkan saaristoon. Sen projektin jälkeen en aio enää koskaan rakentaa mitään. Kun tarttuu asioihin, joita ei hallitse, voi tulla monta ikävää yllätystä vastaan.

Mieli / keho

Mieleni on paremmassa kunnossa kuin kehoni, vaikkei kummassakaan ole kehumista. On musertavaa tajuta, ettei kehoni ole ikuisesti nuori. Minulla on ollut ongelmia sekä selkäni että jalkojeni kanssa, ja pelkään, että menetän työkykyni.

Sekä kehon että mielen huolto on välttämätöntä.

Sekä kehon että mielen huolto on välttämätöntä. Jos olen viikon liikkumatta, molemmissa alkaa klonksua. Mieleni kaipaa virikkeitä ja lepoa stressistä. Taide ja luonnossa liikkuminen ovat sille parasta huoltoa.

Hyvä / paha

Jokaisessa meissä on vahvasti molemmat puolet. Pahaa on kuitenkin kiinnostavampaa näytellä, hyvä on kapeampi rooli.

Siviilielämässä haluan tosin aina pyrkiä olemaan hyvä. Pahuus on vastenmielistä ja halveksuttavaa, eikä siinä ole mitään tavoiteltavaa. Uskon siihen, että hyvä voittaa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 17/20.

Tommi Korpela

  • Syntynyt 1968 Helsingissä, jossa asuu.
  • Näyttelijä, palkittu kolmesti parhaan miespääosan Jussilla.
  • Puoliso näyttelijäprofessori Elina Knihtilä, täysi-ikäinen poika.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla