Eläimet kuuluvat jouluun! Jos ei ole omia lemmikkejä, voi kissa- tai koiraenergiaa käydä tankkaamassa hurmaavissa kahviloissa.

Yksi kissoista änkee syliin ja kehrää kuin näyttääkseen, että juuri tämä syli on se kaikkein paras. Sen hurina kuulostaa musiikilta kissaihmisen korvaan.  Toinen puskee jalkaa.

Tamperelainen Kirsi Honkimäki poikkeaa usein tankkaamaan kakkukahvien lisäksi hyvää oloa kissakahvila Purnauskissa Tampereella. Naapuristossa, Tammelantorin nurkilla asuva Kirsti poikkeaa usein kahvilaan, löytökissojen valtakuntaan.

– Minä olen kissaihminen, viimeinen oma Mirri-kisu kuoli 18-vuotiaana. Se oli tosi surullinen juttu. Onneksi tällainen kahvila on olemassa.

Kissoilta voi oppia paljon

Kirstille, 67-vuotiaalle psykoterapeutille, yhteys kissoihin on tärkeä.

– Ne ovat niin ihmisystävällisiä ja tuottavat ihmisille välitöntä mielihyvää tulemalla luokse ja näyttämällä tunteensa. Ne osoittavat hellyytensä ja lämpönsä. Kissoja ei voi alistaa. Ne ovat kauniita ja osaavat ottaa rennosti. Siinä meille olisi oppimista.

Kirsti on sitä mieltä, että kahvilassa voi antautua vuorovaikutukseen kissan kanssa. Ne ovat hyviä terapeutteja. Eläimille voi näyttää omat tunteensa.

Niitä voi hoivata ja niistä voi huolehtia ja se tekee myös lapsille hyvää. Kirstin kolmella aikuisella pojalla on kaikilla kissoja. Rakkaus mirreihin syntyi lapsuudenkodissa.

Kahvilaelämää eläinten ehdoilla

Kissakahvila Purnauskis avattiin Tampereella lokakuussa ja siitä on tullut suosittu paikka.

Kahvilaan otetaan vain tietty määrä ihmisiä ja sääntönä on, että jos kissa on vallannut jonkun tuolin, ei eläintä saa häätää pois.

Pääsymaksu on viisi euroa ja paikka kannattaa varata etukäteen, jotta varmistaa sisäänpääsyn. Kissojen rapsuttamiseen ja kahvitteluun annetaan aikaa kaksi tuntia. 

Aika ajoin kaikkia tulijoita ei voida ottaa sisään. Joskus kuppila on kiinni, jos joku lemmikki on sairastunut.

Idea saatiin Lontoosta

Tiina ja Markus Aaltonen saivat idean kahvilan perustamiseen Lontoosta. Kahvilassa asuu vakituisesti 5–10 kissaa. Ne on otettu paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestä.

Kissat eivät ole pelkästään näyttelyeläimiä, vaan asiakkailla on mahdollisuus adoptoida  kahvilasta kissa, jos kahvilanpitäjät päättävät luopua jostakin.

Näin löytökissa voi saada kodin ja perhe lemmikin, joka on tottunut ihmisiin.

– Kyselyitä on tullut paljon, mutta vielä emme ole luopuneet yhdestäkään, kertoo Tiina Aaltonen.

– Paikka on rakennettu kissojen ehdoilla. Siellä on korkeita kiipeilypuita ja muuta rekvisiittaa kissoja varten. Tila on kaunis ja sieltä saa hyvää kakkua ja teetä ja muutakin ruokaa.

Lenkille koirakuppilan kautta

Eläinten kautta on helppo tuntea yhteisyyttä. Niistä riittää aina juttua vieraidenkin kesken. Joillekin kissakahvilasta on tullut melkein olohuoneen korvike samoin kuin tamperelaisesta Koirakahvila Vainussa. Sari Kananen perusti ensimmäisen koirakahvilan jo kaksi ja puoli vuotta sitten.

Silloin heiluhännät emäntineen ja isäntineen suunnistivat Kuninkaankadulle, nyt Satamakadulle.

Vainussa ei ole kahvilakoiria, vaan isännät ja eläimet poikkeavat paikalle omien haukkujiensa kanssa. Tai ihan ilman – koirista kun pitävät myös koirattomat tamperelaiset. Usein paikalla on myös Sarin ranskanbulldoggi Chic.

Kuppilassa on koirakirppari

Pääsymaksua kahvilaan ei ole. Mutta sieltä voi ostaa muun muassa käytettyjä koiratarvikkeita. Kuppilaan voi myös jättää lemmikin muutamaksi tunniksi.

Saara Nurmi on tullut iltapäiväteelle silkkiterrieriensä, Alman ja Minin kanssa. Hän käy kuppilassa säännöllisesti ja koirille käynti on aina kuin pieni joulu: ne saavat piparit tai muuta herkkua.

 


Rahaa, lahjakortti, koru, astioita vai jotain muuta? Rippi- tai valmistujaislahjan ostaminen nuorelle voi olla joskus hankalaa. Kysyimme nuorilta, millaisista lahjoista he ilahtuvat. ET:n toimitus vinkkaa myös, millaisia onnistuneita lahjoja olemme onnistuneet itse antamaan.

Nuoret: Jos ei rahaa, niin...

Kysyimme 14–19-vuotiailta nuorilta, millaisesta rippi- tai valmistujaislahjasta he ilahtuisivat. Suurin osa on rahan puolella: siten lahjan saaja voi valita juuri mieleisensä lahjan tai käyttää rahat esimerkiksi matkustamiseen tai suurempaan hankintaan.

Vaikka nuori olisikin esimerkiksi astioiden tarpeessa, on moni tarkka tyylistään ja haluaa itse päästä vaikuttamaan kodin tavaroiden ulkonäköön. Silloin lahjakortti on hyvä valinta, ja nuori voi käyttää sen juuri sellaisiin astioihin joista pitää.

"Lahjakortteja melkein minne vain voi aina antaa, mutta kannattaa silti tuntea lahjan saajaa vähän. Sain kerran 20 euron lahjakortin urheiluliikkeeseen, osui väärälle henkilölle..." – Marika, 19 v

"Lahjakortti olisi kiva esimerkiksi Stockmannille tai Emotion-kosmetiikkaliikkeeseen. Rahaa en pyytäisi kuin vanhemmilta." – Lilja 15 v

"Hyviä kohteita lahjakortille voisivat olla sisustusliikkeet, kuten Finlayson, koska muuttaminen saattaa olla ajankohtaista pian ylppäreiden jälkeen." – Sara, 18 v

"Lahjakortti voisi olla esimerkiksi Marimekon liikkeeseen tai johonkin muuhun "hyödylliseen" kauppaan. En viitsisi pyytää valmistujaislahjaksi lahjakorttia minnekään tavalliseen liikkeeseen, kuten vaikka H&M:lle." – Ella, 15 v

Toisten mielestä on kuitenkin mukavaa antaa lahjaksi jotain muuta kuin rahaa tai lahjakortteja. Kysyimme nuorilta, mitä muuta he toivoisivat lahjaksi. Näin nuoret vastasivat:

"Rippilahjaksi pieni kultainen risti olisi kiva." – Helmi, 14 v

"Valmistujaislahjaksi haluaisin ainakin esimerkiksi astioita, kuten laseja ja lautasia. Myös lakanat ja korut ovat sopivia." - Lilja 15 v

"Sukulainen voisi antaa vaikka jonkin tietyn sarjan astioita." – Ella, 15 v

"Paras lahja olisi yhteinen matka." – Ville, 16 v

"Koruista en ikinä ole välittänyt, koska ne harvoin osuvat nappiin. Pitää tietää ihmisen lempivärit ja mistä materiaalista hän pitää. Itseni ja ystävieni perusteella luulen, että lahjaksi saatuja koruja tulee harvoin pidettyä." – Marika, 19 v

"Hyviä peruslahjoja ovat ajattomat korut ja esimerkiksi Arabian astiat. Myös yhteinen matka tai tekeminen, kuten festarit, olisi kiva lahja. Tärkeintä on kuitenkin, että jotenkin muistaa lahjansaajaa, ei niinkään itse lahja!" – Sara, 18 v

Toimitus vinkkaa: Hyväksi havaittuja lahjoja

Myös ET:n toimituksen jäsenet muistelivat, millaisia onnistuneita lahjoja ovat itse onnistuneet antamaan.

"Poikani ilahtui aikoinaan kaikista oman kodin perustamiseen liittyvistä valmistujaislahjoista: kattilat, aterimet, kahvimukit jne. Myös samppanjapullo ilahdutti!"

”Matkalahjakortti (esim. reilaus tai vastaava) on aika hyvä lahjaidea.”

"Kiva lahja on omatekoinen lahjakortti, joka oikeuttaa leffa- tai teatteri-iltaan, ravintolakäyntiin tai vaikkapa pieneen reissuun lahjan antajan kanssa. Se on kiva tapa kertoa juhlittavalle, miten mukavaa on viettää aikaa hänen kanssaan."

”Jos tiedän nuoren harrastuksen, voin ostaa lahjakortin alan liikkeeseen tai esimerkiksi Lippupalveluun.”

"Olen ostanut kahdelle kummitytölleni joka vuosi syntymäpäivälahjaksi yhden timantin (maksanut 50–100 euroa). Rippi- tai ylioppilaslahjaksi olen luvannut teettää heille korun, johon kivet laitetaan. Saavat itse vaikuttaa, millainen korusta tulee."

”Nuori ei ehkä koskaan ole syönyt kolmen tai useamman ruokalajin illallista ravintolassa. Valitse kukkarollesi sopiva ravintola ja osta lahjakortti. Voit lupautua illallisseuraksi!”

Jotta lahjasta jäisi mukava muisto, ET:n toimitus suosittelee välttämään näitä: korut, koriste-esineet, maljakot, antajan maun mukainen design, käytöksen kultainen kirja, aforismikirja.

Näitäkin voi harkita, jos lahjan saajan maku on tiedossa, tai hän on jotain näistä erityisesti toivonut. Lahjavinkkiä voi myös kysyä valmistujan vanhemmilta.

"Osa nuorista on tosi tarkkoja astioiden ja muiden esineiden tyylistä ja väreistä. Jos aikoo hankkia käyttöesineitä, on hyvä tietää, onko nuori tyylitietoinen vai suhtautuuko astioihin lähinnä välttämättöminä tarvikkeina."

Paljonko rahaa lahjaksi?

ET-lehti kysyi taannoin lukijoilta, millainen rahasumma on heidän mielestään sopiva lahja ylioppilaalle. Suurimman osan mielestä alle 60 euron summa on riittävä. 

Joka neljännes kertoi lahjoittavansa ylioppilaalle 100 euroa, ja jotkut jopa 200 euroa.

Rahalahjojen summia määrää useimmiten sukulaissuhde. Muutamat mainitsivat kyselyssä, että myös valmistuvan taloudellinen pärjääminen ja perhetausta vaikuttavat rahamäärään. 

Nuoret itse ovat samalla linjalla:

"Suvulta olisi kiva 50 euroa, perheeltä tai isovanhemmalta 100 euroa." – Marika, 19 v

"Vanhemmilta tai isovanhemmalta ehkä 100 euroa, kummeilta 50 ja ei niin läheisiltä vierailta 20–50 euroa." – Ella, 15 v

"Jokainen antaa sen verran mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mihin on varaa. Harva tulee muistelemaan, että kuka vieras antoi minkäkin verran." – Sara, 18 v

Lue myös: Näin annat rahaa ja sijoituksia lahjaksi lapsenlapselle – 8 vinkkiä

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

  • Puuvillakankaiden paloja
  • Ompelulankaa
  • Sakset
  • Viivoitin
  • Kynä
  • Nuppineuloja
  • Silitysrauta
  • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.