Kirkoistaan kuuluisa arkkitehti Juha Leiviskä hoitaa unettomuutta matkaamalla mielikuvituksen siivin rakkaisiin lomamaisemiinsa Urjalaan. Katso video kauniista kesäpaikasta ja kuuntele Leiviskän pianoesitys.

Arkkitehti Juha Leiviskän, 80, yksinhuoltajaäiti oli opettaja ja hänellä oli pitkät kesälomat.

Heidän kesäpaikkansa oli Urjalassa vanhan maatalon pihapiirissä, josta päärakennus oli siirretty 1930-luvun alussa parin kilometrin päähän.

Kun yksi Leiviskän äidinäidin sisaruksista jatkoi tilaa, alkuperäinen pihapiiri jätettiin kesäpaikaksi kahdeksalle muulle sisarukselle. Siellä Juhakin vietti lapsuutensa kesät sukulaisten seassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myöhemmin alue jaettiin kahdeksaan osaan ja tontit arvottiin. Juha Leiviskän äidinäiti sai arvonnassa tontin, joka ei ulottunut jokirantaan asti, mutta jolla sijaitsi vanha aittarakennus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kuusikymmentäluvun alussa suunnittelin remontin siihen aittaan. Se on edelleen kesämökkini, Leiviskä kertoo.

Tuttuus voittaa virikkeet

Leiviskä välttelee elämässään viriketulvaa ja tarpeetonta vaihtelua. Työ- ja velvollisuusmatkoja lukuun ottamatta hän ei matkusta vapaaehtoisesti kuin kesäloman ajaksi Urjalaan.

Työntekoa Leiviskä jatkaa edelleen, mutta hänen työaikansa ovat omintakeiset. Hänen työpäivänsä alkaa noin kello 14. Asialle on luonnollinen selitys, huonounisuus.

– Saan unta kahden tunnin pätkissä, ja uudelleen nukahtaminen on vaikeaa. Tähtään yhteen laskettuna kahdeksan tunnin yöuniin, joten yö venyy väkisin aamupäivään. Sen jälkeen on vuorossa aamuvoimistelua, pakastemustikoiden sulatusta, ehkä vähän pianonsoittoa.

Kun unen päästä pitäisi saada uudestaan kiinni, Leiviskä ei laske lampaita, vaan lähtee mielikuvissaan Urjalaan soutelemaan.

– Kesäpaikalta pääsee järvelle vain soutamalla pari kilometriä jokea pitkin. Sinne menen aina, kun en saa unta. Kuvittelen levollisen, tyynen ja aurinkoisen kesäiltapäivän ja lähden soutamaan. Se usein auttaa.

Oheisella videolla Juha Leiviskä kertoo työstään ja rakkaudestaan musiikkiin kesämökillään Urjalassa vuonna 1995.

 

Kerro meille myös oma vinkkisi. Kun et meinaa saada unen päästä kiinni, mitä teet?

Vierailija

Sitten kun en enää jaksa lukea, loikoilen peiton alla katsellen televisiosta murhajuttuja. Vaikka olisivat kuinka karmivia, niin uni tulee ihan huomaamatta. Yrittämällä se ei minulle tule.

Sisältö jatkuu mainoksen alla