Isonkyrön tyttö Tarja Rinta, 56, osallistui Haaveista totta -kisaan ja kertoi haaveilevansa oman käsityöalan yrityksen perustamisesta. Etsimme Tarjalle yhteistyökumppaneita, auttaviea käsiä ja tietoa tueksi uuteen alkuun! Onnea Tarja!

"Aion perustaa oman yrityksen ensi syksynä. Tarjoan yrityksessäni sisustussuunnittelua, sisustusompelupalveluja, stailausta ja ammattijärjestäjän palveluita. Verkkokaupassa olen ajatellut myydä käsin tehtyjä sisustukseen liittyviä tuotteita, omia ja kenties toistenkin tekemiä.

Toimenkuva olisi siis koko elämän mittaisen käsityöurani oppien summa. Uskon, että täällä maalla tämän alan yritys, joka tarjoaa useampaa palvelua, voisi menestyäkin. Nyt toiveenani on löytää mentori tukemaan minua sekä henkisesti että sähköisissä asioissa, koska sosiaalinen mediakin pitäisi saada haltuun.

Tykkään tehdä asiat oman pääni mukaan. Se on vaatinut suurta luottamusta, silloinkin, kun kaikki ei ole mennyt niin kuin Strömsössä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Olen heittäytynyt monta kertaa takki auki kohti elämää."

Irtisanouduin Taitokeskuksesta lasten käsityökoulun opettajan töistä kolmisen vuotta sitten. Se oli unelmatyöpaikkani, mutta jatkuva iltatyö alkoi tuntua liian kuormittavalta. Kolme poikaamme olivat jo lentäneet pesästä, ja minä ja mieheni asuimme kahdestaan kotitalossamme. Tuntui hullulta, ettemme nähneet toisiamme arjessa. Kun minusta tuli vielä kahden tytön mummu, oli selvää, että halusin itse vaikuttaa omaan aikatauluuni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesän lepäsin, sisustin kotiamme ja laittelin puutarhaa, mutta sitten aloin kaivata työelämää. Pääsin vuodeksi töihin koulun iltapäivätoiminnan ohjaajaksi. Seuraavana syksynä en saanut töitä ja minulla oli aikaa miettiä asioita. Hain koulutukseen, ja nyt minulla on sisustusalan ammattitutkinto. Ajatus omasta yrityksestä alkoi opiskelun aikana itää mielessäni yhä vahvemmin.

Yrittäjänä en ole ihan untuvikko

En ole yrittäjänä untuvikko, koska minulla oli aikanaan oma käsityöyritys. Silloin sai olla koko ajan tekemässä, konkreettisesti kädet märkänä ja villassa. Kuopukseni valitti pienenä, että aina äiti tekee töitä!

Olen siinä mielessä onnekas, että mieheni on aina tukenut minua elämäni valinnoissa. Olemme olleet naimisissa 33 vuotta. Olemme molemmat hiukan vihertäviä: kierrättäminen, ekologisuus ja vanhasta uuden tuunaaminen ovat meille mieluisia asioita. Samaa asennetta haluaisin tuoda myös omaan yritykseeni. Kaikkea ei tarvitse korvata uudella. Haluaisin olla avaamassa asiakkaiden silmiä siihen, mitä aarteita siellä omissa nurkissa on. Joskus pelkkä raivaaminen voi auttaa.

Olen pitkäpinnainen perfektionisti. Nautin töiden tekemisestä yksikseni, mutta viihdyn myös myyntitilanteissa.

Tärkeintä minulle on tehdä asiat hyvin. Ongelmani on, etten osaa olla rinta rottingilla. Kuvittelen aina, että kaikki osaavat tehdä samat jutut kuin minä. Ehkä se on kotoa saadun kasvatuksen peruja. Kaipaan rinnalleni tsemppaajaa, jolle voisin soittaa niinä päivinä, kun tunnen oloni täysin höperöksi näiden ideoideni kanssa.

Loppuelämäni haluaisin tehdä omaa juttuani.

"Olisi kiva jäädä eläkkeelle työstä, joka tuntuu sydämessä hyvältä, omalta jutulta."

Minun ei tarvitse enää saavuttaa uskomatonta menestystä, haluan vain olla tyytyväinen omien kätteni jälkeen ja tulla toimeen omalla työlläni.

Vaikka yrityksen pyörittäminen on minulle tuttua, olen tipahtanut kelkasta sosiaalisen median, verkkokaupan ja hinnoittelun osalta. Toivon itselleni sparraajaa, jolle alani olisi tuttu ja joka uskaltaisi jakaa tietonsa kanssani.”

 

Muista!

Mitä 50+ yrittäjän kannattaa ottaa huomioon?

Varmista selustasi sairauden, vanhuuden ja työttömyyden varalle ja ota yrittäjän työtuloon perustuva Yrittäjän eläkelain mukainen YEL-vakuutus.

Älä tingi tai mutkuttele YEL-maksusta edes rahapulassa, koska se vaikuttaa moniin Kelan etuuksiin. Näitä ovat eläkkeen ohella esimerkiksi sairaus- ja äitiyspäiväraha.

Selvitä tarkkaan ja kilpailuta myös henkilökohtaiset ja yrityksesi vakuutukset.

Lähde: Suomen Yrittäjänaiset

Sisältö jatkuu mainoksen alla