
Pitääkö haluttaa? Onneksi nautintoa voi antaa ja saada monin tavoin yhdynnän lisäksi, kertoo seksuaaliterapeutti Sari Mäki. Hän vastaa nyt kahdeksaan ongelmaan, jotka rassaavat eniten petipuuhissa.
-
1. Mistä erektiohäiriöt ikääntyessä johtuvat?
Vanhemmalla miehellä menee erektion aikaan saamiseen aiempaa pidempään, erektiokulma pienenee ja penis tarvitsee voimakkaampaa kosketusta kuin aikaisemmin. Erektio vaatii toimiakseen hyvän verenkierron, paisuvaiskudosten toimintaa, hormonitoimintaa, kiihottumista ja seksuaalista halua.
-
2. Miten paljon elintavoilla ja lääkityksellä on merkitystä?
Paljonkin. Ikää enemmän erektioon vaikuttavat elintavat, sairaudet ja lääkitykset. Vaikka miehen hormonitoiminta hidastuukin vuosien karttuessa, testosteroniarvot laskevat aika hitaasti.
Erektiohäiriö voi olla merkki alkavasta diabeteksesta tai sydänsairaudesta, ja siksi häiriöstä on hyvä puhua avoimesti lääkärin vastaanotolla.
Silloin lääkäri voi arvioida miehen terveyttä kokonaisuutena. Myös stressi ja parisuhdeongelmat lisäävät erektiohäiriöiden mahdollisuutta.
-
3. Miten häiriötä voi hoitaa?
Hyviä hoitoja ovat erektiorengas, erektiopumppu ja lääkkeet. Yleensä myös avoin keskustelu kumppanin kanssa auttaa suorituspaineisiin. Silloin kun asioista ei puhuta ja suhteessa olevaa läheisyyttäkin aletaan vältellä, syntyy helposti eripuraa ja väärinymmärryksiä.
Yhdyntä on vain pieni osa seksiä. On monta tapaa tuottaa seksuaalista nautintoa: suuseksi, käsin hyväily liukuvoiteen avulla, välineiden käyttö yhdessä. Näillä voi olla positiivinen vaikutus erektioonkin. Omassa ja kumppanin nautinnossa kannattaa siis ottaa kaikki keinot käyttöön.
Halun vaihtelu on normaalia.
-
4. Miksi naisen limakalvot kuivuvat?
Siksi, että vaihdevuosissa munasarjojen estrogeenituotanto vähenee. Limakalvot paitsi kuivuvat, myös ohenevat. Jos naisella on muita elämänlaatuun voimakkaasti vaikuttavia vaihdevuosimuutoksia, kannattaa lääkärin kanssa pohtia, voisiko oireita hoitaa estrogeenilla. Nainen voi toki itsekin lievittää oireita hyvillä elintavoilla.
-
5. Miten kuivia limakalvoja voi hoitaa?
Liukuvoiteen käyttö seksissä on ehdottomasti paras hoito limakalvoille ja antaa myös nautintoa, niin itselle kuin kumppanillekin. Hoito on tärkeää, muuten seksi sattuu ja tulehdusten riski kasvaa.
-
6. Miksi seksi ei huvita?
Seksuaalinen halu vaihtelee ihmisen elämän aikana. Siihen vaikuttavat esimerkiksi parisuhde, stressi, hormonaaliset muutokset, sairaudet ja lääkitykset. Halun vaihtelu kuuluu normaaliin elämään, eikä aina tarvitse haluttaa.
Nainen, liukuvoide on hyvä juttu.
-
7. Miten kumppanin haluun voi vaikuttaa?
Parisuhteesta ja seksiin liittyvistä asioista on hyvä puhua kumppanin kanssa. Läheisyydellä on haluun positiivinen vaikutus, sillä se lisää oksitosiinihormonin eritystä (samaa hormonia erittyy seksissä), mikä osaltaan lisää myös seksuaalista halua, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tunnetta. Muista antaa kumppanille positiivista palautetta. Kerro mitä toivot häneltä lisää ja mihin asioihin olet itse valmis panostamaan.
Haluun voi vaikuttaa myös yhteisillä harrastuksilla, toisen toiveita kuulemalla, panostamalla läheisyyteen ja olemalla kiinnostunut kumppanin arjesta. Puhu kauniisti, sano, että rakastat.
-
8. Entä jos seksi vain tuntuu tylsältä?
Joskus haluttomuus voi olla seurausta siitä, etteivät seksuaaliset tarpeet täyty suhteessa tai seksi on alkanut tuntua tylsältä ja kaavoihin kangistuneelta.
Ole valmis panostamaan seksiin, mutta älä suhtaudu siihen liian vakavasti.
On lupa hullutella! Kokeilkaa välineitä ja liukuvoidetta seksin piristeenä, lukekaa eroottista kirjallisuutta, katsokaa eroottisia elokuvia ja olkaa valmiita nauttimaan toisistanne.
Seksissä on lupa hullutella!
Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki, RFSU