Pitääkö haluttaa? Onneksi nautintoa voi antaa ja saada monin tavoin yhdynnän lisäksi, kertoo seksuaaliterapeutti Sari Mäki. Hän vastaa nyt kahdeksaan ongelmaan, jotka rassaavat eniten petipuuhissa.

  • 1. Mistä erektiohäiriöt ikääntyessä johtuvat?

Vanhemmalla miehellä menee erektion aikaan saamiseen aiempaa pidempään, erektiokulma pienenee ja penis tarvitsee voimakkaampaa kosketusta kuin aikaisemmin. Erektio vaatii toimiakseen hyvän verenkierron, paisuvaiskudosten toimintaa, hormonitoimintaa, kiihottumista ja seksuaalista halua.

  • 2. Miten paljon elintavoilla ja lääkityksellä on ­merkitystä?

Paljonkin. Ikää enemmän erektioon vaikuttavat elintavat, sairaudet ja lääkitykset. Vaikka miehen hormonitoiminta hidastuukin vuosien karttuessa, testosteroniarvot laskevat aika hitaasti.
Erektiohäiriö voi olla merkki alkavasta diabeteksesta tai sydänsairaudesta, ja siksi häiriöstä on hyvä puhua avoimesti lääkärin vastaanotolla.
Silloin lääkäri voi arvioida miehen terveyttä kokonaisuutena. Myös stressi ja parisuhdeongelmat lisäävät erektiohäiriöiden mahdollisuutta.

  • 3. Miten häiriötä voi hoitaa?

Hyviä hoitoja ovat erektiorengas, erektiopumppu ja lääkkeet. Yleensä myös avoin keskustelu kumppanin kanssa auttaa suorituspaineisiin. Silloin kun asioista ei puhuta ja suhteessa olevaa läheisyyttäkin aletaan vältellä, syntyy helposti eripuraa ja väärinymmärryksiä.
Yhdyntä on vain pieni osa seksiä. On monta tapaa tuottaa seksuaalista nautintoa: suuseksi, käsin hyväily liukuvoiteen avulla, välineiden käyttö yhdessä. Näillä voi olla positiivinen vaikutus erektioonkin. Omassa ja kumppanin nautinnossa kannattaa siis ottaa kaikki keinot käyttöön.

Halun vaihtelu on normaalia.

  • 4. Miksi naisen limakalvot kuivuvat?

Siksi, että vaihdevuosissa munasarjojen estrogeenituotanto vähenee. Limakalvot paitsi kuivuvat, myös ohenevat. Jos naisella on muita elämänlaatuun voimakkaasti vaikuttavia vaihdevuosimuutoksia, kannattaa lääkärin kanssa pohtia, voisiko oireita hoitaa estrogeenilla. Nainen voi toki itsekin lievittää oireita hyvillä elintavoilla.

  • 5. Miten kuivia limakalvoja voi hoitaa?

Liukuvoiteen käyttö seksissä on ehdottomasti paras hoito limakalvoille ja antaa myös nautintoa, niin itselle kuin kumppanillekin. Hoito on tärkeää, muuten seksi sattuu ja tulehdusten riski kasvaa.

  • 6. Miksi seksi ei huvita?

Seksuaalinen halu vaihtelee ihmisen elämän aikana. Siihen vaikuttavat esimerkiksi parisuhde, stressi, hormonaaliset muutokset, sairaudet ja lääkitykset. Halun vaihtelu kuuluu normaaliin elämään, eikä aina tarvitse haluttaa.

Nainen, liukuvoide on hyvä juttu.

  • 7. Miten kumppanin haluun voi vaikuttaa?

Parisuhteesta ja seksiin liittyvistä asioista on hyvä puhua kumppanin kanssa. Läheisyydellä on haluun positiivinen vaikutus, sillä se lisää oksitosiinihormonin eritystä (samaa hormonia erittyy seksissä), mikä osaltaan lisää myös seksuaalista halua, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tunnetta. Muista antaa kumppanille positiivista palautetta. Kerro mitä toivot häneltä lisää ja mihin asioihin olet itse valmis panostamaan.
Haluun voi vaikuttaa myös yhteisillä harrastuksilla, toisen toiveita kuulemalla, panostamalla läheisyyteen ja olemalla kiinnostunut kumppanin arjesta. Puhu kauniisti, sano, että rakastat.

  • 8. Entä jos seksi vain tuntuu tylsältä?

Joskus haluttomuus voi olla seurausta siitä, etteivät seksuaaliset tarpeet täyty suhteessa tai seksi on alkanut tuntua tylsältä ja kaavoihin kangistuneelta.
Ole valmis panostamaan seksiin, mutta älä suhtaudu siihen liian vakavasti.
On lupa hullutella! Kokeilkaa välineitä ja liukuvoidetta seksin piristeenä, lukekaa eroottista kirjallisuutta, katsokaa eroottisia elokuvia ja olkaa valmiita nauttimaan toisistanne.

Seksissä on lupa hullutella!

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki, RFSU

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti