Suomalaiset rakastavat visailuja ja tietokilpailuja. Hyvä niin, sillä ne käyvät tehokkaasta ja hauskasta muistijumpasta. Mihin menikään maakuntaottelun voitto – Tampereelle, Saloon ja vai Helsinkiin?

Lokakuisena tiistaina Käpyrinteen palvelutalossa Helsingissä on urheilujuhlan tuntua. Kahvia keitellään, videotykkiä viritellään ja vieraita odotellaan. Kohta nimittäin alkaa visailun maakuntaottelu Helsinki–Salo–Tampere.

– Tämä on meille senioreille parasta urheilua, sillä tietokilpailu virkistää aivoja ja pitää ajatukset ajan tasalla. Tänään kilpailemme kiertopalkinnosta, joka on ollut viime vuoden Tampereella ja nyt haluamme sen takaisin Käpyrinteeseen, tilaisuutta emännöivä Anneli Eskola kertoo.

Hän on Käpyrinteen vapaaehtoisten eli Vantteroiden puheenjohtaja. Vantterat järjestävät paljon toimintaa asukkaille, myös tämän Käpyvisan. He ovat kullanarvoisia niin asukkaille kuin henkilökunnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tauti levisi Tampereelta

Tämänkin tapahtuman jäljet johtavat Manseen. Sumeliuksenkadun Senioriklubilla Tampereella nimittäin alkoi 10 vuotta sitten seniorivisa, jossa 4–8-henkiset joukkueet mittelöivät tiedoillaan keskiviikkoisin pari tuntia kerrallaan. Syksyllä kokoonnutaan 10 kertaa ja keväällä saman verran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tampere on pubivisojen luvattu paikka. Minä kävin silloin ja käyn edelleen mieheni kanssa pubissa visailemassa. Kun Sumeliuksenkadun Senioriklubia oltiin perustamassa, jyräsin läpi yhdeksi aktiviteetiksi seniorivisailun. Tiesin sen olevan hauskaa ja virkistävän muistia. Minä laadin säännöt, ja vetäjäksi saimme Jari Niemelän, joka toimi ennen Tamperelainen-lehden päätoimittajana, klubin puheenjohtaja Sirkka Merikoski kertoo.

Aluksi visassa oli pelkkiä Tampere-aiheisia kysymyksiä, nyt 20 kysymyksestä kahdeksan on Tampere-aiheista. Jari laatii kysymykset ja tuomaroi vastaukset. Hän mahduttaa niihin maantietoa, kulttuuria, urheilua, tiedettä, luonnontiedettä, historiaa ja viihdettä.

– Seniorivisa on klubin suosituin tapahtuma, parhaimmillaan visailemassa on 50–70 ihmistä. Tieto on siitä erinomainen hyödyke, että jaettaessa se ei vähene, Sirkka Merikoski sanoo nauraen.

Sumeliuksenkadulla on 11 visailujoukkuetta. On K-kaupan eläkeläisiä, kehitysvammaisten vanhempia ja hervantalaisia. Käpylän kylkiäiset ovat asuneet lapsina samalla kadulla. S-Seniorit ovat klubin sinkkuryhmä, Sisukkaat ovat Tampereen Sisun eläkeläisiä ja Ässät Tampereen kaupungin palveluksessa olleita eläkeläisiä.

– Kukaan ei tule "viikoittaiseen muistikuntoutukseen", vaan leikkimieliseen tapahtumaan nauttimaan toisten seurasta. Mukavinta on ahaa-elämys, kun muistaa oikean vastauksen. Kivaa on myös "lajitoverien" eli visailijoiden tapaaminen, Sirkka Merikoski sanoo.

Maailman korkein rakennus?

Muutama vuosi sitten joukko helsinkiläissenioreita tutustui visailuun Tampereella. He saivat ”tartunnan” ja alkoivat järjestää Käpyvisaa Käpyrinteen palvelukeskuksessa. Ei mennyt kauaa, kun keksittiin järjestää Tampereen ja Helsingin välinen tietokisa.

– Olemme kisanneet kerran vuodessa, tähän mennessä kaksi kertaa. Kumpikin kaupunki on voittanut kerran. Helsingistä seniorivisa-aate levisi Saloon, Anneli Eskola kertoo.

Mutta nyt siis kisa alkaa, hiljaisuus! Osanottajia on noin 50. Käpyrinteen Paul Bergman hoitaa videotykkiä ja mikrofonia eli kysymysten toimintakeskusta.

– Meillä on tänään ensimmäistä kertaa läppäri ja videotykki apuna, ja kyllä se tuntuu kätevältä. Ennen jaettiin paperit ja luettiin kysymykset ääneen. Tämä siksi, että osa ei kuule ja osa ei näe hyvin. Kukin kaupunki on tuonut seitsemän kysymystä kisaan. Anneli Eskola jakaa pöytiin laput, joissa kysymykset ovat. Lisäksi ne heijastetaan seinälle ja luetaan vielä ääneen.

Salo aloittaa kulttuuri- ja historiapainotteisilla kysymyksillä.

Suomesta lähti vuosina 1865–1930 lähes 400 000 henkeä Pohjois-Amerikkaan. Minkä Suomen kaupungin kautta valtaosa näistä Amerikan siirtolaisista lähti?

Päät taipuvat pöydissä toisiaan kohti ja kynät rapisevat paperilla.

– Nyt kannattaa naapuripöytiin heitellä muka-oikeita vastauksia, joku koiranleuka huutaa.

Seitsemän kysymystä on nopeasti käsitelty ja tarkistettu. Helsingillä on 2,5 pistettä, Salolla 3 ja johdossa on Tampere 5 pisteellä.

Suomen ensimmäinen kirjastoauto?

Tamperelaiset tietysti hurraavat, ja sitten onkin heidän tuomarinsa Jari Niemelän aika esittää kysymykset.

Mainitkaa vähintään kolme suomalaista olympiamitalistia, joiden sukunimi on tai on ollut suomalaisen kunnan nimi? Heitä on kaikkiaan seitsemän.

Tampereen napakat kysymykset kattavat niin urheilun, kirjallisuuden kuin maantieteenkin. Ja tämänkin kierroksen voittaa Nääsville, Salo toisena ja Helsinki peränpitäjänä.

Helsingin kysymykset esittää Anneli Eskola, joka kertoo, että tällä kertaa tehtiin paljon monivalintakysymyksiä.

Missä ja koska otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen kirjastoauto? Oulussa vuonna 1931, Vaasassa vuonna 1948, Tampereella vuonna 1951 vai Turussa vuonna 1961?

Pisteiden lasku paljastaa, että pokaali lähtee takaisin Tampereelle.

– Arvoisa juhlakansa, Käpyvisan kolmen kaupungin maaottelu on päättynyt. Kolmanneksi tuli Helsingin joukkue 8,5 pisteellä. Toiseksi Salo 9,5 pisteellä ja voittajaksi Tampere 14 pisteellä! Siis pytty lähtee takaisin Tampereelle, Jari Niemelä toteaa.

– Hyvä Sisukkaat ja Tampere, huutaa joku yleisöstä.

Seuraava maaottelu on Salossa syksyllä 2015. Mukaan on kutsuttu tamperelaiset, helsinkiläiset ja turkulaiset uusimpina. Mukaan toivotaan muitakin kaupunkeja.

Tampereen puuhanainen Sirkka Merikoski visioi jopa Viro–Suomi-seniorivisailua.

– Seniorivisat ovat kulttuuria, joka tuottaa mielihyvää ja vuorovaikutusta. Tiedoilla, muistamisella ja yhteisellä tieto- ja kokemuspohjalla päästään oikeaan vastaukseen. Visailut innostavat perehtymään niin historiaan kuin nykyisyyteen – pitävät ajassa kiinni. Lehtiäkin lukee tarkempaan, kun miettii hyviä kysymyksiä. 


Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 2/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla