Marraskuu on ollut älyttömän synkkä: se on tarjonnut kotipaikkakunnallani vain 10 tuntia aurinkoa tähän mennessä. Silti herään joka aamu erittäin pirteänä.

Mutta olen ollut silti väsynyt. Kokenut makeanhimoakin ja ääretöntä velttoutta toisinaan. Pimeys painaa. Mutta onneksi löysin keinon, joka toimii ainakin kohdallani ja pystyn taistelemaan kaamosta vastaan paremmin.

Suomen syystalvi on julma sesonki, jolloin pitää ottaa kaikki aseet esiin harmautta vastaan. Olenkin jo melko tottunut kirkasvalolaitteen käyttäjä. Joka vuosi viimeistään lokakuussa otan lamppuni esille ja yritän aamuisin pällistellä sen edessä puolisen tuntia.

Tänä vuonna syksyn pimeys ja kylmyys iskivät jo syyskuussa, kirkkaan kesän ja helteiden vuoksi kai rajummin kuin koskaan; aikaistin kirkasvalolaitteeni käyttöönottoa kuukaudella. Lokakuussa alkoi jo tuntua siltä, että tarvitsen jotain järeämpää avuksi kaamostaistelussani.

Varsinaista kaamosmasennusta minulla ei ole koskaan diagnosoitu, mutta huomaan itsessäni monia siihen liittyviä oireita. Kirkasvaloni on pitänyt loitolla pahimmat olot – jos olen vain muistanut käyttää sitä.

Sarastuksen uusi tuleminen

Jokaisen kaamoskauden alussa kirkasvaloni loistaa joka aamu – ainakin hetken, ja niin kävi nytkin. Sitten unohdan sen helposti, sillä en ole aamuisin mikään yhdessäkohti-istuja. Ei minulla ole aikaa istua valon ääressä ennen töihin lähtöäni.

Töissä ehdin paistattaa kirkasvaloani, mutta se tapahtuu vasta kaksi tuntia heräämiseni jälkeen. Tutkimusten mukaan kirkasvalohoitoa pitäisi saada kuitenkin säännöllisesti ja heti heräämisen jälkeen, että siitä olisi paras mahdollinen hyöty.

Sain ystävältäni vinkin. Hanki sarastusvalo. Sellainen laite, joka herättää voimistuvalla valollaan.

Kyllä, olin kokeillut joskus moista valoa, mutta silloin herkkäunisuuden aikanani se vain ärsytti. Silmäni räpsähtivät auki heti ensimmäisestä valonsäteestä, eli noin puoli tuntia ennen tarkoitettua heräämisaikaani. Kun uneni oli tuolloin vähäistä ja valvoin usein öisin, en halunnut aamulla herätä yhtään aikaisemmin kuin oli ollut edellisiltana tarkoitus.

Koti säteilee auringossa

Päätin antaa uuden mahdollisuuden herättäjävalolle tämän vuoden lokakuussa. Ja heti ensimmäisestä aamusta lähtien siitä tuli uusi suosikkini – vaikka jännitin silloinkin, että mahdankohan herätä valoon. Kyllä heräsin, taas puolituntia etuajassa valon vuoksi.

Karvalakkimallini herätysvalo syttyy puoli tuntia ennen virallista h-hetkeä ja kirkastuu koko ajan. Joinakin superlyhyiden öiden jälkeisinä aamuina olen herännyt vasta täyskirkkauteen ja radion herättävään ääneen, jonka saa myös sarastusvalooni.

Kaipaan valoani erityisesti niinä aamuina, kun en herää kotona. Piristävästä valostani on tullut jo kuin perheenjäsen. Kun joinakin aamuina ehdin touhuta pidempään ja viedä vaikka roskat ulos, katson ikkunaani kohti huokaisten:  ah, kotonani loistaa miniaurinko.

Onneksi, sillä marraskuussa Helsingissä on paistanut oikea aurinko vain kymmenen tuntia. Asiasta uutisoi perjantaina Helsingin Sanomat.

Paras tapa herätä – mutta mitä sanoo puoliso?

Olen ollut aina herkkä valolle, mutta samalla myös kaipaan sitä erittäin paljon näinä pimeinä kuukausina. Tällä kertaa herääminen etuajassa ei minua kuitenkaan häiritse silloin, kun se tapahtuu sarastusvalon avulla.

Vuorotyössä olevan puolison kanssa tämä heräämistapa ei välttämättä onnistu. Mutta kun olen yksin, käytän tätä unelmieni herättäjää. Se tunne, kun huone on täynnä valoa herätessään, on paras tapa herätä.

En ole koskaan osannut torkkua, joten nousen sängystä ylös heti kun reagoin valoon. Varmuudeksi asettamani herätyskello on ollut toimettomana nyt viimeisen kuukauden ajan.

Kirkasvalosta nautin edelleen joinakin työpäivinä hetken vielä sitten, kun pääsen töihin, mutta aamukahvi ja -teekin ovat jääneet tänä syksynä kokonaan pois.

Testattu tuote

Philips Wake-up Light -herätysvalo, 89 euroa

Tuotelupaus:  Luonnollisen auringonnousun tapaan valo lisääntyy vähitellen 30 minuutin aikana, kunnes huoneen täyttää kirkas valo. Vähitellen lisääntyvä valo valmistaa kehosi heräämään luonnollisesti. Kun valo täyttää huoneen, valitsemasi ääni tai radio herättää.
Torkkutoiminto, tehokas valo 200 luksia.

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.

Lahjat, ruuat, kuusi... Ja siivotakin pitäisi. Entäpä jos jättäisit mopinheiluttelun ammattilaisten tehtäväksi? Palvelun voi antaa myös lahjaksi. Lue, miten paljon kodin kertasiivous maksaa ja mitä palveluun tavallisesti sisältyy.

1. Mitä joulusiivouksen kaltainen kertasiivous tarkoittaa?

Monet siivousfirmat tarjoavat palvelujaan juuri joulusiivouksen nimikkeellä. Tyypillisimmillään siinä käydään läpi tilat, pinnat, ovet, listat ja komerot, joihin ei kajota normaalissa viikkosiivouksessa. Arkisemmin ajatellen kyse on tavallisesta kertasiivouksesta.

Palkkaa apua, jos et nauti siivouksesta, jos se tuntuu stressaavalta tai jos et pysty siihen itse.

2. Milloin joulusiivous kannattaa antaa ammattilaiselle?

Suomalaisilla on vahva taipumus ajatella, kaikki kodin askareet pitäisi tehdä itse. Avun palkkaamista kannattaa kuitenkin harkita, jos suursiivouksesta ei varsinaisesti nauti, jos se tuntuu stressaavalta tai jos siihen ei pysty. Tänä päivänä aikuiset lapset eivät välttämättä ehdi ikääntyneiden vanhempien avuksi joulusiivoukseen.

Ostettu siivousapu helpottaa tilannetta, ja aikaa jää esimerkiksi lahjojen valmisteluun ja kodin koristeluun. Joulusiivous itsessään on myös mainio lahjaidea.

3. Missä vaiheessa joulusiivous pitää varata?

Kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Siivousfirmojen kalentereissa jouluviikko tuppaa täyttymään jo marraskuussa. Jos herää liian myöhään, voi miettiä suursiivouksen lykkäämistä pyhien jälkeen. Se on yleensä halvempaakin kuin juuri joulun alla.

4. Miten löydän hyvän ja luotettavan siivousfirman?

Verkossa on valtakunnallinen elias-nettitori. Se hyväksyy sivuilleen vain sellaisia kotisiivouksen myyjiä, jotka ovat ennakonperintärekisterissä ja joilla on vastuuvakuutus. Kuluttaja-asiantuntijoiden, kuntien ja verottajan perustama nettipalvelu vaatii myyjiltä kaikki keskeiset tiedot, kuten hinnat. Palvelussa oman alueen firmojen vertailu on helppoa. Eliaksesta löydät myös palveluntarjoajien yhteystiedot, ja voit ottaa heihin suoraan yhteyttä.

Toinen luotettava taho on Suomen kotityöpalveluyhdistys. Se myöntää yrityksille palvelusertifikaatteja. Sertifikaatin saaminen edellyttää, että yrityksen toiminta ja palvelut täyttävät kotityöpalvelun laadunhallintajärjestelmän kriteerit. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Kotisiivouksen keskihinta on 33 euroa tunti. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys.

Siivousalan yritykselle voidaan myöntää myös joutsenmerkki. Se tarkoittaa, että yrityksen toiminta on kaikin puolin ympäristöystävällistä. Vaatimuksia on asetettu erityisesti käytettäville kemikaaleille.

Lue myös: Kodinhoitoapua voi hankkia arvonlisäverottomasti

5. Mitä siivouksen teettäminen maksaa?

Kotisiivouksen valtakunnallinen keskihinta on 33 euroa tunti. Pääkaupunkiseudulla veloitus on usein lähes 40 euroa tunnilta.

Tuntihinta kertoo lopputuloksesta vain osan. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys. Ammattitaitoinen tekijä näkee heti, millä välineillä, aineilla ja missä järjestyksessä edetä, ja työ joutuu.

Ammattitaidosta kertovat kotisiivouksen tutkinnot tai työkokemus. Uutta on hygieniapassiin verrattava Palveluja kotiin -passi, joka kertoo kodeissa tehtävän palvelutyön luotettavuudesta ja laadusta.

50 neliön asunnon siivoukseen menee 3-4 tuntia.

6. Mistä siivouksen hinta koostuu?

Asetuksen mukaan yrityksen on ilmoitettava palveluidensa hinnat markkinoinnissaan, esimerkiksi verkkosivuillaan. Jotkin yritykset ilmoittavat arvonlisäveron sisältävän kokonaistuntihinnan, toiset erittelevät arvonlisäveron sekä matka-, väline- ja pesuainekulut. Jos palvelua myydään erityisesti joulusiivouksena, tuntihinta voi olla korkeampi kuin tavallisen kertasiivouksen tai säännöllisen ylläpitosiivouksen.

Siivouspalvelua valitessa kannattaa pyytää tarjous usealta toimijalta ja tarkistaa, mitä tuntiveloitus milloinkin sisältää. Tarjouspyynnön pohjaksi on hyvä itse arvioida, kuinka kauan oman kodin siivoukseen menee suunnilleen aikaa. Esimerkiksi 50 neliön asunnon kertasiivoukseen menee kolme neljä tuntia.

Raivaa ylimääräinen tavara siivouksen tieltä. Työ käy nopeammin ja säästät rahaa.

7. Miten siivoojan tuloon pitää valmistautua?

Ennen siivoojan tuloa on fiksua järjestää lehdet, paperit, pullot, purkit, kuivat kukat, kipot ja muu tavara pois, samoin kesäkauden vaatteet. Kun raivaa ylimääräisen tavaran siivouksen tieltä, työ käy joutuisasti ja rahaa säästyy. Kodin roinanperkuussa voi tarvittaessa käyttää ammattijärjestäjän apua.

8. Onko joulusiivouksella takuu?

Kuluttajansuojalain mukaan asiakkaalla on oikeus hyvitykseen, jos hän ei ole tyytyväinen palveluun. Palvelun tarjoajalla puolestaan on oikeus tulla korjaamaan työnsä jälkiä. Hinnanalennus tulee kysymykseen, jos joulunvietto on jo alkanut eikä siivoojaa enää toivota paikalle.

Seniorit ovat nykyään siivouspalveluiden suurkäyttäjiä. Niihin turvautumista ei enää häpeillä.

9. Ketkä käyttävät eniten siivouspalvelua?

Aiemmin ahkerimpia palvelun käyttäjiä olivat lapsiperheet, mutta nyt seniorit ovat menneet ohi. Ikäihmiset haluavat yhä enemmän nauttia harrastuksistaan ja olemisestaan, eikä siivouspalvelujen käyttöä enää häpeillä.

Väestöliiton kyselyn mukaan kotitalouspalveluista kiinnostaa eniten siivouspalvelu. Kaikkien eniten oltiin kiinnostuneita suursiivouksesta .

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tilastokeskus, kuluttajatutkija Taija Härkki, Siivouspalvelu Arnevi Laukkanen, Väestöliitto, elias.fi, kotityopalvelut.fi, vero.fi, siivous.info