Arjen superruokaa perheille, lupaa Jamie Oliverin kirjan nimi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Helppoa ja supermaukasta, otsikoi Jamie Oliver uuden ruokakirjan johdantonsa. Mutta kun luen reseptejä, melkein tulee hiki. Aineslistat ovat usein pitkiä ja toimenpiteitä paljon. Toisinaan aineslistaa ei ole lainkaan, vaan ainekset mainitaan ohjeessa. Kun kappelejakojakaan ei ole, ohjeiden seuraaminen on hankalaa.

Kuvat ovat Jamien itse ottamia. Laatu vaihtelee. Osa annoksista näyttää hyvin herkullisilta, osalle olisi tehnyt hyvää astua askel taaksepäin tai vaihtaa valaistusta. Kirjan loppuun Jamie on koonnut vinkkejä ruuasta ja hyvinvoinnista. Itse en kaipaa ruokakirjalta tällaista ohjeistusta, mutta saahan sillä kirjaan paksuutta.

Poimin kokeiltavaksi Huijarin hernekeiton, koska aineslista on lyhyt ja sisältää tuttuja juttuja. Kiva kokeilla hernekeittoa uudella tavalla.

Miten onnistui?

Huijarin hernekeitto - totta vie! Tuntuu kummalliselta, että maailmankuulu kokki voi päästää käpälistään tällaisen ohjeen.

Aineslista ei sisälltä kaikkia aineita, vesi mainitaan vain ohjeessa.

Mitä tarkoittaa kevätsipulien "siistiminen"? Miksi pasta pitää "murskata satunnaisesti" – miksi murskata ylipäätään? "Maista keittoa ja mausta se täydelliseksi." Joo, mutta millä? Eikö mestarikokki tiedä?

Minusta kaikki tämä on lukijan kiusaamista.

Tein aluksi mittojen mukaan. Tulipa vetistä! Lisäsin herneitä, pussin tyhjäksi, josko keitto siitä paksunisi.

Minttua tuli vahingossa liikaa – siitäkö navetan maku? Lunttasin marttojen rokkaohjetta, jotta osasin maustaa, ainakin suomalaisittain. Kun olin upottanut liemeen puoli desiä sinappia, soppa alkoi jo maistua joltakin.

En todellakaan kaivanut kuorimaveistä fetajuuston veistelyyn. Palaset kelpasivat hyvin.

Aloitin syönnin vähän kitkerällä mielellä. Ottaen huomioon kaiken kompastelun soppa oli kohtuullista. Ei taida kyllä päätyä ykköslistalleni.

Jamie Oliver: Arjen superruokaa perheille. readme.fi.

Huijarin hernekeitto

Savukinkkua, pastaa, minttua ja fetaa

Tämä supernopea keitto hyödyntää pakastimen peruspilareista herneistä ja pinaattia, joista saa C-vitamiinia. Se tehostaa pastan sisältämän raudan imeytymistä.

1 nippu kevätsipuleita

300 pakasteherneitä

300 g pakastepinaattia

100 g savukinkkua

½ nippua tuoretta minttua

300 g täysjyväfusillia

50 g fetaa

Siisti kevätsipulit ja laita ne tehosekoittimeen pakasteherneiden ja pinaatin kansa. Revi kinkut joukkoon, nypi mintunlehdet ja kaada neljä desilitraa kiehuvaa vettä päälle.

Laita kansi huolellisesti päälle, peitä keittiöpyyhkeellä ja sykäytä sileäksi koneesta kiinni pitäen. Pysäytä kone tarvittaessa, kun kaavit seosta kulhon reunoilta, jotta se soseutuu helpommin.

Kaada ainekset isoon kattilaan kuumalle keittolevylle ja lisää vielä reilun litran verran kiehuvaa vettä.

Murskaa pasta satunnaisesti –se käy helpoiten kietomalla pasta keittiöpyyhkeen sisään ja tekemällä yllätyshyökkäyksen kaulimella. Sekoita palat keiton joukkoon.

Kuumenna neste uudestaan kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes pasta on kauttaaltaan kypsää.

Sekoita säännöllisesti ja ohenna vedellä tarpeen mukaan.

Maista keitto aja mausta se täydelliseksi.

Jaa keitto kulhoihin ja vedä kuorimaveitsellä fetajuustoa päälle hienoina suikaleina ennen kuin ryhdyt syömään.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Miten saada sienikeitosta samettista ja kermaisen tuntuista ilman kuohukermaa ja turhia kaloreita? Tämän herkullisen kantarellikeiton salaisuus on soseutus.

Keitosta kuin keitosta tulee täyteläinen, kun siihen lisää kuohukermaa, mutta jos haluaa syödä kevyemmin, paksun kerman tilalle pitää keksiä jotain muuta. 

Tähän kantarellikeittoon lisätään porkkanaa ja selleriä, jotka sekä keventävät että antavat makua. Kuohukerman sijaan käytetään Koskenlaskijajuustoa, jossa on rasvaa kolmasosa vähemmän kuin kuohukermassa. Lisäksi se antaa keitolle täyteläistä makua.

Kun valmis keitto soseutetaan, siitä tulee samettista ja kuohkeaa – ilman suuria kalorimääriä.

Soseutettu kantarellikeitto

öljyä
½ purjo paloiteltuna
100 g juuriselleriä
1 keskikokoinen porkkana
1 valkosipulin kynsi
5 dl käsiteltyjä kantarelleja (nesteet poistettu, paloiteltuja)
8 dl kasvislientä
200 g voimakasta Koskenlaskijajuustoa
1 dl ruokakermaa
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
vajaa maustemitta valkopippuria

  1. Kuullota öljyssä purjopalat, pilkottu valkosipuli, kuutioidut porkkanat ja sellerit. Lisää pilkotut  sienet.
  2. Sekoittele hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Lisää Koskenlaskija paloina ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Lisää ruokakerma, hienonnetut yrtit ja valkopippuri ja kiehauta. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Ripottele keiton päälle persiljaa ja tarjoile.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.