Kirjailija Heli Laaksonen, 47, tykkää villasukista ja porkkanalaatikosta ja lukee kymmentä kirjaa yhtä aikaa. Minun numeroni -juttusarjassa  tuttu kasvo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

2 vesipistettä

Kotini on 1870-luvulla rakennettu vanha maalaistalo, jonka sielua minä ja avomieheni Miika olemme muuttaneet mahdollisimman vähän.

Meillä on esimerkiksi vain ulkohuussi. Suihku ja pesukonekin ovat pihasaunassa. Ylellisyytemme on lämmin vesi, joka pulputtaa porakaivosta boilerin kautta keittiön ja hampaidenpesukopin kraanoihin.

4 suosikkieinestä

En ole mikään huushollaaja, keittiötyöt ovat minusta unettavia. Menen siitä mistä aita on matalin, ja meillä syödään hyvillä mielin kaupan eineksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piilotin mikron vanhaan puukaappiin.

Suosikkini ovat feta-pinaattipasta, makaronilaatikko, lohikiusaus ja porkkanalaatikko, jota nautin läpi vuoden. Mikro on kovalla käytöllä. Olen piilottanut sen keittiön puukaappiin, koska se ei yhtään sovi keittiön tyyliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

40 villasukat

Ovensuussa on pärekorillinen kaiken kokoisia villasukkia vieraitakin varten. On lapsen sukkia ja metrin mittaisia miehen sukkia. En osaa kutoa, mutta saan sukkia lukijoiltani ja myös ostan niitä.

Lattiat ovat kylmät varsinkin talvella, jolloin puen kolmetkin villasukat päällekkäin. Talvisin lämmitän leivinuunia joitakin kertoja viikossa, mutta puuhellassa on ikuinen tuli. Siinäkin tulee lämmin, kun heittää klapeja uuniin.

Vetoisan tuvan lämpötila on 18 asteen tuntumassa, mutta ihmiselle kasvaa tottumus pitää siitä. Ja aina voi siirtyä uuninkylkeen lämmittelemään.

24 000 sometykkääjää

Minulla ei ole koskaan ollut näin paljon someseuraajia ja toisaalta näin vähän oikean kirjan lukijoita ja ostajia.

Moni suhtautuu kirjoihin kuin ongelmajätteeseen, vaikka kirja on ihana keidas lukijalleen. Kirjan ostajat mahdollistavat suomalaisen kielen ja kulttuurin kehityksen. Pelkkä peukutus tuo elannon vain jättifirmoille.

Moni suhtautuu kirjoihin kuin ongelmajätteeseen.

Facebook-sivuni on kuin oma paikallislehteni, johon pitää kirjoittaa hauskasti, jotta ihmiset viitsivät käydä siellä. Toisaalta toivoisin, että he tekisivät muutakin kuin olisivat netissä. Kyl o ristiriitast!

12 mekkoa

Teetän laitilalaisella luotto-ompelijallani Tarja Nordmanilla napakoita mekkoja ja liivihameita. Usein valitsen kankaan keittiöverhopinkasta. Yhden mekonTarja ompeli vanhasta 60-luvun verhosta.

Teetän hänellä myös kääntöhameita, jotka ommellaan niin, että niitä voi käyttää molemmin puolin. Reissussa on kätevää, kun yhdestä hameesta saa kaksi asua.

Teettäminen ei ole niin kallista kuin luulisi. Mieluisan omaan kroppaan sopivan mekon saa alle sadalla eurolla.

3 metriä pöytää

Kotini käytetyin huone on iso tupa, jonka kolmimetrisen pöydän ääressä luen, kirjoitan, meikkaan, maalaan ja syön. Siihen kerääntyy myös lehti- ja tavararöykkiöitä, sillä minulle tulee kuusi sanomalehteä.

Pöydällä on myös kolmiosainen Nykysuomen sanakirja, jota käytän lähes päivittäin. Minulla on niitä kolme settiä eri huoneisiin sijoitettuina.

2 500 kirjaa

Minulla on noin 2500 kirjaa, ja mieheni tekemiä kirjahyllyjäkin on monta. Luen iltaisin aina sängyssä, mutta joskus on hienoa aloittaa aamukin kirjalla.

Jos lukee runoja, ajatukset syöksyvät ihan eri suuntaan kuin sanomalehden ääressä. Minulla on yhtä aikaa kymmenen kirjaa kesken, koska lukuhaluni vaihtelevat. Parhaillaan luen Johanna Venhon Ensimmäistä naista, joka kertoo vivahteikkaasti Sylvi Kekkosen elämästä.

Juttu on julkaistu aiemmin ET-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla