Opettaja Maija-Leena Kasurinen sairastui astmaan jo 90-luvulla, kun rakennusten homevaurioista ei vielä juurikaan puhuttu. Astmaan sairastumisen lisäksi Maija-Leena on myös herkistynyt kemikaaleille ja hajusteille.

Kuopiolaisen Maija-Leena Kasurisen, 57, oireet alkoivat 90-luvulla, kun hän oli ala-asteen opettajana Päivärannan koulussa Kuopiossa.

– Ääni käheytyi, minulle tuli nuhaa ja yskää, kurkussa oli limaa. Sain poskiontelotulehduksia, ja olin toistuvasti antibioottikuurilla. Kesällä oireet hävisivät ja olin ihan terve.

Siihen aikaan kosteus- ja homevaurioista ei vielä puhuttu paljoakaan. Maija-Leenalla diagnosoitiin astma 1997 ja hän sai siihen pysyvän lääkityksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koulusta löydettiin kosteusvaurio 1999, ja tuolloin muovimatot otettiin pois ja ilmanvaihtoa yritettiin korjata. Maija-Leenan luokkahuone oli kellarikerroksessa, ja vaikka muovimatot oli korvattu klinkkereillä, kosteutta nousi laattojen saumoista ja oireet jatkuivat. Onneksi Maija-Leenalla oli viisas työterveyslääkäri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hän neuvoi minua vaihtamaan koulua, ja pääsinkin Snellmanin kouluun, jossa oli korkeat huoneet ja isot ikkunat, joita ei ollut tiivistetty umpeen. Siellä hengitys kulki.

"Homesairauksien työperäisyyttä ei haluta myöntää, koska se tulisi kalliiksi yhteiskunnalle."

Tasakattoista Päivärannan koulua yritettiin sittemmin korjata useampaan kertaan, mutta turhaan. Nyt se on purettu.

Maija-Leena yritti saada astmansa diagnoosiin ”työperäinen” määritelmän, mutta turhaan.

– Homesairauksissa työperäisyyttä ei haluta myöntää, koska se tulisi liian kalliiksi yhteiskunnalle. Meitä on niin paljon.

Lue myös: Huono sisäilma sairastuttaa salakavalasti – 10 oireista

Jos astma olisi todettu työperäiseksi, Maija-Leenan olisi ollut mahdollista saada Kelalta korvausta terveytensä heikentymisestä.

Maija-Leena on aina huolehtinyt itsestään hyvin ja siksi hän on vihainen siitä, että hänen terveytensä meni työpaikalla. Hän on herkistynyt myös kemikaaleille ja hajusteille.

Marja-Leenan vointi vaihtelee sen mukaan, millaista ilmaa hän hengittää.

Haluaisin jaksaa töissä

Maija-Leena on mukana vertaistoiminnassa. Sisäilmasta sairastuneet järjestävät keskustelutilaisuuksia, joissa voi saada tunteen siitä, ettei ole sairautensa kanssa yksin. Se on tärkeää. Lisäksi he käyvät kuuntelemassa erilaisia asiantuntijoita, vaikkapa rintarangan huoltoon erikoistunutta fysioterapeuttia. Hengitystekniikka on tärkeä, jos on hengitystieoireita.

Maija-Leena kuntoilee kävelemällä, se tekee hyvää keuhkoillekin. Vointi vaihtelee sen mukaan, minkälaista ilmaa hän hengittää.

– "Sairaassa" rakennuksessa minua alkaa heti yskittää ja otsaonteloihin tuntuu painetta. Oireilen myös tiloissa, joissa on vastikään tehty remonttia: siellä on aina maalin hajua. Kotona mieheni lukee aina ensin lehden ja ”tuulettaa” sen minulle. Sitten minäkin voin lukea sen yskimättä.

Maija-Leena opettaa pienimpiä koululaisia ja pitää työstään yli kaiken.

– Lapset ovat niin vilpittömiä, ja heidät on helppo motivoida oppimaan. Työni on myös hyvin monipuolista, Maija-Leena kehuu.

Oppilaiden vanhemmilta on pyydetty, etteivät he käyttäisi hajustettuja pesuaineita kotona. Työkaverit tietävät välttää hajuvesiä.

Hän haluaisi jaksaa työssä, mutta eläkkeeseen on vielä seitsemän vuotta.

Voimat ovat välillä todella vähissä. Työterveyslääkäri on selvittänyt kuntoutusmahdollisuuksia ja yhdessä Maija-Leenan kanssa he ovat pohtineet keinoja, joilla luokan sisäilmaa voisi parantaa.

Maija-Leena joutuu kuitenkin pyytämään oppilaittensa vanhemmilta, etteivät nämä pesisi lastensa vaatteita hajustetuilla pesuaineilla. Työkaverit tietävät välttää hajuvesiä. Onneksi työkavereissa on paljon niitä, jotka ymmärtävät ja ystävät ovat myös tukena.

Vanhana partiolaisena Maija-Leena viihtyy ulkona. Hän harrastaa miehensä kanssa kalastamista, ja pariskunta laskee verkkoja ja vetää uistinta.

– Veneessä on rauhoittavaa olla. Kalastus antaa onnistumisen tunteita, ja tykkään myös seurata lintuja. Järvellä on hyvä hengittää.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 2/2015.

Mistä homeongelmissa on kyse?

Arvioidaan, että Suomessa on merkittäviä kosteus- ja homevaurioita 6–10 prosentissa asunnoista ja ehkä vielä suuremmassa osassa työpaikoista. Niissä oleskelevat ihmiset altistuvat sen vuoksi huonolle sisäilmalle päivittäin.

Miten homeongelma syntyy?

Sisäilmassa, rakennusten pinnoilla ja rakenteissa on normaalistikin mikrobeja – homeita ja hiivoja sekä sädesieniä ja muita bakteereita. Ne ovat peräisin ulkoilmasta, maaperästä, kasveista, elintarvikkeista, ihmisistä ja eläimistä.

Jos rakenteeseen pääsee jostain syystä kosteutta, itiöt tai solut alkavat kasvaa ja muodostaa mikrobikasvustoa. Siitä vapautuu sisäilmaan itiöitä, soluja ja muita mikrobiperäisiä hiukkasia. Niiden kaasumaiset aineenvaihduntatuotteet haisevat. Osa mikrobeista voi tuottaa myös myrkyllisiä aineita, toksiineja.

Osa herkistyy homeelle loppuiäkseen

Homevaurion syntymekanismi tunnetaan, mutta tutkimuksissa ei ole saatu selville, mitkä tekijät aiheuttavat ihmisille oireita. Tiedetään kuitenkin, että hometaloissa oleskelevilla ihmisillä esiintyy tavallista enemmän yskää ja nenäoireita, hengityksen vinkunaa, hengenahdistusta sekä hengitystieinfektioita. Heille myös kehittyy tavallista herkemmin astma tai heidän astmaoireensa pahenevat

Tutkijat pitävät kosteus- ja homevaurioita terveyshaittana, joka pitäisi aina korjata. Osalla ihmisistä homeen ja kosteuden aiheuttamat oireet ovat ohimeneviä. He voivat huonosti niin kauan kuin joutuvat oleskelemaan ”sairaassa” rakennuksessa, ja kun vaikkapa työpaikalla oleva kosteusvaurio korjataan, oireet häviävät, eikä henkilö oireile tämän jälkeen muuallakaan.

Osa ihmisistä herkistyy homeelle loppuiäkseen. Vaikka alkuperäinen oireiden lähde korjattaisiin, heille jää herkkyys, jonka vuoksi he oireilevat aina joutuessaan vähänkin kosteus- ja homevaurioiseen tilaan. Tämän lisäksi he voivat saada oireita voimakkaista hajuista.

Sisko

Aivan sama tilanne on ollut myös aiempien hallitusten kohdalla! Turha tästä(kin) on Sipilän hallitusta syyttää. Suomessa vakuutusyhtiöiden lääkärit "tietävät" potilasta koskaan tapaamatta, että tämän homesairaus ei ole työperäinen tai ammattitauti. Eikä sillä ole mitään merkitystä, vaikka potilaalla olisi 4-5 eri erikoislääkärien antamaa diagnoosia ammattitaudista!!!

Kerberos

Sipilän hallitus ei ota vakavasti näitä homeongelmia.
Rahaa palaa Terrafameen ja muihin tuulivoiman tukemisiin.
Ihmisten työterveys on vakava asia. Vai mitä Sipilä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla