Erektiohäiriö on miehelle vaikea paikka, ja häpeä pitkittää lääkäriin hakeutumista. Vaiva on tavallinen ja sitä voidaan hoitaa.

Erektiohäiriö on paha paikka. Se hävettää, nolottaa, turhauttaa. Vaikka muu kroppa päästä varpaisiin haluaisi rakastella, yksi kehonosa tekee tenän. Epäonnistumisen pelko voi jäädä jäytämään. Mitä, jos näin käy uudestaan?

Satunnaisesti kenellä tahansa voi lopahtaa tai olla seisomatta, muistuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Kero.

Erektiohäiriö merkitsee kyvyttömyyttä saada tai ylläpitää erektio tyydyttävän sukupuoliyhdynnän onnistumiseksi. Mies ei kiihottuneenakaan saa erektiota tai se lopahtaa ennen yhdyntää tai sen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Psykologiset tekijät ovat käytännössä aina mukana.

Erektiohäiriötä pidettiin 40 vuotta sitten psyykkisenä sairautena, mutta nykyään tiedetään, että syyt ovat moninaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Taustalla on monimutkainen säätelyjärjestelmä, joka häiriintyy herkästi, Kero sanoo.

Ongelma voi johtua fyysisistä tai psyykkisistä sairauksista, lääkkeistä tai elintavoista. Esimerkiksi ahdistukseen, masennukseen, diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja neurologisiin sairauksiin voi liittyä erektiovaikeuksia. Verenpaine- ja psyykenlääkkeet voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Tupakointi, ylipaino, alkoholin suurkulutus ja huono fyysinen kunto heikentävät potenssia. Myös stressi tai parisuhteen ongelmat voivat vaikuttaa.

– Psykologiset tekijät ovat käytännössä aina mukana. Vaikka ­häiriön taustalla olisi fyysinen sairaus, siihen liittyy usein suorituspainetta ja epäonnistumisen pelkoa, Kero sanoo.

Erektiolääkkeet kuuluvat eniten väärennettyihin lääkkeisiin.

Tärkeä terveystarkastus

Jonkinasteisia erektio-ongelmia on noin kolmasosalla 50–70-vuotiaista miehistä. Kuitenkin vain pieni osa hakee lääkärin apua. Sen sijaan moni tilaa erektiolääkkeitä, tai erektiolääkkeiksi luulemiaan tuotteita, epämääräisistä verkkoapteekeista.

– Sitä ei pidä tehdä. Erektiolääkkeet kuuluvat eniten väärennettyihin lääkkeisiin ja voivat hämäriltä sivuilta tilattuna sisältää ihan mitä vain, Kero tähdentää.

Moni kokee erektio-ongelman häpeälliseksi ja sen puheeksi ottamisen vaikeaksi. Lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua rohkeasti, jos vaiva toistuu ja häiritsee elämää.

Ongelmaan löydetään usein apu.

– Puhuminen asiansa osaavan lääkärin kanssa on mutkatonta ja ongelmaan löydetään usein apu, Kero kannustaa.

Ennen kuin hoito voidaan aloittaa, on selvitettävä erektiohäiriön mahdolliset syyt ja potilaan terveydentila. Erektiohäiriö voi olla oire alkavasta valtimotaudista: pienet penisvaltimot tukkeutuvat ennen suurempia valtimoita.

– Usein jo potilaan huolellinen haastattelu antaa viitteitä häiriön luonteesta ja syistä.

Keskustelun ohella lääkäri tekee tarkastuksen ja tunnustelee muun muassa eturauhasen. Kolesteroliarvot ja verensokeri on hyvä tarkistaa, tarvittaessa myös testosteroni, kilpirauhasarvot ja verenkuva.

Puhetta tarvitaan lisäksi

Erektiohäiriön hoitoa ovat myös hyvät elämäntavat ja mahdollisten perussairauksien hyvä hoito. Lääkkeissä ensimmäinen vaihtoehto ovat tablettimuotoiset erektiohäiriölääkkeet.

Tavallisimmin hoito aloitetaan PDE5-estäjillä, kuten sildenafiililla tai tadalafiililla.

– Tavallisimmin hoito aloitetaan PDE5-estäjillä, kuten sildenafiililla tai tadalafiililla. Suurin osa saa niistä avun, Kero kertoo.

Erektiopillerit parantavat siittimen paisuvaiskudoksen verenkiertoa ja vahvistavat erektiota. Lääke otetaan noin puoli tuntia ennen yhdyntää. Lisäksi tarvitaan seksuaalinen kiihottuminen.

Erektiolääkkeet ovat reseptilääkkeitä, joiden käytöstä sovitaan lääkärin kanssa. Tietyt sydän- ja silmäsairaudet, maksan vajaatoiminta tai muu lääkitys voivat estää niiden käytön.

– Vaikeammissa erektiohäiriöissä voidaan käyttää virtsaputken suulle laitettavaa tai peniksen paisuvaiskudokseen pistettävää lääkettä.

Erektiohäiriö voi rasittaa parisuhdetta, etenkin jos siitä ei puhuta.

Jos erektiohäiriön syynä ovat psyykkiset tekijät tai parisuhdeongelmat, kannattaa hakeutua seksuaaliterapeutin juttusille.

– Epäonnistuminen yhdynnässä on miehen itsetunnolle usein melkoinen kolaus. Yhdestäkin kerrasta voi seurata kierre, jota epäonnistumisen pelko ylläpitää. Erektiohäiriö voi rasittaa parisuhdetta, etenkin jos siitä ei puhuta.

Jos mies sulkeutuu, nainen alkaa helposti etsiä syytä itsestään. Jos asioita ei selvitetä, ne alkavat vaikuttaa kaikkeen.

On tärkeää olla salliva itseä ja toista kohtaan.

– Tärkeää on avata epäonnistumisen verho ja olla salliva itseä ja toista kohtaan. Asia kannattaa lausua julki: Nyt kävi näin, mitäs tehtäisiin? Ei se mitään, kokeillaan ensi kerralla uudestaan, Kero sanoo.

Myös kumppani voi ottaa asian lempeästi puheeksi. Hyvä kumppani osaa tässäkin tilanteessa ymmärtää ja tukea.

Nämäkin hoitavat

  1. Tumppaa tupakka. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja lisää erektio­häiriön riskin kaksinkertaiseksi verrattuna tupakoimattomiin.
  2. Käytä alkoholia enintään kohtuullisesti. Runsas alkoholinkäyttö voi aiheuttaa hermoratavaurioita, laskea testosteronin määrää, heikentää potenssia ja vähentää haluja.
  3. Liiku säännöllisesti. Liikunta parantaa sydämen ja verisuonten kuntoa ja vaikuttaa sitä kautta erektioon.
  4. Vältä ylipainoa. Ylipaino heikentää lantion alueen verenkiertoa ja voi laskea elimistön mieshormonitasoa.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2018

Lue myös:

 

 

pekka_ö

Tuttu ongelma! Suosittelen pistoslääkettä Caverject Dual. Viagra (tai vastaava) ei auta jännitykseen. Pistoslääke aiheuttaa varman erektion, vaikka kuinka jännittäisi. Eikä pistämistä tarvitse pelätä. Paisuvaiskudoksessa ei ole tuntoa! Ihon lävistäminen tuntuu vähemmän kuin hyttysen pistos. Puhun usean vuoden kokemuksella ja suosittelen pistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla