Marraskuu on ollut älyttömän synkkä: se on tarjonnut kotipaikkakunnallani vain 10 tuntia aurinkoa tähän mennessä. Silti herään joka aamu erittäin pirteänä.

Mutta olen ollut silti väsynyt. Kokenut makeanhimoakin ja ääretöntä velttoutta toisinaan. Pimeys painaa. Mutta onneksi löysin keinon, joka toimii ainakin kohdallani ja pystyn taistelemaan kaamosta vastaan paremmin.

Suomen syystalvi on julma sesonki, jolloin pitää ottaa kaikki aseet esiin harmautta vastaan. Olenkin jo melko tottunut kirkasvalolaitteen käyttäjä. Joka vuosi viimeistään lokakuussa otan lamppuni esille ja yritän aamuisin pällistellä sen edessä puolisen tuntia.

Tänä vuonna syksyn pimeys ja kylmyys iskivät jo syyskuussa, kirkkaan kesän ja helteiden vuoksi kai rajummin kuin koskaan; aikaistin kirkasvalolaitteeni käyttöönottoa kuukaudella. Lokakuussa alkoi jo tuntua siltä, että tarvitsen jotain järeämpää avuksi kaamostaistelussani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinaista kaamosmasennusta minulla ei ole koskaan diagnosoitu, mutta huomaan itsessäni monia siihen liittyviä oireita. Kirkasvaloni on pitänyt loitolla pahimmat olot – jos olen vain muistanut käyttää sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarastuksen uusi tuleminen

Jokaisen kaamoskauden alussa kirkasvaloni loistaa joka aamu – ainakin hetken, ja niin kävi nytkin. Sitten unohdan sen helposti, sillä en ole aamuisin mikään yhdessäkohti-istuja. Ei minulla ole aikaa istua valon ääressä ennen töihin lähtöäni.

Töissä ehdin paistattaa kirkasvaloani, mutta se tapahtuu vasta kaksi tuntia heräämiseni jälkeen. Tutkimusten mukaan kirkasvalohoitoa pitäisi saada kuitenkin säännöllisesti ja heti heräämisen jälkeen, että siitä olisi paras mahdollinen hyöty.

Sain ystävältäni vinkin. Hanki sarastusvalo. Sellainen laite, joka herättää voimistuvalla valollaan.

Kyllä, olin kokeillut joskus moista valoa, mutta silloin herkkäunisuuden aikanani se vain ärsytti. Silmäni räpsähtivät auki heti ensimmäisestä valonsäteestä, eli noin puoli tuntia ennen tarkoitettua heräämisaikaani. Kun uneni oli tuolloin vähäistä ja valvoin usein öisin, en halunnut aamulla herätä yhtään aikaisemmin kuin oli ollut edellisiltana tarkoitus.

Koti säteilee auringossa

Päätin antaa uuden mahdollisuuden herättäjävalolle tämän vuoden lokakuussa. Ja heti ensimmäisestä aamusta lähtien siitä tuli uusi suosikkini – vaikka jännitin silloinkin, että mahdankohan herätä valoon. Kyllä heräsin, taas puolituntia etuajassa valon vuoksi.

Karvalakkimallini herätysvalo syttyy puoli tuntia ennen virallista h-hetkeä ja kirkastuu koko ajan. Joinakin superlyhyiden öiden jälkeisinä aamuina olen herännyt vasta täyskirkkauteen ja radion herättävään ääneen, jonka saa myös sarastusvalooni.

Kaipaan valoani erityisesti niinä aamuina, kun en herää kotona. Piristävästä valostani on tullut jo kuin perheenjäsen. Kun joinakin aamuina ehdin touhuta pidempään ja viedä vaikka roskat ulos, katson ikkunaani kohti huokaisten:  ah, kotonani loistaa miniaurinko.

Onneksi, sillä marraskuussa Helsingissä on paistanut oikea aurinko vain kymmenen tuntia. Asiasta uutisoi perjantaina Helsingin Sanomat.

Paras tapa herätä – mutta mitä sanoo puoliso?

Olen ollut aina herkkä valolle, mutta samalla myös kaipaan sitä erittäin paljon näinä pimeinä kuukausina. Tällä kertaa herääminen etuajassa ei minua kuitenkaan häiritse silloin, kun se tapahtuu sarastusvalon avulla.

Vuorotyössä olevan puolison kanssa tämä heräämistapa ei välttämättä onnistu. Mutta kun olen yksin, käytän tätä unelmieni herättäjää. Se tunne, kun huone on täynnä valoa herätessään, on paras tapa herätä.

En ole koskaan osannut torkkua, joten nousen sängystä ylös heti kun reagoin valoon. Varmuudeksi asettamani herätyskello on ollut toimettomana nyt viimeisen kuukauden ajan.

Kirkasvalosta nautin edelleen joinakin työpäivinä hetken vielä sitten, kun pääsen töihin, mutta aamukahvi ja -teekin ovat jääneet tänä syksynä kokonaan pois.

Testattu tuote

Philips Wake-up Light -herätysvalo, 89 euroa

Tuotelupaus:  Luonnollisen auringonnousun tapaan valo lisääntyy vähitellen 30 minuutin aikana, kunnes huoneen täyttää kirkas valo. Vähitellen lisääntyvä valo valmistaa kehosi heräämään luonnollisesti. Kun valo täyttää huoneen, valitsemasi ääni tai radio herättää.
Torkkutoiminto, tehokas valo 200 luksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla