Unettomuus, tuo ihmismieltä ja -kehoa rassaava vaiva on ikävä. Ja kun siihen liittyy masennusta, on tilanne entistä haastavampi.

Sain 20 vuotta sitten masennukseeni hoitoa, masennuslääke oli Seronil 20 mg päivässä.

Hankalaa unihäiriötä hoidettiin erilaisin unilääkkein ja rauhoittavilla lääkkeillä. Näistä olen päässyt eroon. Otan vieläkin puolikkaan miedoimmasta oksatsepaamitabletista joka ilta. Seroniliakin käytän.

Kymmenen vuotta sitten kokeilin Seronilin lopettamista, mutta masennuin uudelleen. Lääkärini oli kuitenkin sitä mieltä, että lääkitystä voisi koettaa lopettaa, kun elämänikin on nyt ihan kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko Seronilin pitkäaikainen käyttö vahingollista? Jos lopetan, miten se tulisi tehdä? Ja miten on tämä Oxamin, jolla nukun kuusi tuntia ja herään virkeänä?

Jos en ota sitä, en nuku juuri lainkaan. Onko muistini kannalta vaarallisempaa valvominen vai tuo Oxamin?

Nimimerkki Irti lääkkeistä, 67

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masennuslääkityksen kesto riippuu siitä, kuinka vakava masennus on ja onko se toistuvaa.

Periaate on, että mitä vakavampi, sitä pitempään. Vaikka pitkäaikainenkaan hoito ei ole vaarallista, lopettamista yleensä kokeillaan. Se pitää tehdä hitaasti.

Esimerkiksi viikko 15 mg ja toinen viikko 10 mg päivässä. Sitten pari viikkoa 5 mg päivässä. Tällä pyritään välttämään fyysiset poisjättöoireet, kuten sähköiskun kaltaiset huimaustuntemukset.

Lopettaminen kannattaa tehdä lääkärin kanssa yhteistyössä. Tehdään varasuunnitelma masennuksen uusiutumisen varalle.

Mitä pitkäaikaiseen ahdistuslääkitykseen tulee, niin tuskinpa tuosta annoksesta muisti kärsii.

Hyödyn ja haittojen punnitseminen on tietysti tärkeää, mutta veikkaan, että jos lääkärikunta äänestäisi, mitä sinun tulisi tehdä, niin enemmistö sanoisi “jaa” jatkamiselle.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla