Unettomuus, tuo ihmismieltä ja -kehoa rassaava vaiva on ikävä. Ja kun siihen liittyy masennusta, on tilanne entistä haastavampi.

Sain 20 vuotta sitten masennukseeni hoitoa, masennuslääke oli Seronil 20 mg päivässä.

Hankalaa unihäiriötä hoidettiin erilaisin unilääkkein ja rauhoittavilla lääkkeillä. Näistä olen päässyt eroon. Otan vieläkin puolikkaan miedoimmasta oksatsepaamitabletista joka ilta. Seroniliakin käytän.

Kymmenen vuotta sitten kokeilin Seronilin lopettamista, mutta masennuin uudelleen. Lääkärini oli kuitenkin sitä mieltä, että lääkitystä voisi koettaa lopettaa, kun elämänikin on nyt ihan kunnossa.

Onko Seronilin pitkäaikainen käyttö vahingollista? Jos lopetan, miten se tulisi tehdä? Ja miten on tämä Oxamin, jolla nukun kuusi tuntia ja herään virkeänä?

Jos en ota sitä, en nuku juuri lainkaan. Onko muistini kannalta vaarallisempaa valvominen vai tuo Oxamin?

Nimimerkki Irti lääkkeistä, 67

Masennuslääkityksen kesto riippuu siitä, kuinka vakava masennus on ja onko se toistuvaa.

Periaate on, että mitä vakavampi, sitä pitempään. Vaikka pitkäaikainenkaan hoito ei ole vaarallista, lopettamista yleensä kokeillaan. Se pitää tehdä hitaasti.

Esimerkiksi viikko 15 mg ja toinen viikko 10 mg päivässä. Sitten pari viikkoa 5 mg päivässä. Tällä pyritään välttämään fyysiset poisjättöoireet, kuten sähköiskun kaltaiset huimaustuntemukset.

Lopettaminen kannattaa tehdä lääkärin kanssa yhteistyössä. Tehdään varasuunnitelma masennuksen uusiutumisen varalle.

Mitä pitkäaikaiseen ahdistuslääkitykseen tulee, niin tuskinpa tuosta annoksesta muisti kärsii.

Hyödyn ja haittojen punnitseminen on tietysti tärkeää, mutta veikkaan, että jos lääkärikunta äänestäisi, mitä sinun tulisi tehdä, niin enemmistö sanoisi “jaa” jatkamiselle.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: