Kun Maarit Tastula, 56, tuli nelikymppisenä äidiksi, hän ymmärsi, että arpa olisi voinut mennä ohi ja tunsi pohjatonta kiitollisuutta. MInun numeroni -juttusarjassa tunnettu ihminen kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

795 televisio-ohjelmaa

Olen työskennellyt Yleisradiossa lähes 30 vuotta. Vajaa kolmannes töistäni on ollut pitkiä keskusteluohjelmia, kuten Yhden illan pysäkki, Punainen lanka ja Seitsemäs taivas. Ennen omia ohjelmia tein töitä Ajankohtaisessa kakkosessa.

Ryhdyin toimittajaksi, koska haluan ymmärtää maailmaa ja ihmisiä. Työni taustalla on ajatus, että se, mitä olemme, on edeltävien sukupolvien työn tulosta.

Olin täysverinen älykkö ja suoritin kolme tutkintoa.

6 laudaturia

Pienellä paikkakunnalla oli 80-luvun taitteessa iso juttu, että kirjoitin ylioppilaskokeissa täyden määrän laudatureita. Ihmettä korosti, että tulin työläiskodista. Vanhempani olivat käyneet neljä vuotta koulua eikä heillä ei ollut aavistustakaan, mitä yliopistossa tehdään. Toki he olivat ylpeitä tytöstä, joka toteutti sen, mikä ei ollut heille mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onneksi tuon ajan Suomessa uskottiin, että ketä tahansa kannattaa kouluttaa. Olin täysverinen älykkö ja suoritin kolme tutkintoa. Vaikka onnistuin yhteiskunnallisessa luokkaretkessäni, taustani vuoksi olen usein tuntenut olevani ulkopuolinen – hyvässä ja pahassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

90-vuotiaana kuollut äitini on idolini.

1 elämänohje

90-vuotiaana kuollut äitini on idolini. Hän aina muistutti, että ei ole mitään niin pahaa, jottei olisi jotain hyvääkin. Vaikka äidin elämä oli erittäin kova, hän säilytti hersyvän huumorintajunsa. Se on paras lahja, jonka olen häneltä saanut.

2 lasta

Olin 40-vuotias, kun tulin äidiksi. Ymmärrys siitä, että tämä arpa olisi voinut mennä ohi, toi pohjattoman kiitollisuuden. Kaksoset ovat elämäni tärkein asia.

Työssäni olen nähnyt, miten ratkaiseva lähtökohta on, tunteeko ihminen olevansa rakastettu vai hakeeko hän jatkuvasti hyväksyntää ja pelkää hylkäämistä. Olen ollut ja olen yhä paljon lasteni kanssa. Tapahtuupa heille myöhemmin mitä tahansa, toivon, että yksi asia on ja pysyy: rakkaus, joka kannattelee.

Minulla ei juuri ole ollut tukiverkkoja.

Erosin avomiehestäni, kun lapsemme olivat pieniä. Työn ja perheen yhdistäminen voi poliitikkojen hokeman mukaisesti olla helppoa, jos tukiverkot ovat kunnossa. Minulla niitä ei juuri ole ollut.

3 ruokalajia

Vietin lapsuuteni hevosten kanssa ja raviratojen tallialueilla, ja onnistuin luistamaan kotitalousvelvoitteista. Yli-opistoon mennessäni en ollut ikinä keittänyt edes perunoita. Kun lapset syntyivät, osasin kokata vain eksoottisia juhlaruokia.

Oli pakko nöyrtyä ja opetella tekemään makaronilaatikkoa, sosekeittoa ja jauhelihakastiketta. Alku oli hankalaa, mutta uteliaisuuteni ansiosta aloin innostua. Ihmisen matka kohdusta hautaan on löytöretki itseen. En tiennyt, minkä kokin maailma oli minussa menettää, ennen kuin älysin ottaa kykyni käyttöön. Nyt olen melkoinen kotitaloushirmu ja intohimoinen ruuanlaittaja. En juuri piittaa resepteistä, vaan sävellän omiani. Hyvin toimii.

Kenestä tahansa voi tulla kohtuullinen remonttireiska.

25 vuotta

Asumme historiaa tihkuvassa puutalossa, joka on rakennettu 1915. Kunnioitan kotini koristeellisuutta ja kauneutta sekä ammattilaisen kädenjälkeä. Isäni oli koristepuuseppä ja äitikin käsityöihminen. Vanhemmiten kiinnostukseni käsillä tekemiseen on lisääntynyt. Olen oppinut, että kenestä tahansa voi tulla kohtuullinen remonttireiska, kun vain ryhtyy rapsuttamaan ja kittaamaan. Onnistuminen on tuonut yhdenlaista itsevarmuutta. Toisaalta talo on taannut sen, etten ole viettänyt lokoisia kesälomia.

Yksi suurimmista lahjakkuuksistani on nukahtamisen taito.

8 Telvis-palkintoa

Arvostan suuresti saamaani tunnustusta. Etenkin katsojien kiitos lämmittää. Aiemmat ohjelmani on lopetettu, mutta palautteen perusteella katsojat tuntuvat kaipaavan keskusteluja. Aloitin juuri Anne Flinkkilän kanssa ohjelman, jossa kohtaamme ja törmäytämme erilaisia ihmisiä. Toivottavasti pystymme rikkomaan kuplia.

4 sekuntia

Yksi suurimmista lahjakkuuksistani on nukahtamisen taito. En yleensä menetä yöuniani omien vaikeuksieni tai toisten kohtaloiden vuoksi. Osaan aika hyvin erottaa ponnistelun ja levon. Toivon, ettei vanheneminen vie lahjaani.

Öisin murehtimisen sijaan käyn päivisin paljon sisäisiä keskusteluja, mietin ihmisten kohtaloita ja syntyjä syviä.

Maarit Tastula

Syntynyt Jouluaattona 1961 Kaarlelassa, joka on nykyisin Kokkolaa.

Asuu Tampereella.

Työ Televisiotoimittaja Yleisradiossa.

Perhe Kaksi lasta.

Harrastukset Kirjat, elokuvat ja pilates.

Ajankohtaista Keskusteluohjelma Flinkkilä&Tastula Yle TV1:ssä.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 2/2018.

Elämänlanka

Maarit on tosi onnekas saadessaan tuossa iässä tuplapotin. Itse en luottanut noin hyvään tuuriin, vaan aloitin lasten teon nuorena taatakseni itselleni jälkikasvun. Olin jo toki vielä nuorehko, kun lapset lensivät pesästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla