Vaikka Juhana Piha, 59, potee itse epävarmuutta naisten seurassa, hän on auttanut tuhansia miehiä seksiongelmissa. "Aina kun hoidan miestä, hoidan myös rakkaussuhdetta."

Pieni penis seisoo ylväänä työpöydällä. Myös seinällä olevassa julisteessa on miehen sukuelin. Muuten vastaanottohuone on kalpea ja persoonaton.

Tähän turkulaisen lääkäriaseman sivukäytävän päässä olevaan huoneeseen jonotetaan jopa kuukausia. Syy suosioon on työpöydän ääressä istuva kohta kuusikymppinen mies. 

Pieni penis seisoo ylväänä pöydällä.

Juhana Piha on hoitanut suomalaismiesten seksuaalihäiriöitä neljännesvuosisadan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alamme jutella. Juhana kiemurtelee tuolissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen ujo enkä viihdy tilaisuuksissa, joissa pitää rupatella vieraiden kanssa. Sellaisessa olen ollut aina huono.

Se on helppo uskoa, sillä itsestään puhuessaan Juhana tuijottaa kattoa tai lattiaa, mutta ei vahingossakaan vilkaise kuuntelijaa silmiin. Puhe alkaa sujua vasta, kun aiheena on lääketiede.

Olen ujo enkä viihdy rupattelemassa vieraille.

Miten ihmeessä tuhannet miehet ovat päätyneet juuri Juhanan vastaanotolle? Vastausta varten pitää ymmärtää nuoren Juhanan piinaa perhekutsuilla ja äkillistä tehtävää mitata peniksen verenpaine.

Perheen perässä

Juhanan isoveli halusi filosofiksi, mutta päätyi lastenpsykiatrian professoriksi. Isosisko huomasi, että lääkäriopiskelijat järjestivät hyviä juhlia, joten hänkin päätti hakea sinne.

Kun polku oli aurattu auki, lääketiede kutsui myös perheen kahta nuorinta lasta.

– Olin kotikissa ja halusin olla lähellä perhettä. Lääkis oli Turussa ja siksikin helppo valinta.

Olin nuorena kotikissa.

Juhana erikoistui kliiniseen fysiologiaan. Väitöskirjassaan vuonna 1988 hän määritteli sydämen- ja verenkiertoelimistön säätelyn väestötason viitearvot, jotka ovat yhä käytössä.

Pelottavat tytöt

Nuorena Juhana oli hiljaa, kun kaverit kertoivat seksijuttuja. Hänellä ei ollut niistä kokemuksia, ja jätkäporukoissa oli muutenkin vaikea olla. Hän oli mieluiten yhden hyvän kaverin kanssa tai yksin.

– Teininä minulle oli kamalaa kidutusta, jos jouduin puhumaan tytölle. Oli kauheaa, kun vanhemmilleni tuli vieraita, joilla oli suunnilleen ikäiseni tytär. Jouduin istumaan tytön kanssa samassa huoneessa koko illan. En toivonut mitään muuta kuin illan loppumista mahdollisimman pian.

Oli kidutusta, jos jouduin puhumaan tytöille.

Juhana pakeni tyttöjä metsään. Hän vietti valtavasti aikaa luonnossa lintuja tarkkaillen. Enimmillään linturetkipäiviä oli 250 vuodessa.

– Sitä jatkui 20-vuotiaaksi. Sitten tapasin naisen, jonka kanssa menin 23-vuotiaana opiskelijana naimisiin ja sain neljä lasta.

Naisten seurassa Juhana on usein vieläkin epävarma. Jos vastaanotolle on joskus tulossa nainen, hän on hermostunut jo etukäteen.

Professoripolulla

Tohtoriksi valmistumisen jälkeen Juhana oli astunut tukevasti perinteiselle professoripolulle. Väitöskirja herätti huomiota tiedemaailmassa ja sitä siteerattiin laajalti eri tiedejulkaisuissa.

– Olin valinnan edessä: jatkanko yliopistomaailmassa vai keskitynkö potilastyöhön. Koska kotona oli kolme pientä lasta ja minun piti varmistaa perheen elanto, päädyin jälkimmäiseen.

Täällä on potilas, jolle pitäisi tehdä peniksen verenpainemittaus.

Työpaikka Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen fysiologian laitoksella muutti Juhanan elämän suunnan.

– Yhtenä päivänä hoitaja huikkasi, että täällä on potilas, jolle pitäisi tehdä peniksen verenpainemittaus. Menin melkein paniikkiin. Eihän minulla ollut mitään tietoa, miten sellainen tehdään. Onneksi kokeneempi hoitaja opasti minua, ja sain työn tehtyä.

Mittaus herätti Juhanan mielenkiinnon. Hänelle selvisi, että laitoksella hoidettiin vuosittain vain noin viittä erektiohäiriöistä kärsivää potilasta.

– Mietin, että voiko vaiva olla noin harvinainen.

Asiaan perehtyminen paljasti, että erektiovaivat olivat Suomessa pahasti alidiagnosoituja.

– Olin miettinyt, mitä teen isona. Päätin, että alan seksuaalilääketieteen asiantuntijaksi.

Penis tutuksi

Juhana luki kaiken, mitä peniksen verenkiertohäiriöstä käsiinsä sai. Selvisi, että peniksen verenpainemittaus on koko lailla turha toimenpide. Kun tietoa oli riittävästi, hän perusti oman yrityksen. Päivätöitään Juhana ei uskaltanut jättää, vaan ajatteli pitää omaa vastaanottoaan päivän viikossa.

– Laitoin pikkuilmoituksen kaupunkilehteen. Sen jälkeen vastaanotolle oli kuukauden jono. Olin lukenut aiheesta valtavasti, mutta käytännön työ oli ihan muuta. Potilaiden tullessa piti sitten vain esittää asiantuntijaa.

Ensimmäisen mainoksen jälkeen vastaanotolle oli kuukauden jono.

Potilastyössä Juhanalle paljastui, että seksuaaliongelmien hoitaminen on paljon kokonaisvaltaisempi asia kuin vain verenkiertohäiriöiden diagnosointi. Hän laajensi tutkimustoimintaansa ja opiskeli lisää, jotta osaisi hoitaa potilaitaan niin hyvin kuin mahdollista. Työ kantoi hedelmää.

– Laskin joskus, että kahdeksan prosenttia turkulaismiehistä on käynyt vastaanotollani.

Nopeasti kävi selville, että miehet halusivat vastaanotolle muuallakin kuin Turussa. Yritys laajeni, ja parhaimmillaan se toimi seitsemässä kaupungissa. Juhana koulutti itselleen uusia kollegoita.

Lähes joka kymmenes turkulaismies on käynyt vastaanotollani.

– Joka paikassa oli potilaita niin paljon kuin pystyimme ottamaan vastaan.

Yletön työmäärä alkoi vaatia veronsa, joten 2000-luvun alussa Juhana myi yrityksensä Mehiläiselle ja keskittyi vastaanottoihinsa Turussa ja Helsingissä.

Mies miehelle

Potilaiden mukaan Juhanalle on helppo puhua, koska hän on nähnyt jo kaiken.

– Sekin vaikuttaa, että olen mies. Pystyn samaistumaan useimpien tarinoihin ihan omakohtaisen kokemuksenkin kautta. Ja ehkä miehen on helpompi puhua toiselle miehelle, miesten kielellä.

Juhana korostaa myös sanattoman viestinnän merkitystä ja heiluttaa rannettaan tavalla, jonka jokainen mies tajuaa heti viittaavan itsetyydytykseen.

Vuosien varrella on syntynyt tuhansittain pitkiä ja luottamuksellisia potilassuhteita.

– Jotkut tulevat ulkomailta asti. Kyllä siinä tuntee vastuun painavan.

Miehen mitta

Erektiohäiriö on arka asia. Miehet hakeutuvat hoitoon keskimäärin viiden vuoden kuluttua oireiden alkamisesta.

– Siinä ajassa ehtii romuttua sekä itsetunto että parisuhde – joillakin jopa työura.

Ikä tekee useimmille miehille hyvää. Suorituskeskeisyys vähenee, samalla kumppanin nautinnon ja kokonaisuuden merkitys kasvavat.

Osalle ikääntymisen hyväksyminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Silloin lääkärin tehtävänä on todeta, että se mihin ennen pystyi, ei enää ole mahdollista.

– Välillä on pakko sanoa, että et ole enää nuori mies. Se pitää vain ymmärtää.

Useimmille miehille ikääntyminen tekee hyvää.

Keski-iässä naisten seksuaaliset halut kasvavat ja miesten vähenevät. Jos ennen mies halusi seksiä neljä kertaa viikossa ja nainen kerran, tilanne voi vaihtua päinvastaiseksi. Se vaatii molemmilta uudenlaista suhtautumista.

– Vanhemmilla sukupolvilla seksuaalisuusvalistus on usein ollut vähäistä, ja asiaan liittyy paljon häveliäisyyttä. Kun ikää tulee, seksiin valmistautuminen vaatii fyysistä stimulaatiota. Olen kymmeniä kertoja määrännyt erektiolääkettä, vaikka oikea hoito olisi esimerkiksi suuseksi kerran viikossa.

Kun vielä 90-luvulla valtaosa potilaista tuli hoitoon erektiohäiriöiden takia, nyt yleisin syy on matala testosteronitaso.

Monet hakeutuvat hoitoon usein aivan liian myöhään.

Usein potilas on jatkuvasti väsynyt eikä oikein mikään tunnu kiinnostavan. Osalla oireet painottuvat fyysiseen jaksamiseen, toisilla loppuu henkinen puhti. Seksiongelmiakin voi tulla. Pahimmillaan potilaalla voi olla kaikkia oireita.

– Sitten vaimo alkaa ihmetellä miehen saamattomuutta, ärtyisyyttä ja haluttomuutta. Aina kun hoidan miestä, hoidan myös mahdollista parisuhdetta. Jos mies ei jaksa viiteen vuoteen kuin löhötä ja juoda kaljaa, niin onhan se puolisolle kova paikka.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan ET-lehden numerosta 23/2019.

Juhana Piha

  • Syntynyt 1960 Helsingissä. Asuu Turussa.
  • Puoliso Pia Piha, neljä omaa lasta ja neljä lastenlasta sekä neljä Pian lasta ja yksi lapsenlapsi.
  • Dosentti, erikoislääkäri, seksuaalilääketieteen asiantuntija, kliininen seksologi ja yrittäjä.
  • Harrastuksina lintujen tarkkailu ja asuntovaunuilu.
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Lääkäri suosittelee suuseksiä miehille, mutta ajatteleeko kyseinen lääkäri että kun tämän "reseptin" kanssa ukko tulee kotiin ja alkaa vaatimaan hoitotoimenpiteitä vaimolta niin miten vaimo siihen suhtautuu. Siispä, kunhan mies saa tyydytyksensä, naisista viis.

Kyllä mies osaa antaa miehelle suuseksiä yhtä hyvin kuin naisellekin. Ei siinä veri roisku eikä naista tarvita.

Vierailija

Lääkäri suosittelee suuseksiä miehille, mutta ajatteleeko kyseinen lääkäri että kun tämän "reseptin" kanssa ukko tulee kotiin ja alkaa vaatimaan hoitotoimenpiteitä vaimolta niin miten vaimo siihen suhtautuu. Siispä, kunhan mies saa tyydytyksensä, naisista viis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla