Espoon piispa Tapio Luoma on uusi arkkipiispa. ET kysyi Luomalta ja kilpakumppani Björn Vikströmiltä, mitä he ajattelevat vanhenemisesta ja keitä he pitävät esikuvinaan.

Espoon piispa Tapio Luoma on valittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uudeksi arkkipiispaksi. Hänen taakseen toisella kierroksella jäi Porvoon piispa Björn Vikström.

Kurikassa syntynyt Luoma on teologian tohtori ja aloitti Espoon hiippakunnan piispana vuonna 2012. Hänet valittiin vuoden papiksi vuonna 2000.

Luomaa pidetään myös ehdokkaista konservatiivisempana: hän muun muassa pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä, kun taas Vikström suhtautuu asiaan myönteisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luoma, 55, aloittaa arkkipiispana kesäkuun alussa, jolloin vuodesta 2010 arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen jää eläkkeelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ET kysyi kärkikaksikolta, miten he suhtautuvat vanhenemiseen ja mitä he muistavat omista isovanhemmistaan. Näin Luoma ja Vikström vastasivat:

Tapio Luoma, 55:

Mitä ajattelet vanhenemisesta?

´"Vanheneminen tuntuu minusta luonnolliselta. Ikä tuntuu tuovan mukanaan levollisuutta ja suhteellisuudentajua."

Kuka on esikuvasi arkkipiispana?

"Lapsuuteni ja nuoruuteni ajan arkkipiispa oli Martti Simojoki. Muistan hänen vahvan olemuksensa ja syvällisen hengellisen sanomansa."

Mitä muistat parhaiten omista isovanhemmistasi?

"Muistan lapsuudessani isoäitini kanssa yrittäneeni kerran sisälle kirkkoon, mutta ovet olivat lukossa. Pettymyksen tunne palaa mieleen vieläkin, mutta uudella yrittämällä sisäänpääsy onnistui. Myös toiset isovanhempani muistan paljon työtä tehneinä, vaatimattomina mutta lämpiminä ihmisinä."

Björn Vikström, 54:

Mitä ajattelet vanhenemisesta?

"Toivon, että oppisimme yhä paremmin arvostamaan elämänkokemusta ja viisautta. Nopeatempoisessa ja vaativassa työelämässä ihmisillä on taipumus menettää kosketuksensa historiaansa, kulttuuriinsa ja sukujuuriinsa. Mielestäni ihmiselle on tärkeää löytää paikkansa itseään suuremmassa kokonaisuudessa.

Raamatussa yhteisöä eli kirkkoa verrataan puuhun, jolla on monta oksaa. Tässä kokonaisuudessa meillä on erilaisia tehtäviä, ja toivon, että myös vanhempiin ikäluokkiin kuuluvat saisivat tuntea, että heillä on tärkeä paikka ja tehtävä yhteisöissäja yhteiskunnassa."

Kuka on esikuvasi arkkipiispana?

"Oma isäni John Vikström on läpi elämäni ollut minulle tärkeä esikuva, mutta arvostan myös suuresti esimerkiksi nykyisen arkkipiispan Kari Mäkisen ja hänen edeltäjänsä Jukka Paarman tapaa puolustaa heikommassa asemassa olevia yhteiskunnallisessa keskustelussa."

Mitä muistat parhaiten omista isovanhemmistasi?

"Äitini isä oli kotoisin Ahvenanmaalta. Hän opetti meille lastenlapsille veneiden käsittelyä ja kalastamista. Saimme kuulla tarinoita ihmisistä, jotka olivat eläneet alueen saarilla ennen vanhaan. Hän säilytti uteliaisuutensa läpi elämänsä: kävimme yhdessä saaristokipparin kurssin, kun minä olin teini-iässä ja hän päälle 70-vuotias."

lapatossu

Tapio on arkkipiispana ollut kiltisti hiljaa, mitä nyt kielsi ehtoollisen nuorilta ja kirkosta tuli parempi paikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla