Kun rakennuksessa havaitaan kosteus- tai homeongelma, asiasta kannattaa hankkia mahdollisimman paljon tietoa.

Ennen kuin rakenteissa havaittua kosteusongelmaa tai "hometaloa" päästään edes korjaamaan, on saatettu tehdä monta virhettä, jota aiheuttavat turhaa työtä ja lisäävät kustannuksia.

– Sisäilmaongelmissa yksi tärkeimpiä asioita on selvittää ongelman syy perusteellisesti. Kun rynnätään korjaamaan ensimmäinen havaittu ongelma sen kummemmin tutkimatta, todellinen syy voi jäädä piiloon. Rahaa palaa, jos sama nurkka avataan moneen kertaan, kertoo tiimipäällikkö Sanna Lappalainen Työterveyslaitoksesta.

Hometalo nielee rahaa turhaankin

Jos korjausta ei suunnitella perusteellisesti, tehdään helposti vääriä ratkaisuja. Ensimmäiseksi on syytä koota työryhmä, johon kuuluu monen eri alan asiantuntijoita. Jos kyseessä on työpaikka, mukana olisi hyvä olla ainakin työnantajan edustaja, työntekijöiden edustaja, työsuojelun edustaja, kiinteistön omistajan edustaja ja työterveys- tai kouluterveydenhuollon edustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ei ole harvinaista, että palkataan yksittäinen asiantuntija selvittämään tilannetta. Hän vakuuttaa, että ongelma on helppo ja nopea korjata. Kun tilanne ei paranekaan pintapuolisen korjauksen jälkeen, ihmisten luottamus menee ja pinna alkaa kiristyä heti prosessin alkuvaiheissa, teemajohtaja Marjaana Lahtinen Työterveyslaitokselta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisäilmatyöryhmä tekee yhdessä toimintasuunnitelman ja valvoo sen toteutumista. Aluksi ryhmä neuvottelee alustavan selvityksen kosteusvauriosta ja sen laajuudesta ja teettää tarvittavat tutkimukset. Tutkimustulosten perusteella määritellään ongelma ja sitten vasta aloitetaan varsinainen korjausurakka.

– Suunnitelmallisella toiminnalla saadaan mahdollisimman monen eri ihmisen asiantuntemus ja näkemykset käyttöön. Se on tärkeää, sillä sisäilmaongelmat ovat usein monimutkaisia, Sanna Lappalainen painottaa.

Hometalon korjauksessa pantataan tietoa

Hyvin tärkeä asia on myös viestintä. Jos se ei ole riittävää ja täsmällistä, alkavat huhupuheet ja ihmiset huolestuvat terveydestään, usein turhaan.

Kosteus- ja homevauriot aiheuttavat erilaisia oireita. Sairas rakennus -oireyhtymän mekanismi ja syy-seuraussuhteita tunnetaan puutteellisesti.

– Verkossa liikkuu lisäksi monenlaisia ”asiantuntijoita”, jotka täyttävät tiedon puutteen luoman tilan omilla näkemyksillään. Ei ole ihme, että työntekijöiden huoli terveydestä kasvaa helposti hyvin suureksi. Vaarana on, että koko työyhteisön ilmapiiri tulehtuu prosessin kuluessa, Marjaana Lahtinen sanoo.

– On harmittavaa, ettei viestinnän tärkeyttä ei ole vieläkään ymmärretty riittävästi kosteusvaurioiden hallinnassa. Tieto siirtyy ihmiseltä toiselle vain kertomalla, ja asiallisen tiedon saaminen on paras keino luottamuksen rakentamiseksi, Sanna Lappalainen painottaa.

Työterveyslaitoksen uusi opas Kosteus- ja homevauriot – Ratkaisuja työpaikoille neuvoo, miten toimia, kun sisäilmaongelma huomataan.

Lisää tietoa www.hometalkoot.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla