Hannes Suominen on hurmannut televisionkatsojat Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.
Hannes Suominen on hurmannut televisionkatsojat Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Näyttelijä Hannes Suominen, 37, teki elämänsä roolin Tuntemattoman sotilaan Vanhalana. Rakkaus näyttelemisen syttyi jo nuorena. Tärkeä osa siinä oli kodilla ja varsinkin isoveljellä. Minun numeroni -juttusarjassa Hannes kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

2 sankariroolia

Elokuvat Tuntematon sotilas ja jääkiekon maailmanmestaruudesta kertova 95 saivat ensi-iltansa samana itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Edellisessä esitin Vanhalaa ja jälkimmäisessä maalivahti Jarmo Myllystä. Molemmat elokuvat kertovat tiiviin miesporukan näkökulmasta samanlaista tarinaa kansakunnan yhdistymisestä. Molemmissa esiin nousevat sankarilliset hahmot, joissa kiteytyvät suomalainen sisu ja sitkeys.

Sekä sotakoettelemukset että joukkuelajin kauan odotettu maailmanmestaruus loivat me-henkeä. Sen tunsi myös työryhmien sisällä. MM-kullassa oli jotain lajia ja itse tapahtumaa suurempaa. Siitä kertoo, etteivät kaikki Kauppatorille rynnänneet suinkaan olleet jääkiekkofaneja.

Laihduin kuusi kiloa.

6 kiloa

Valmistauduin Tuntemattoman kuvauksiin kolmen kuukauden treeniohjelmalla ammattilaisten ohjauksessa. Siihen kuului kuntoa, liikkuvuutta ja voimaa parantavia harjoitteita. Lisäksi juoksin, pelasin sählyä ja pyöräilin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhalasta sanotaan kirjassa, että hän on ”ylen sankia priha”. Se tarkoittaa, että hän on porukan pullein. Ajattelimme kuitenkin, ettei sota-ajan pullea tarkoita tämän päivän pulleata. Vanhala on korkeintaan pyöreäkasvoinen verrattuna muihin. Sitä haimme, ja laihduin kuusi kiloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmennuksesta jäivät arkeeni lenkkeily ja ymmärrys siitä, mikä on syvien vatsalihasten ja keskivartalon tuen merkitys kehonhallinnassa. Siitä on ollut hyötyä Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa.

Teatteri on paikka, jossa oikeasti oppii näyttelemään.

14 vuotta

Valmistuin Teatterikorkeakoulusta 2004 ja jäin freelanceriksi. Työtilanteet ovat vaihdelleet, ja on pitänyt vain luottaa siihen, että aktiiviselle kyllä löytyy hommia. Agentuurini auttaa elokuvaroolien löytämisessä ja välittää ulkomailta tulevia yhteydenottoja, mutta näytelmäproduktioihin täytyy hakeutua itse.

Näiden 14 vuoden aikana olen esiintynyt eniten teatterin lavalla. Vaikka lajit ruokkivat toisiaan, teatteri on mielestäni paikka, jossa oikeasti oppii näyttelemään. Harjoitusajat ja esitysjaksot ovat pitkiä, kun taas kamerahommat ovat yleensä tosi nopeita pistokeikkoja. Muutaman kerran harjoitellaan ja sitten pannaan purkkiin.

Olemme paljon tekemisissä, koska työskentelemme samalla alalla.

1 veli

Synnyinkaupungissani Salossa toimii Teatteri Provinssi, jota pyörittävät vanhempani Seppo ja Ritva sekä isoveljeni Joonas. Kävimme aina koko perheen voimin katsomassa esityksiä, ja sitä kautta teatterikärpänen puraisi minuakin.

Joonas aloitti harrastuksen ensimmäisenä, ja minä seurasin perässä. Ensimmäinen näytelmäni taisi olla Muumipappa ja meri, jossa esitin mörköä. Olin silloin ­varmaan 12-vuotias.

Joonas on minua neljä ja puoli vuotta vanhempi, ja olen aina katsonut häntä vähän ylöspäin. Olemme paljon tekemisissä, koska työskentelemme samalla alalla. Olen ollut hänen ohjauksessaankin. Hänellä on hyvä hahmotuskyky ja rytmitaju sekä vahva komediallinen ajattelu. Hän on kome­dioissa elementissään, niin kuin minäkin.

Kymmenen minuuttia ennen lavalle menoa vetäydyn omiin oloihini.

10 minuuttia

Roolin luonteesta ja sen asettamista vaatimuksista riippuu, pitääkö ennen esitystä verrytellä vai keskittyä. Esimerkiksi nyt kun näyttelen Turun kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta -produktiossa hobittia, valmistaudun venyttelemällä, hyppimällä ja tekemällä punnerruksia, jotta saan pienen hien pintaan.

Kymmenen minuuttia ennen lavalle menoa vetäydyn omiin oloihini. On kollegoita, jotka puhua pulputtavat, mutta itse tykkään olla rauhassa. En pohdi repliikkejä, vaan pyrin tyhjentämään mielen. Lavalla kaikki tulee sitten selkärangasta.

Minulla on ystäväni rakentama yksivaihteinen pyörä.

50 kilometriä

Pyöräilen mahdollisimman paljon hyötyliikuntamielessä. Polkupyörä on paras kulkuväline kaupungissa, nopein alle seitsemän kilometrin matkalla.

Minulla on ystäväni rakentama yksivaihteinen pyörä, niin sanottu sinkula. Vihreä runko on vanha ja neuvostovalmisteinen, mutta hyvin kevyt. Pisin matka, jonka olen sillä polkenut, vei Helsingistä Porvooseen, 50 kilometriä.

Hannes Suominen

Syntynyt 9.10.1981 ­Salossa, asuu Helsingissä.

Työ Näyttelijä.

Tehnyt lukuisia rooleja niin elokuvissa, tv-sarjoissa kuin teatterissa.

Perhe Isä, äiti ja isoveli.

Ajankohtaista Yksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kilpailijoista.

Vierailee Turun kaupunginteatterin näytelmässä Taru sormusten herrassa. Mukana Sketsijengi-show’ssa, joka saa ensi-iltansa 18.1.2019 ­Linnanmäen Peacock-teatterissa.

Juttu on julkaistu myös ET-lehden numerossa 21/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla