Englannin liigaottelut liimaavat Pekka Laihon television ääreen moneksi tunniksi joka viikko. Kuntoilu hoituu pitkillä pyörälenkeillä Aila-vaimon kanssa. Minun numerosi -juttusarjassa näyttelijä kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

3 sukupolvea

Tulin isäksi 19-vuotiaana, ennen kuin pääsin ylioppilaaksi. Esikoiseni Mikko toimi yhtä nopeasti, olin isoisä jo alle nelikymppisenä.

Minulla on kaikkiaan kuusi lasta ja neljä lastenlasta. Nuorin tyttäreni Minea, 23, sai hiljattain tyttären. Tunisialainen vävypoikani Youssef on hieno tyyppi ja hyvä kaverini. Mineakin on kääntynyt muslimiksi, mutta päätökseen ei vaikuttanut puoliso, vaan hänen omat pohdintansa ja yliopisto-opintonsa. Mikään hihhuli Minea ei ole, vaikka onkin kiinnostunut islamista yhtä paljon kuin miehensä.

Taksikuskina työskennellyt isä oli minulle aina läheinen.

5 päivää stadionilla

Vuoden 1952 olympialaiset Helsingissä olivat positiivinen kulttuurisokki. Näin ensimmäistä kertaa intiaanin ja mustan miehen, ja minusta tuli lopullisesti urheiluhullu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isäni oli sotainvalidi ja sai monen muun kohtalotoverin tavoin kunniatehtävän toimia stadionilla vahtimestarina. Isän siivellä pääsin viitenä päivänä katsomaan kisoja. Olin ihan haltioissani. Pääkatsomon jatkeena oli puukatsomo, jonka viimeiselle riville pikkupojan pylly hyvin mahtui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taksikuskina työskennellyt isä oli minulle aina läheinen. Joskus meille tuli kyllä suukopua siitä, että minä keskityin toteuttamaan itseäni perhe-elämän kustannuksella.

Päätöstä edelsi kolmen päivän putki ja silloisen vaimoni paha masennustila.

17 vuotta raittiina

Havahduin liialliseen alkoholinkäyttööni vuonna 1992. Yritin pitää muutaman kuukauden pausseja ja repsahdin taas. Lopullisesti jätin viinan 25. helmikuuta 2001.

Päätöstä edelsi kolmen päivän putki ja silloisen vaimoni paha masennustila, johon oli muitakin syitä kuin ryyppäämiseni. Kun vaimo joutui sairaalaan, tajusin olevani yksin vastuussa lapsista. Mutta kyllä minä nimenomaan itseni takia raitistuin.

Viihdyn vieläkin ravintoloissa, vaikka en enää olekaan kapakkasaatana, joksi Jouko Turkka minua ja kaltaisiani kutsui.

Kohdalleni on osunut paras mahdollinen syöpä, krooninen lymfaattinen leukemia.

9 vuotta tarkkailussa

Kohdalleni on osunut paras mahdollinen syöpä, krooninen lymfaattinen leukemia. Viikko sitten olin taas laboratoriokokeissa, mutta suhtaudun tuloksiin luottavaisesti. Veren valkosoluarvoissa ei ole vuosien varrella todettu muutoksia.

Syöpädiagnoosin saaminen oli järkytys, kalman kosketus. Kovia kipujani ei ensin tajuttu leukemian aiheuttamiksi. Kerroin asiasta läheisilleni vasta sitten, kun lääkäri muisti mainita, ettei sairauteen liity välitöntä hengenvaraa.

Pahimmillaan tauti iski selkään, mutta sytostaattikuurin jälkeen kivut katosivat. Sitä ennen oli lähellä, etten tullut kipulääkkeistä riippuvaiseksi. Töitä jatkoin silti laajalla rintamalla, vaikka olin juuri jäänyt virallisesti eläkkeelle Helsingin Kaupunginteatterista.

Aila on minua reilusti nuorempi, joten joudun joskus polkemaan ylämäet seisaaltaan.

30 kilometriä

Reilu vuosi sitten vihitty vaimoni Aila on hyvin urheilullinen ja muutenkin ihana. Teemme yhdessä pitkiä pyöräilylenkkejä. Aila on minua reilusti nuorempi, joten joudun joskus polkemaan ylämäet seisaaltaan, että pysyn hänen vauhdissaan. Kesäkeleillä pyöräilen usein Ailaa vastaan Jokelaan, jossa hän työskentelee lastentarhanopettajana. Siitä kertyy sopiva 30 kilometrin lenkki.

Aila ja minä ihastuimme toisiimme Facebookin runoryhmässä. Puoli vuotta ensitapaamisen jälkeen muutin Turusta Ailan luokse Järvenpäähän.

Suhteeni rahaan on aina ollut naiivi, joten säästöjä ei ole kertynyt.

86 euroa

Suhteeni rahaan on aina ollut naiivi, joten säästöjä ei ole kertynyt. Eläkkeeni on kuitenkin kohtalainen, koska olen tehnyt niin paljon töitä, mainoksiakin.

Tuen taloudellisesti opiskelijan kirjoissa olevia nuorimpia lapsiani. Epäröimättä maksan myös 86 euron kuukausimaksun Viasatin kanavapaketista, josta näen kaikki Englannin Valioliigan ja Mestarien liigan ottelut. Kun kausi on kiivaimmillaan, saatan katsoa 16 tuntia viikossa pelkkää jalkapalloa. Joukkueista läheisin on Manchester United, jota olen fanittanut vuodesta 1958. Aluksi säälistä, kun osa joukkueesta menehtyi onnettomuudessa. Rakkauteni jalkapalloa kohtaan on vain syventynyt, kun en enää pysty itse pelaamaan. Kummassakin polvessani on tekonivel.

Pekka Laiho

Syntynyt 1943 Helsingissä. Asuu Järvenpäässä.

Työ Näyttelijä ja ohjaaja.

Perhe Naimisissa. Kuusi aikuista lasta edellisistä liitoista. Uusperheeseen kuuluvat vaimon teini-ikäiset kaksospojat.

Harrastukset Pyöräily, penkkiurheilu, musiikki, runous.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla