Menneen päivän tapahtumat tai huoli huomisesta valvottavat monia. Yö ei kuitenkaan ole oikea hetki murheiden vatvomiselle. Mikä avuksi?

Moni asia voi häiritä nukahtamista ja nukkumista. Työasiat rassaavat mieltä, huoli lähimmäisestä kalvaa sisimmässä, seuraavan päivän velvollisuudet karkottavat unen.

Yöllä valvoessa murheet saavat jättimäiset mittasuhteet, ja lakanoissa pyöriessä syöveri vain syvenee. Ratkaisua pulmiin ei kuitenkaan yleensä jalostu.

On stressaavaa, että murheet pulpahtavat pintaa juuri silloin, kun olisi aika käydä levolle. Jos onnistuukin varastamaan nukkumatilta muutaman tunnin horteista koiranunta, aamulla on entistä väsyneempi.

Ongelmien käsittely on tärkeää ihmisen mielenterveydelle, mutta niille pitäisi raivata aikaa jo päivällä. Avuksi tulee huolihetki, joka tarkoittaa järjestelmällistä tapaa purkaa ristiriitaisia ajatuksia.

Lue lisää aiheen juttuja uniosiostamme.

Mielen rauhoittamiseksi tarvitaan vain hetki aikaa sekä kynä ja paperia.

Ennen kuin tartut pilleripurkkiin, kokeile huolihetkeä.

Näin järjestät oman huolihetken

1. Raivaa ongelmien käsittelylle rauhallinen aika ja paikka jo päivällä. Älä siirrä niitä iltaan tai yöhön. Aikaa tarvitaan varttitunnista tuntiin.

2. Kirjoita paperille, mitkä murheet mieltäsi painavat.

3. Mieti jokaisen kirjauksen osalta vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
Miksi olen huolestunut juuri tietystä asiasta?
Mitä jos huoli toteutuu?
Voiko asialle tehdä jotain?
Mitä ongelman ratkaiseminen vaatii?
Voiko sen jakaa osiin?
Milloin asialle pitäisi tehdä jotain?
Mitä teen, jos ongelmalle ei voi mitään?
Miltä ongelma näyttäisi vaikkapa ystävän näkökulmasta?

4. Jos et tahdo saada unta tai heräät keskellä yötä, muistuta itseäsi. että olet jo käsitellyt ongelmiasi huolihetkessä.

5. Jos uusia murheita nousee mieleen, kirjoita ne ylös ja käsittele seuraavana päivänä huolihetkessä.

 Lähde: Työterveyslaitos

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti

Turvonneet ja jäykät sormet kärsivät usein hidastuneesta nestekierrosta. Hieronta on hyvä konsti vetreyttää kovia kokeneita käsiä.

1. Aloita sormien ja kämmenten hieronta rauhallisilla sivelyillä. Lisää sivelyyn hankaavuutta, kun iho lämpenee. Jatka näin muutamia minuutteja.

2. Paras hierontaote sormille on pyörittelevä peukalo-etusormi -ote. Käy tällä tavalla läpi jokainen sormi ja rystynen, varo kuitenkin kipuherkkiä kynsinauhoja

3. Kun siirryt hieromaan kämmentä, voit lisätä voimaa pyörittävään otteeseesi. Kämmentä voi hieroa myös puristelemalla.

4. Kämmen ja sormet pitävät taivuttelusta: Käännä hierottava kämmen ylöspäin ja ”avaa” se varovaisen hitaasti ulkoreunastaan sekä peukalontyvestä – kuin yrittäisit saada kämmenestä tasaisen  levyn. Pidä kämmen ja peukalo taivutteluasennossaan tovi, ja irrota otteesi.

Lähde: Arponen ja Airaksinen/Hoitava hieronta. WSOY.